Adrian Andrici: „Vrem să-i facem fericiți pe suporteri”

Prosport a realizat primul interviu cu Adrian Andrici, unul dintre cei doi finanțatori discreți ai Universității Craiova. 

semifinale uefaÎn primul rând, de ce aţi investit la Craiova?
Pentru că am crescut cu Universitatea Craiova, de ea se leagă primele mele amintiri despre fotbal. Când am început să mă uit la meciuri, Craiova Maxima era cea mai iubită echipă din ţară, echipele din Bucureşti nici măcar nu se apropiau de popularitatea ei. Era ceva frumos, într-o perioadă mai puţin plăcută. Copiii de atunci creşteau cu Ştiinţa, ceea ce noi, oamenii implicaţi în acest proiect, vrem să se întâmple şi cu noile generaţii.

Cum a apărut ideea acestui proiect?
În ultimii ani, uitându-mă la ce se întâmpla la Craiova, m-am tot întrebat de ce nu apare cineva care să aşeze lucrurile, să readucă fotbalul mare în oraş şi specatatorii la stadion. La un moment dat s-a pus problema cum să luam legatura cu cineva din conducerea Clubului Sportiv Universitatea Craiova, pentru a vedea dacă este posibilă reînfiinţarea secţiei de fotbal. Poate n-o să vă vină să credeţi, dar doi domni extraordinari de acolo, Corneliu Stroe şi Pavel Badea, luaseră deja aprobarea de la Ministerul Educaţiei pentru reînfiinţarea secţiei de fotbal a Clubului Sportiv Universitatea. Aveau şi certificatul de identitate sportivă, vestitul CIS.

Şi cum a ajuns Primăria în acest proiect?
Universitatea Craiova nu poate exista în altă parte în afară de Complexul Sportiv „Ion Oblemenco“, care se afla în proprietatea Primăriei Municipiului Craiova. O ştiam şi noi, ne-a confirmat-o şi domnul profesor Stroe. Am ajuns la discuţii cu doamna primar undeva în luna mai. Ne-a refuzat fără să stea prea mult pe gânduri şi ne-a spus că merge alături de Adrian Mititelu. Peste aproximativ o lună, când ne luaserăm deja gândul că vom investi la Craiova, ne-a sunat dumneaei. Ne-a spus că a fost minţită şi că Adrian Mititelu nu are de gând să facă echipă, iar ea apucase deja să promită craiovenilor că le va readuce pe stadion echipa de suflet. Exista o invitaţie din partea FRF, dar nu avea cine să o onoreze.

Cine are dreptul să folosească denumirea Universitatea Craiova?
Club Sportiv Universitatea Craiova este singura echipă care are dreptul să poarte numele de „Universitatea“. Daca aţi avea curiozitatea să cereţi CIS-ul celeilalte echipe, veţi vedea că se numeşte „Fotbal Club U Craiova S.A.“, iar numele Universitatea a fost folosit abuziv ani întregi. Este păcat că a trebuit să se ajungă aici pentru a se descoperi că, de peste douazeci de ani, suporterii au trăit într-o minciună.

Câţi bani primiţi de la Primarie?
Zero bani. Şi cei care spun că primim ştiu foarte bine ca nu este aşa. Nu primim bani nici direct, nici indirect. Nu avem contracte cu autorităţile locale sau judeţene, nu ni se plătesc salarii şi nu avem propuse diferite forme de premiere. Cu toate că este puţin mai greu, lumea va înţelege că nu am venit aici pentru a face bani. Am venit pentru a reda mândria suporterilor Universităţii Craiova. Mai mult decât atât, echipa de fotbal Universitatea Craiova este contribuabil net la bugetul statului, plătind aproape 1.200.000 EUR anual, taxe şi contribuţii aferente veniturilor. Deci nu luăm, ci dăm. Contractul de asociere între echipa de fotbal şi Primaria Craiova este public, iar dacă-l citiţi veţi vedea că singurul lucru pe care-l pune la dispoziţie Primaria este stadionul, primind în schimb 10% din încasările realizate. Noi urmărim un cu totul alt model de business, dorim să facem din Universitatea Craiova, prima echipă românească de fotbal listată la bursă, aşa cum sunt Borussia Dortmund, Galatasaray Istanbul.

Care este relaţia dumneavoastră cu FRF-ul?
Suntem membru afiliat FRF, aceasta este singura legătura şi consider că trebuie să rămână singura legatură.

Ce greşeli vă reproşaţi de când patronaţi Universitatea Craiova?
Sunt mai multe, cea mai mare a fost reunirea lotului la Mogoşoaia, ne-o asumăm public. Poate nici nu ştiam ce înseamnă Craiova pe atunci. Dar vă asigur că intenţiile au fost bune, am fost îndrumaţi acolo când am întrebat unde găsim cele mai bune condiţii de pregătire. Pe de altă parte, la Craiova nu aveau unde să te antrenezi, totul era în paragină, a durat ceva până a fost reamenajată baza. Atunci, noi nu am luat în calcul orgoliile şi spiritul oltenesc, iar pentru asta plătim şi acum.

Care credeţi că a fost cea mai mare greşeală de management a conducerii lui Mititelu?
Nu e treaba mea să comentez deciziile luate la alte echipe, dar îmi permit să spun că mutarea echipei la Severin a fost punctul de cotitură, urmat de neînscrierea echipei în campionat. Dacă nu ar fi făcut aceste greşeli, noi nu mai eram acum, aici, la acest interviu.

Comunicaţi foarte rar cu presa şi nu prea răspundeţi la atacurile venite din partea cealaltă…
Nu ne ocupăm cu negarea sau comentarea zvonurilor, ne ocupăm cu realitatea. O realitate pe termen lung, pe care sper să o puteţi aprecia din activitatea echipei şi din rezultate. La nivel de management şi de conducere tehnică, suntem foarte deschişi faţă de presă. Oamenii din club trebuie să vorbească despre echipă, nu noi.

Totuşi, aveţi ceva să le comunicaţi suporterilor care sunt curioşi să vă cunoască mai bine?
Suporterilor le spunem să fie încrezători. Cu toată sinceritatea vă spun că vrem să-i vedem fericiţi. Aşa traducem noi succesul, nicidecum prin încasările de la sfârşit de an.

Citiți interviul complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER