Alin Manea: ”Suntem noua Gașcă Nebună a Ligii I”

La doar 19 ani, buzoianul Alin Manea a fost remarcatul tuturor specialiștilor în etapa a șasea, când suporterii i-au făcut rapid, de altfel, și ”certificatul de oltean”. Intrat la pauza meciului cu Viitorul, în locul lui Andrei Ivan, Manea și-a făcut simțită prezența imediat: după nici un minut, a trecut fulgerător în banda dreaptă de adversarul direct, a păstrat mingea în teren cu un efort frumos, apoi i-a pasat perfect în fața porții lui Bancu, care n-a avut decât să pună latul pentru 1-0. La 2-1, Manea l-a servit cu o pasă de maestru pe același Bancu, dar lobul acestuia a lovit bara porții lui Buzbuchi. A fost debutul la seniori al lui Manea, deși se află în curtea Științei de doi ani. Astăzi debutează și-n Maxima Sport.

14159937_879087855531284_1937507776_nAlin, te așteptai să intri azi sau a fost o surpriză și pentru tine introducerea la pauză, cum a fost și pentru noi?
De doi ani mă tot aștept (râde). Serios, mă pregătesc pentru acest moment de când am ajuns la Universitatea. Într-adevăr, a fost o mică surpriză că domnul Mulțescu mi-a dat ocazia să joc atât de mult, să-mi acorde o repriză întreagă cu Viitorul e semn de încredere și îi mulțumesc.

Cum a fost atmosfera, cum te-ai simțit pe teren, la ce te-ai gândit la finalul meciului?
Am avut emoții la început, dar mi-au prins bine. Pentru că la câteva secunde am reușit acțiunea de la faza golului și emoțiile s-au risipit. Din acel moment încolo, am fost mult mai stăpân pe mine, pentru că am simțit că nu sunt cu nimic mai prejos decât fotbaliștii experimentați din teren. Atmosfera a fost foarte frumoasă. Ce nu vede lumea la televizor (sau poate se face că nu vede) este că la noi, din cauza soarelui care bate fix în tribuna a doua, lumea se masează la tribuna I, 80-90% dintre cei prezenți sunt acolo, așa că nu sunt prinși pe camere. Dar pe noi ne ajută foarte mult. La final a fost fericire pe teren și în tribune, am egalat Dinamo la puncte și intrăm în pauza competițională plini de încredere.

Panduru și Balint remarcau maturitatea și calmul de care ai dat dovadă în teren. Poate au și prezențele în tricoul Naționalei de juniori o importanță?
Au, bineînțeles. Am 46 de meciuri jucate la naționalele de juniori și 6 goluri marcate. Am participat la turneele de elită u17 și u19, am întâlnit adversari tari, în meciuri oficiale. E firesc ca asta să se reflecte în jocul meu. Dar un rol aproape la fel de important l-au avut colegii de la echipa mare, care m-au ajutat și m-au făcut mereu să cred că sunt de-al lor. Suntem o familie indiferent de vârstă, avem încredere unii în ceilalți, iar asta se vede pe teren.

L-ai servit de două ori ideal pe Bancu, ți-a dat o bere după meci?
Hahaha, important e că am câștigat cu toții, nu că am pasat eu sau a marcat Nicușor. Dar, da, din câte am înțeles, mi-a mulțumit la interviul de după meci. Sper să aibă motive să-mi mulțumească și pe viitor. Nu pot decât să regret că doar una dintre pase s-a transformat în gol.

14193717_879087862197950_1885867416_nCe ți-a spus Mulțescu înainte de a te introduce pe teren și ce ți-a spus la final, după meci?
Încă din vară mi-a spus că trebuie să joc fără emoții, pentru că am calitate. Îmi spune că, la viteza pe care o am, sunt capabil să depășesc orice adversar, indiferent de numele lui. Cred că a contat mult asta, pentru că chiar așa am făcut de cum am intrat pe teren: mi-am depășit adversarul direct în viteză, poate alt jucător de vârsta mea ar fi ezitat să ia o acțiune unu la unu la modul acela. După meci m-a felicitat și ne-am bucurat împreună de victorie.

Cât de pregătit ești să joci 90 de minute, dacă antrenorul va decide să te titularizeze într-una din partidele viitoare?
Sunt profesionist și e firesc să fiu pregătit mereu să joc oricât este nevoie, și 120 de minute, dacă se pune problema, nu doar 90. Dar decizia este doar a antrenorului.

Suporterii spun că netitularizarea ta până acum s-ar datora faptului că joci pe același post cu Ivan. Poți să joci doar aripă dreapta sau ai jucat și pe alte posturi?
Pot să joc oriunde la mijloc. La echipa secundă și la Națională am jucat mult și mijlocaș ofensiv în spatele vârfului, dar și în banda stângă. Pot spune că mă simt la fel de confortabil pe oricare dintre aceste poziții.

Gabi Balint te-a comparat cu Zoli Crișan, extrema legendară a Craiovei. Tu cu cine te-ai compara sau ce model ai?
Îi mulțumesc domnului Balint, este o onoare să fiu comparat cu o legendă a Științei. Din păcate nu am avut ocazia să-l urmăresc live pe Crișan, dar am văzut câteva faze pe YouTube și era fabulos. Din campionatul intern, cred că stilul meu se apropie de cel al lui Adi Popa. Ca model, aș putea spune Hazard.

Mai spune-ne trei nume de juniori ai Universității care nu au debutat încă la prima echipă, dar tu crezi că ar putea să facă acest pas.
Nu este corect să dau doar trei nume. Universitatea are un centru de juniori foarte bine pus la punct la toate nivelurile, iar calitatea umană este pe măsură. Sunt convins că vor apărea cât de curând mai mult de trei tineri care vă vor surprinde cel puțin la fel de plăcut.

Ce a adus Mulțescu nou la echipă față de antrenorii ceilalți?
Nea Gigi a venit cu o altă mentalitate, un spirit extrem de ofensiv. Ne-a transmis că asta așteaptă de la noi încă de dinainte de primul amical din Austria. Vorbește foarte mult cu fiecare dintre noi, nu există antrenament în care să nu ne dea măcar o indicație personalizată, e foarte atent. Nu degeaba erau cei de la Sportul porecliți ”gașca nebună” când îi antrena dumnealui. Așa cred că părem și noi pe teren, niște nebuni frumoși care pun ofensiva și spectacolul pe primul plan, suntem noua gașcă nebună. Ne face plăcere să jucăm fotbal și nu vedem nici un sens în a chinui acest joc, cu ultratacticizări sau strategii prea defensive. Mă bucur să văd că asta se simte și în creșterea numărului de spectatori.

Unde te vezi peste 3 ani?
Nu-mi fac planuri pe termen atât de lung. Eu mă concentrez să fac totul perfect zilnic, apoi a doua zi, și tot așa. Apoi, ce va fi, va fi. E drept, nu am cum să nu mă gândesc, ca orice alt coleg al meu, cum ar fi să fiu în teren când vom juca pe noul stadion. Visăm noaptea la atmosfera pe care o vom avea și cred că noua arenă va constitui un plus în ceea ce privește pasiunea noastră pentru ofensivă și spectacol.

Care sunt motivele pentru care mulți juniori de perspectivă se ratează și cum încerci tu să nu faci aceleași greșeli?
Eu am ales acest drum încă de la 5 ani și cred că am maturitatea necesară pentru a înțelege că nu poți ajunge sus fără multă muncă, mult sacrificiu și multă răbdare. Disciplina este cea mai importantă, de la ea pleacă totul și cred că acesta este punctul în care mulți tineri păcătuiesc, ca să zic așa. Într-un fel, regula impusă de FRF, cu obligativitatea folosirii unui tânăr sub 21, este o șansă imensă pentru noi toți, tinerii jucători. Sper că această șansă să îi responsabilizeze pe mai mulți, pentru că România are nevoie de generații care să vină din urmă.

Dar pe Craiova unde o vezi la finalul acestui sezon?
Asta e întrebare retorică, nu? Nu aș mai intra pe teren dacă nu mi-aș propune ca, la finalul oricărei competiții, să fiu pe primul loc. Deci acolo ne văd, campionii Ligii I.

Completează tu cu un adjectiv sau mai multe: ”Alin Manea, un fotbalist foarte …”?
Ambițios și inteligent.

Știi cum se zice ”vreau la Naționala Mare” în germană?
Nein (râde). Bineînțeles că îmi doresc mult să ajung acolo, dar mai întâi trebuie să-mi perfecționez jocul și abia apoi germana. Vreau să profit și eu de ocazie pentru a vă mulțumi și vouă, și suporterilor alb-albaștri. La ultimele meciuri acasă i-am simțit foarte aproape și sprijinul lor s-a concretizat și pe tabelă, de fiecare dată.

25 comentarii la articolul Alin Manea: ”Suntem noua Gașcă Nebună a Ligii I”

 1. NoniLFC spune:

  A fost un șoc pentru mine introducerea acestui „drac” a mingii! A trebuit sa revăd faza de trei ori din cauza vitezei cu care s-a executat 🙂 il rog din suflet sa fie al doilea Zoli Crisan până va iesi la pensie :). E o minune de fotbalist! A făcut artă pe terenul de fotbal! Poetry in motion! YNWA!

 2. luca spune:

  @Cilly ::) cap de pod pentru tine, suflete, suporter autentic al Științei! De la mine, bătut în ochi de soarele de știi tu unde și de sticlă, știi tu care. Dar să ne lăsăm pe noi deoparte și să fim alături de Alin Manea, și de SMURD, și de Popescu 🙂 Fiecare cum îl duce mintea, că de toate vom da socoteală, de la legumicultori până la proprietari de mașini cu fel de fel de cauciucuri. Problema e că ne furăm singuri căciula sau o ploconim unde nu trebuie. Dacă atât putem, eu nu zic „asta e”, ci că noi suntem de vină. Nu e fotbalul un „fenomen social”? Țara asta, dincolo de sintagma de excursie în străinătățuri ” ca la noi la nimeni”

 3. luca spune:

  @Cilly ::) cap de pod pentru tine, suflete, suporter autentic al Științei! De la mine, bătut în ochi de soarele de știi tu unde și de sticlă, știi tu care. Dar să ne lăsăm pe noi deoparte și să fim alături de Alin Manea, și de SMURD, și de Popescu 🙂 Fiecare cum îl duce mintea, că de toate vom da socoteală, de la legumicultori până la proprietari de mașini cu fel de fel de cauciucuri. Problema e că ne furăm singuri căciula sau o ploconim unde nu trebuie. Dacă atât putem, eu nu zic „asta e”, ci că noi suntem de vină. Nu e fotbalul un „fenomen social”? Țara asta, dincolo de sintagma de „excursie în străinătățuri ” ca la noi la nimeni”

 4. luca spune:

  @Cilly ::) cap de pod pentru tine, suflete, suporter autentic al Științei! De la mine, bătut în ochi de soarele de știi tu unde și de sticlă, știi tu care. Dar să ne lăsăm pe noi deoparte și să fim alături de Alin Manea, și de SMURD, și de Popescu 🙂 Fiecare cum îl duce mintea, că de toate vom da socoteală, de la legumicultori până la proprietari de mașini cu fel de fel de cauciucuri. Problema e că ne furăm singuri căciula sau o ploconim unde nu trebuie. Dacă atât putem, eu nu zic „asta e”, ci că noi suntem de vină. Nu e fotbalul un „fenomen social”? Țara asta, dincolo de sintagma de „excursie în străinătățuri ” ca la noi la nimeni”, a cui e? 🙂

 5. Tarabostes spune:

  Zoli, într-un meci contra Rapidului, în Giulești, a înnebunit 3 fundași rapidiști printr-un slalom în formă de S, realizat cu o viteză incredibilă…

 6. luca spune:

  Ok… Aceștia cu ynwa trebuie să realizeze ca spectacolul de pe gazon (sau dezămăgirea) sunt infinit mai importante decât „defilarea” lor, care ne împiedică să vedem (simțim) meciul. Zoli a dat gol fără s-uri, în Kaiserslautern – Craiova 3-2, și, zău așa, nu era nici picior de galerie în tribune. Era doar simțirea Olteniei… Cui nu-i convine, să emigrezre unde vrea, doar e „libertate”, nu?!

 7. Craioveanul spune:

  Băiatul gândește matur si vreau sa cred ca se va tine de cuvânt referitor la ce a spus despre faptul că trebuie să muncești foarte mult că sa ajungi sus!Să i dorim succes si sa aibă mentalitatea lui Gica Popescu ca fotbalist!

 8. suporter alb albastru spune:

  Suntem pe dracu ! Facem nunta la victorii si inmormantari la infrangeri. La nivel de copii juniori si copii suntem pilea sulii dupa omorul care ni l-a dat Dinamo. Dati afara antrenorii care n-au nicio treaba cu performanta si faceti selectia copiilor pe bune . Sunt indivizi acolo care n-au absolut nicio treaba cu fotbalul. Ne miram pe urma ca vedem la echipa mare, jucatori care n-au notiuni elementare despre fotbal, iar multi dintre ei nici macar talent.

 9. luca spune:

  :)@Suporter alb albastru nu suntem pe dracu’, ci dracu suntem noi. 🙂 ce jucători ai văzut tu că n-au nicio treabă cu fotbalul, la echipa mare?! De acord cu tine în rest, chit că nu ești patron 🙂 Și nu putem face altfel dacă ne reducem existența între „nunți” și „înmormântări”… 🙂

  • florin spune:

   bine zis …voiam sa zic si eu ceva despre ce a postat suporterul…dar ai zis tu mai bine …te salut luca …

 10. suporter alb albastru spune:

  Mai baieti, d-aia e gol Extensivul, ca e plin netul de suporteri care vad un meci la stadion o data pe an.Acum sa va spun si voua ca sa aflati(ca nu prea s-a scris pe site)ca in urma cu 4-5 zile, la U19 ne-a tras-o Dinamo cu 7-1 ( daca voia ne dadeau si 12-1).Chiar la noi acasa. Era misto sa fiti si voi acolo sa vedeti ce mai radeau aia de noi. La U17 au fost mai blanzi: ne-au batut doar cu 2-1.
  Iar daca va duceti pe antrenamentul echipei mari (deja cer prea mult) o sa vedeti p-acolo cat selucreaza cu Mazarache sa loveasca corect mingea, cum Dumitras nu stie sa stea in teren sa se apere si cum mijlocasi nu stiu sa faca translatia din aparare in atac etc,etc. Dupa etapa asta a fost bine , dar la prima infrangere il injuram iar pe Maza, pe Bancu sau pe Vatajelu, ca la asta ne pricepem . Ca asa e la noi!

 11. luca spune:

  @suporter alb albastru cine sunt „âia” care râdeau de noi, adică de necazul altora? Ăia care, pe stadion sau pe net, nu au inimă alb-albastră de ȘTIINȚA? Lasă-i să se înece în râsul lor dinamovisto-stelist! Așa, printre rânduri, te salut, Florin.

 12. luca spune:

  @suporter alb-albastru eu n-am fost niciodată fotbalist. Dar, cât mi-am permis să joc fotbal, mă antrenam singur. Cu mingea (dezumflată), cu pereții, cu gardurile, cu pietroaiele, cu arborii și copacii, cu adversari și porți imaginare, cu faulturi care veneau de la sine 🙂 Și, din pârciul nativ de la început, am ajuns să-mi stăpânesc și stângul, și dreptul, și driblingul scurt, și șutul, și pasele, și deposedările. Nu spun asta ca să mă bag pe mine în seamă, ci cu speranța că tu, suporter alb-albastru, vei fi în curtea școlii de fotbal a ȘTIINȚEI.

 13. Cilly spune:

  ..@luca ..asta cu „parciul nativ” e de ținut minte .:))…suporter alb -albastru ne cam trage de urechi nu stiu cat e in cunoștință de cauza ..dar bravo lui ca se duce si la antrenamente poate daca am avea timp am merge si noi ..altfel sa-i batem noi pe câini in liga orange ..ca la U19 știm ca Viitorul cu Ardealul si Dinamo sunt mai bune ca noi …Hai Stiinta !

 14. Cilly spune:

  Ma uitam la emisiunea unde era invitat Multescu , cum nesimtitul de Naum se plângea ca cei ce lucrează la digi si au transmis meciul cu Viitorul au fost înjurati si huiduiți si sa intervină Multescu pe lângă suporteri sa nu-i mai admonesteze ca ei cei la digi nu au nimic cu noi si chiar ne lauda ca jucam frumos si ofensiv ,dar ca de trei ani ne spun numai CSU si Craiolguta au uitat , ca il baga de cate ori are chef pe mititelu sa arunce cu rahat au uitat, ca la faze clare pentru noi ei spun invers sau le trec cu vederea au uitat , uite ca noi nu uitam si pana o sa ne spună Universitatea Craiova si sa recunoască ( nu ca ar conta parerea lor doar ca acesta e adevarul si ca minciunile lor afectează imaginea clubului si debusoleaza „naivii” ) ca actuala echipa este continuatoarea Craiovei numita Campioana unei mari iubiri si Craiova Maxima cei din „carul” digi merita tratamentul actual…Hai Stiinta !

  • luca spune:

   @Cilly.E un război aprig între tine și Naum… Eu văd doar figurile „dezumflate” ale celor de la digi (Moraru, Naum) când vine vorba de ACTUALA Universitatea Craiova. Nu știu de ce, dar motivele (de ale căror dedesubturi sunr străin) sunt evidente: URA, ANTIPATIA. Revenind la fotbal… Unde e azi efectul? De exemplu, pentru că tot ne-am amintit de el, efectul năucitor din șuturile lui Zoltan Crișan!

 15. ipsilante spune:

  Alin Manea. Un pusti care a decis un meci. Sa-l laudam? Sa ne facem ca… ploua? Judecand dupa precedente, ar trebui sa ramanem indiferenti. Ne-am obisnuit cu astfel de „explozii” (fasaite ulterior in anonimat), ale unor tineri, porecliti instantaneu, ba micul Balaci, ba noul Cartu, noul Gica Hagi, etc. Ivan este un exemplu care INCA ar mai putea confirma, daca ar intelege ca o SINGURA „fumigena” nu este suficineta pentru ca sa te propulseze la Barcelona, Bayern sau Chelsea. Alin Manea a aratat valoare, a aratat ca poate. Cateva actiuni, geniale pentru un pusti (si nu numai!), au decis un meci cu o prima repriza, a noastra, stearsa, obscura. Prestatia lui Alin mi-a placut si mi-a dat sperante. Avem totusi tineri fotbalisti de valore, cu toate umilintele indurate de juniorii nostri, in fata celor de la Dinamo. Sa-l vedem acum pe Multescu, cum va gestiona lotul. Copiii astia chiar vor trebui jucati si, in acelasi timp, ne intereseaza si PERFORMANTA: locul pe care-l vom ocupa la sfarsitul capionatului. As zice ca, dupa dezamagirea produsa de Rambe si celalalt nou-venit, pustii co-optati in lot, incep sa umple golurile din echipa. Si, dupa presatatii, atat Vladescu cat si Screciu si Alin, o pot face cu succes. Bravo baieti! Stiinta e pe drumul cel bun. Cand vom avea si stadion, vom ataca, la baioneta, Bucurestiul. Sau… Poate chiar incepand din acest sezon. De ce nu? Premize exista! FORZA STIINTA!

  • Juventin spune:

   Ivan cat timp va juca in banda o sa se fasaie de tot.Nu e locul lui acolo . Cel mai bun randament l-a dat ca varf, mai ales la nationalele de tineret. Acum se poate juca cu manea in banda di ivan varf. Dar mai e o pb : trebuie sa se reacomodeze cu pozitia de varf si iar mai pierdem timp.

   • ipsilante spune:

    Nu pot decat sa-ti dau dreptate. Ivan ar putea fi jucat ca varf de careu. Doar atunci am putea sa-l comparam, ca realizari, cu Mazarache, in nici un caz pe postul pe care joaca acum. Nu-i asa redactie? Forza Stiinta!

 16. Cilly spune:

  Mai da-i in masa pe Moraru si Naum de pupincuristi fcsb-isti ..@ luca ..efectul năucitor al șuturilor lui Zoli , sprintului lui Mitica Marcu, driblingurilor lui Balaci , loviturilor de cap a lui Camataru toate se vor simți unde altundeva decât pe noul templu Ion Oblemenco ..acolo traditia si istoria va apasa greu pe umerii adversarilor si va da aripi lui Andrei, Bogdan,Alin, Hristo, Stephan si celorlalti alb-albaștrii ….Hai Stiinta !

  • luca spune:

   🙂 scuze… Eu vorbeam de a atinge, a lovi mingea, a o pasa, șuta cu EFECT NĂUCITOR. Cu templurile stau domol, că nu-mi dau nicio putere… Craiova – Dinamo Kiev (nu altul decât al lui Lobanovski) 2-2, după o primă repriză magnifică ca ieșire din apărare în atac a alor noștri și cu un public masat într-un sector de tribună unde era exilat și antrenorul (să-l ierte Domnul Iisus Hristos))), pe post de galerie. 🙂 pe „templul” „Central”

 17. luca spune:

  Sau, și mai și, Craiova – Dinamo 2-4, cu „templul” „Central” arhiplin, cu cetàțeni 🙂 învoiți de la servicii, care au revenit plânși și îngândiurați de pe stadion. Maxima era practic destrămată… Așa că, dragă Cilly, mai domol cu asemenea „templuri”. Mai degrabă HAI CU FOTBALUL, HAI ȘTIINȚA!

 18. luca spune:

  Așadar… Hai cu FOTBALUL, HAI ȘTIINȚA!

  • florin spune:

   corect…asa cum nici- un meci nu seamana cu altul nici-o generatie nu seamana cu alta …fotbalul anilor 2016 nu este fotbalul anilor 1980 …spiritul ramane …marcu crisan si camataru nu participau la jocul defensiv…nu trebuie sa traim din amintiri …trebuie sa privim in viitor cu speranta si optimism …forza stiinta …

 19. Cilly spune:

  Draga luca ai sa vezi si ai sa simți ce înseamnă sa jucam in „templul ” Ion Oblemenco totul va fi mai frumos si mai usor , pământul călcat de Blokhin, Pasarela ,Briegel, Tigana ,Oblemenco, Deselnicu, Balaci,Stefanescu, Geolgau ,Ticleanu.,Negrila si toți ceilalți alb-albaștrii va transmite forța si energie actualilor jucatori , noi spectatori suntem mai puternici (poate si mai tineri.:)..as vrea eu ) in acel loc, , am suferit si ne-am bucurat pe Central si sigur o sa mai suferim dar tot atat de sigur e ca o sa trăim si clipe de fericire pe noul Ion Oblemenco…fotbalul din pământul acela își trage seva si acolo se va scrie viitorul Stiintei ..apropos de Dinamo Kiev de echipa lui V. Lobanovski la meciul retur din USSR-ul anului1985 au fost cei mai multi spectatori care au asistat vreodată la un meci al Stiintei peste 100.000 spectatori .:)…Hai Stiinta !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER