Cămătaru: ”Cu excepția mâinii, am dat gol cu toate părțile corpului”

Rodion Gorun Cămătaru s-a născut în 1958, la Strehaia. A câștigat cu Universitatea Craiova două titluri de campion și patru cupe ale României. A făcut parte și din lotul Naționalei României, cu care a jucat la Campionatul European din 1984 și la Mondialul din ’90. A marcat 248 de goluri în 542 de partide oficiale, pentru echipa națională sau cele de club. Cămătaru a câștigat Gheata de Aur a Europei, în sezonul 1986/1987, când juca la Dinamo. Această reușită a provocat multe comentarii și controverse, deoarece Cămătaru marcase 21 goluri în ultimele șase etape din campionat. După ce a terminat cariera de fotbalist, Rodion Cămătaru a luat calea afacerilor și a demonstrat că poate să fie un businessman la fel de bun cât a fost ca fotbalist. Acum, se bucură de revenirea Universității în prima ligă, e văzut des la meciurile de pe Oblemenco și nu exclude ca în viitorul apropiat să aibă o funcție în club.

„Natura m-a dotat bine, fizicul meu m-a ajutat să mă feresc de accidentările grave”

cami 3Cămătaru a fost vreodată mic?
Bineînțeles, altfel n-aș fi fost aici (râde).

Ce vă amintiți din copilărie?
Fotbalul mi-a dominat copilăria. De la 13-14 ani am început să joc în mod organizat și până la 36, când m-am lăsat au fost peste 23 de ani de fotbal. Dintre acești ani, 20 i-am petrecut ca profesionist. La început am jucat în județ, apoi în Liga a III-a și de la 16 ani, în prima ligă.

V-au plăcut golurile dintotdeauna?
Da. Tot timpul am jucat în față și am fost numărul 9. Am confiscat acest număr peste tot pe unde m-am dus. Și la Craiova, și la Dinamo, și în Belgia, și în Olanda, chiar și la Națională.

Ați avut vreodată accidentări grave?
Grave nu am avut. Așa, am avut câteva, una la claviculă, dar în general nu. Nu am avut probleme nici la picioare, nici la mâini, nici la spate. Doar mici accidentări. Pot să zic că am fost dotat bine din partea naturii și acest lucru m-a ferit de probleme.

Ați avut vreun atacant de la care v-ați inspirat în copilărie?
Încercam să-i fur din mișcări lui Ion Oblemenco. El a fost idolul meu, la 14-15 ani veneam cu tatăl meu la meciurile Universității și-l priveam, iar la 16 ani și jumătate debutat alături de el în atac.

„Am debutat acum 40 de ani, cu idolul meu Oblemenco în teren.”

40 de ani de la debutul pentru Universitatea. Legendele au amintiri? Ce își mai amintește Rodion Cămătaru de la primul lui meci, cel de acum 40 de ani?
Este vorba de meciul cu CFR Cluj și cel în care am jucat pentru prima dată în echipă cu idolul meu. S-a terminat la egalitate, 1-1, cu Cernăianu antrenor, care câștigase campionatul cu un an în urmă. N-a dat bine acel egal, clujenii aveau o echipă de bătut la vremea aceea și antrenorul ne-a certat. Asta mi-a rămas în cap de atunci.

Care a fost cel mai bun jucător din Craiova Maxima?
Din Craiova Maxima cred că a fost Balaci. Era un jucător care știa să se facă plăcut tuturor și care făcea diferența de fiecare dată când avea ocazia. Din păcate, a jucat destul de puțin din cauza accidentărilor. Cred că putea fi mult mai mare.

Dar cel mai apropiat de dumneavoastră?
Apropiați eram cu toții. Așa, cu Beldeanu mă înțelegeam mai bine că era cumnatul meu. Toți eram prieteni, mai ales atunci când pătrundeam pe gazon și ne doream din tot sufletul să ne îndeplinim scopul, acela de a câștiga. Mereu mergeam la victorie.

cami 1Într-un reportaj din numărul în care va apărea și acest interviu, fostul crainic al stadionului Central, Costică Popescu, spune că fotbalul pe care l-a văzut el n-o să-l mai vadă nici copiii copiilor lui. Sunteți de acord?
Într-adevăr, a fost fotbal mare la Craiova. Echipă mare, public pe măsură, dar niciodată să nu spui niciodată, cum este acea vorbă. Atunci au fost și alte conjuncturi. Acum, ca să faci o echipă bună, ai nevoie de o mulțime de bani, vedeți cazul Barcelonei. Fără bani, nici ei n-ar face nimic. Pe vremea noastră banii nu erau atât de importanți. Era alt sistem, altă filozofie și poate nu erau atâtea tentații pentru tineri. Fotbalul era mult mai atractiv decât este acum.

”I-am luat pe Wright și pe Fenwick în cârcă ca pe rucsacuri”, spuneați într-un interviu, rememorând golul cu Anglia. Erau mai ușori fundașii pe vremea aia sau ridicau atacanții greutăți mai ușor?
Eu am fost privilegiat pentru că aveam stilul lor, al englezilor. Am fost un jucător român atipic. M-am pliat pe fotbalul lor, care este bazat pe fizic și forță. Am făcut o fază exact ca-n Anglia. De altfel, toate golurile mele celebre au fost date așa, cu forță, cu viteză și cu finalizări imparabile.

V-ați plictisit vreodată să dați goluri?
Niciodată. Nu aveam cum să mă plictisesc. Nici măcar la antrenamente sau amicale nu mă plictiseam să înscriu. Prin asta trăiam. În orice situație, toți se așteptau de la mine să marchez. Un atacant care nu dă goluri, nu există. Dacă dă două sau trei într-un sezon, automat va fi trecut pe lista de transferuri. Mie nu mi s-a întâmplat.

Mai visați noaptea câte un gol pe care l-ați dat?
Nu, acum visez la altele. Nici nu mă prea mai gândesc la goluri, dar oricum am dat multe, peste 200. Am marcat din toate pozițiile și, cu excepția mâinii, am dat gol cu toate părțile corpului.

”Și ce dacă am dat 21 de goluri în 6 meciuri? Pe vremea aia, era posibil. Dacă nu ratam așa mult, puteam să dau 30.”

cami 2Cum a fost cu acea mult-povestită Gheată de Aur din 1987? Presa străină și chiar cea românească vă acuză de blat, dar toți fundașii adversarelor din acele ultime etape spun că nici vorbă să se fi dat la o parte.
Lumea vorbește mult. Credeți că le-am zis eu să se dea la o parte? Nici gând. Am avut un tur extraordinar, era primul meu an la București, și am dat 24 de goluri, dacă nu mă înșel. N-a fost nimic aranjat, chiar să fi făcut Dinamo aranjamente pentru ca eu să marchez? Sincer, nu cred, e de copii mici.

E posibil, deci, să dai 21 de goluri în șase meciuri? Cum?
Atunci, da. Erau echipe mai slabe și aveam coechipieri cu care mă înțelegeam foarte bine. Am și ratat în acele meciuri și cu puțină atenție cred că puteam să dau și 30.

Credeți că va mai da România un jucător care să câștige „gheata de aur”?
În viitorul apropiat, nu cred. Ați văzut, Ronaldo dă câte 40-50 de goluri pe sezon. Este este greu să-l întreacă vreun român (râde).

Ați fost unul dintre primii jucători care au plecat în străinătate. Cum a fost să fiți deschizători de drumuri?
Au plecat mai mulți, chiar și de la Steaua. E adevărat, a mai fost o perioadă, prin anii 60, când au plecat mai mulți jucători români în străinătate, dar pe restul i-a împiedicat sistemul. A fost un moment deosebit pot spune.

Ce povești aveți din acel prim an? Ce greutăți ați întâmpinat? Pariem că aveți și povești amuzante, ce v-a surprins „afară”?
Îmi aduc aminte când am intrat prima dată într-un supermarket. Am crezut că este de pe altă planetă și n-aș fi crezut în veci că vom avea și noi, în România, așa ceva. Vă dați seama de pe ce planetă eram noi, dacă nu știam nici cum să băgăm monede în carucioare, ca să le putem folosi. Eram despărțiți ca un zid de celelelalte țări. Mai știam ceva, că mai jucasem în cupele europene, dar una este să te duci câteva zile în străinătate și alta este să locuiești acolo.

„Cârțu și Săndoi au schimbat totul, anul ăsta e important să nu retrogradăm, dar în viitorul apropiat Universitatea va reveni în cupele europene”

cami cover„Mi-e rușine să ies din casă”, ați spus atunci când echipa lui Adrian Mititelu era dezafiliată. Acum mai simțiți acea rușine?
Mă refeream la modul în care ajunsese orașul nostru, fără echipă de fotbal. A fost un moment greu pentru toți iubitorii olteni ai acestui sport. Din fericire, acum suntem pe drumul cel bun. Prin fotbal frumos și rezultate, toți o vor iubi pe Universitatea.

Ce părere aveți în legătură cu cele două echipe?
Nu vreau să mă mai gândesc la ce a fost. Mă gândesc doar la prezent și la viitor. Vreau ca Universitatea să rămâna în prima ligă, pentru că anul acesta retrogradează mai multe echipe și este greu. În viitor cred că vom avea și meciuri de cupele europene la Craiova. Asta este cel mai important, să ajungem la un nivel cât mai înalt.

Ați fost văzut de cele mai multe ori la meciurile Craiovei din liga a doua, dar și la cele din acest an. În ce calitate veniți la ele?
În calitate de susținător al Universității Craiova, cum altfel? Acest proiect al renașterii m-a convins de la bun început. Cred că rezultatele din acest început de campionat au fost mincinoase. Băieții nu meritau să piardă atâtea meciuri. Însă, acesta este fotbalul, dacă nu bagi mingea în poartă, pierzi. Au avut meciuri pe care le-au controlat, dar au pierdut. Cu cei doi antrenori lucrurile s-au schimbat și au început să vină și rezultatele.

Cât mai durează până îl vom vedea pe cel mai mare marcator al Craiovei alături de Cârțu, Lung sau Geolgău?
Noi suntem împreună tot timpul. Încă nu știu dacă voi ocupa și o funcție, dar vom vedea.

Ce mesaj ați avea pentru fanii rămași de partea echipei (sau firmei, cum să-i zicem?) lui Adrian Mititelu?
Nu vreau să le transmit nimic. Cu ajutorul rezultatelor, echipa îi va recâștiga și pe ei. Mai cred că adevărații suporteri sunt cei tineri, cei care vin la stadion și iubesc actuala echipă a Universității.

Denis Șchiopu

În interviul complet (din Maxima Sport de azi) Rodion Cămătaru povestește cum l-a învins pe Eugen Barbu (autor al celebrului editorial ”M-ai învins, Rodioane!”, după ce fusese cel mai aprig contestatar al vârfului Craiovei), dacă regretă sau nu plecarea la Dinamo, de ce nu crede că a mai existat un atacant român după Cămătaru care să se compare cu Cămătaru și ce care a fost primul lucru pe care l-a impus în vestiar, la fiecare echipă la care a mers.

2 comentarii la articolul Cămătaru: ”Cu excepția mâinii, am dat gol cu toate părțile corpului”

  1. ipsilante spune:

    Talentat ziarist! Stie ce sa intrebe, reda frumos si captivant raspunsurile si comentariile interlocutorilor. Jos palaria! Felicitari! Cat despre Camataru, ce sa mai zic? Cariera lui de exceptie vorbeste singura. Cu regretul ca a jucat si la Dinamo, ramane totusi o legenda a Craiovei… FORZA STIINTA!

  2. Daniel spune:

    Un fotbalist mare!!! Pacat ca in returul cu Benfica la faza care si-o aminteste toata lumea nu a fost altruist!!! In rest jos palaria!!! Forza Stiinta!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER