Cârțu în ’89: ”Bă, băiatule, tu vezi ce-i aici?! Gata, s-a dus cu ăștia, cu Steaua, cu Dinamo… Vine vremea Craiovei iar!”

Era o zi de toamnă și Universitatea încă era în chinurile renașterii, la început de ligă secundă, când stăteam cu Marius Mitran la o bere și el ne povestea despre Sorin Cârțu. Era prima întâlnire cu Marius. Cumva, am știut cu toții, din prima, că de la Cârțu am plecat și la Cârțu ne vom fi întors. Amintirea lui Marius de atunci se împletea cu amintirea lui Cârțu și se referea la o zi de toamnă din 1989, cu două luni înainte de revoluție. Cum noi am știut că Sorinacio ne e predestinat, Cârțu însuși a știut că revine vremea Craiovei. Și atunci, ca și acum, a simțit-o înaintea unui meci cu Dinamo. Vă lăsăm, însă, cu povestea lui Marius Mitran:

<< Suntem pe 5 noiembrie 1989, el nu e cu părul complet alb, ca azi, eu sunt unul din cei 50.000 care au avut norocul să fie în tribune, se dădea un ceas pe un bilet. Dar nimeni nu voia ceasul…Sorin surâde. „Arbitra Ştreng, din Oradea era. I-am zis: “Vezi ce-i aici? Mă, băiatule, tu vezi ce-i aici?! Sunt 50.000 de oameni! Gata, s-a dus cu ăştia, cu Dinamo, cu Steaua, vine vremea Craiovei iar! Ai grijă cum faci să scapi de-aici!”

Sorin nu era încă Sorinaccio, nu avea toate televizoarele din casă date pe posturi italieneşti. Era, ca noi toţi, pe TVR şi pe sârbi, dar echipa o pregătise pentru un catenaccio total, dur, aspru, calculat la ultima pasă. „Le-am zis în vestiar: «luaţi-i tare, daţi în ei la început, dracu’ are curaj să ne dea vreun roşu în primele minute, 10-15 aşa… apoi jucăm 10-10! Zece la zece! Bica la Mateo, om la om ,şi dacă iese de pe teren şi se urcă în autocar, Dănuţe, te duci după el… Mateuţ era Gheata de Aur a Europei anul ăla… În spate, Gică Popescu – libero, Săndoi şi Zamfir – stoperi, Mănăilă în dreapta, Adrian Popescu – stânga. La mijloc, Ciurea, Olaru în centru, Badea pe stânga, în faţă Adi Pigulea, unul singur mi-ajunge… Bica la Mateuţ, cum îţi zic. Şi când am jucat cu Steaua, la fel l-am pus, la Hagi, om la om…” Apoi a urmat pregătirea, în lungi şi grele minute, a copiilor de mingi. „E 0-0, vă fac eu semn dacă daţi mingea înapoi. Conduc ei, o aruncaţi imediat în teren, avem nevoie de timp… Mă, băgaţi la cap: conducem noi, nici o minge pe teren, o mâncaţi, o pasaţi, o înghiţiţi pe bucăţi! Nici una nu se întoarce pe teren, cu orice preţ!”

…Rew, rew, rew, cum se spune. E 5 noiembrie 1989, sunt în cămin la Agronomie. Pe toţi colegii mei de cameră, studenţi la Matematică, îi cheamă Adrian. Pe fiul meu, când se va naşte, peste 5 ani, îl va chema la fel, dar din alte motive… Afară e aproape întuneric, deşi e ora 10 dimineaţă. Dintre toţi, doar un Adrian merge la meci, ceilalţi, plus Norocel, care nu-i pasionat, n-au mai prins bilet. Am emoţii mari, am şi bilet. În cameră intră o colegă, mare fană a Craiovei, cu prietenul ei, care e, culmea!, dinamovist. Ea e în fustă mini extrem de scurtă, din doi paşi e în mijocul camerei, apoi în mijlocul patului de la geam. Al ei are un fular de pictor nefericit în jurul gâtului şi rămâne în picioare. Ea îşi întinde picioarele, frumoase, pe pătură şi, o clipă, toţi întoarcem capul. Se vede! Şi ea ştie că se văd şi încrucişează târziu şi lasciv picioarele. “Şi ce dacă se văd?”, pare a spune. “Mai bine ziceţi, nu mai aveţi un bilet?” Nu, n-avem şi deja e târziu, plecăm… “OK”, spune fata, “iubi, eu intru, dar poate-ţi găsim şi ţie acolo vreun bilet, la stadion, asta e…”

Ieşim toţi patru din cameră: eu, Adi de la Matematică, fata şi prietenul ei, renascentistul cu fularul. Are fata, are fularul, dar n-are bilet. Ceea ce e foarte rău, măcar pentru ziua aia! În curtea căminului, totul se întunecă: sute, mii de oameni curg spre biserica Madona Dudu şi spre stadion. De pe vremea Maximei, de vreo 5 ani, Craiova nu mai reprezentase decât un adversar minor pentru Dinamo, rivalul etern, urât şi blestemat de fiecare pui de oltean încă de la naştere… A venit însă Cârţu antrenor şi din toamna asta ne batem iar cu toţi! Suntem pe 3, cu 15 puncte în 10 etape, Dinamo e prima, cu 10 victorii din 10, Steaua e pe 2, a jucat finala Cupei Campionilor Europeni cu Milan, dar cu două luni în urmă Dinamo a bătut-o, în Ghencea chiar, cu 3-0!

Dinamo tocmai se calificase, acum patru zile, în sferturile de finală ale Cupei Cupelor, după 2-0 la Atena şi 6-1 la Bucureşti, cu Panathinaikos. Mircea Lucescu reuşise, în sfârşit, să construiască marea echipă a Europei la care lucra de mai bine de 3 ani. Cu Stelea în poartă, Mihăescu, Andone, Rednic şi Klein în apărare, Sabău – dreapta, Lupescu şi Mateuţ centrali, Lupu pe stânga, iar în atac Vaişcovici şi Răducioiu. (De altfel, asta e şi formula din acea după-amiază de la Craiova.)…Ajungem la stadion. Eu cu Adi reuşim şi intrăm. Mai sunt două ore şi jumătate până la meci. Găsim greu loc. Stadionul stă să pleznească, sunt peste 50.000 de oameni, strânşi unul în altul, cu priviri rele, crunte, de răzbunare, dar şi de teamă… Dinamo spulberase Steaua şi pe toate celelalte din campionat, marcase 37 de goluri şi primise 3 în 10 etape… Craiova e toată pe umerii lui Gică Popescu, care are şi banderola pe mâna stângă, la 22 de ani. Poate şi Badea să încerce ceva, dar…

…Mai sunt două ore. E ceaţă, e frig, e urât. Lumea e îmbrăcată sărac, în oraş e foamete, în case e ca afară. Din când în când, jos, lângă gard, Barză, şeful galeriei, dă câte un semnal de atac. Lumea însă nu e convinsă de nimic. E o ură teribilă în toţi, pentru toată viaţa lor de olteni amărâţi.

Şi atunci se întâmplă! Nea Costică Popescu anunţă că echipele de tineret vor intra pe teren pentru meciul lor. Intră Craiova, în alb, şi stadionul se mişcă. Nu la maxim, dar e impresionant… apoi, în gura tunelului apar dinamoviştii… nu se vede clar cine, ce… dar nu-s ai noştri. Un infinit cor de fluierături şi strigăte îi împinge pe toţi înapoi! Nimeni nu mai iese de-acolo! Puştii lui Ţâcă Zamfir, între care Cristescu, Papa, Călin salută încolonaţi şi se retrag şi ei… (A doua zi, în „Sportul”, cronicarul partidei, Stelian Trandafirescu, cu care aveam să împart un birou peste 4-5 ani, scrie aşa: „La speranţe: nu s-a jucat – echipa oaspete sosind târziu la stadion!” În realitate, puştanii dinamovişti ori n-au avut curaj să intre, ori, am auzit şi varianta asta, n-au fost lăsaţi să intre pe teren ca să nu incite şi mai mult oamenii!)

Cert e că publicul nu înţelege şi huiduie. Mai trece o oră. Nimeni nu se mai poate mişca. Nici la ţâşnitoarele de apă, nici nicăieri. E tot mai frig, ceaţa e tot mai jos… Suntem 50.000 de oameni cu cuţitele în dinţi şi în suflet. Ies ai noştri. Gică Popescu, Săndoi, Boldici, Badea, Mănăilă, în geci de piele, în blugi, în hanorace ca Gigi Ciurea… Stadionul erupe! Simt însă că nu e totul. Simt bine. Ies şi ai lor, trenciuri elegante, costume clasice, Vasile Ianul, în negru cu cravată roşie, Andone, încercând gazonul să-i cunoască rezistenţa, Lupu, Rednic, Lupescu, Mircea Lucescu, cu cordonul strâns la balonzaid, uite-l cu părul creţ şi zâmbind amar… Publicul mârâie, huiduie, strigă! Se întorc la cabine să se echipeze. În câteva minute, o jumătate de oră, ies. Întâi Craiova, cu Gică în frunte… apoi Dinamo… Oamenii nu mai pot fi ţinuţi, miliţienii strâng rândurile, sutele de şiruri se agită, strigătele sunt înfiorătoare… Ies şi arbitrii. Mai sunt 5 minute. Crainicul anunţă echipele, cu numărul 9, Gicăăă Poooopescuuuu! Dinamoviştii nu se aud.

cartu popescu badea stroe

Pavel Badea încearcă să-l scoată de pe teren pe Sorin Cârțu, intrat să-i ceară socoteală arbitrului.

Începe. Iar ceea ce se petrece după primul fluier al lui Ştreng e imposibil de descris. Dinamo se instalează la cârmă, Cârţu îi retrage pe ai noştri. Şi Dinamo începe pasul unu: Lupu către Lupescu. Apoi, ca într-un dans, Mateuţ, Rednic, Sabău, înapoi la Andone, iar Lupu… Oamenii, cei 50.000 tac. Cârţu e cu mâna la gură. Lucescu e aproape o statuie. Ciurea, Badea şi Pigulea încearcă o recuperare. Eşuează. Iar atunci se petrece ceva ce n-am trăit niciodată, nicăieri. „Centralul” se zguduie din temelii, ca un răspuns la uluitorul joc de pase al băieţilor lui Lucescu. Badea recuperează prima minge, o întoarce prudent lui Gică Popescu şi acesta preia, trece de Răducioiu, lansat în presing, de Lupescu, apoi de Rednic, care faultează. În clipa aia, universul se dezintegrează. Stadionul efectiv urlă bestial. „Ştiin-ţa! Ştiin-ţa!! Ştiin-ţa!!!” În peluză explodează patru petarde. Nu mai e ceaţă, dar e fum gros, galben-negru. „Ştiin-ţa! Ştiin-ţa!” E ca o barieră de netrecut spre poarta lui Boldici. „Ştiin-ţa!! Ştiin-ţa!” Curând, nu se mai percepe, din cauza isteriei, decât perechea de vocale „iiiii-aaa!!!” urlate!

…Şi fault. Şi pas. Şi fault. Săndoi îl seceră pe Răducioiu, Lucescu intră în teren. Intră şi Cârţu. Sorin își amintește: „Ştreng era leoarcă de transpiraţie. Urla şi el la mine, Sorine, nu mai loviţi! Dau roşu!! Ia dă, îi zic, ia să văd! Ce cauţi în teren?, zice. Da’ Lucescu ce caută?, zic şi eu. Gică Popescu a ieşit apoi, prin minutul 24, cu ea la picior, i-a pasat lui Bica, Dănuţ a jucat în stânga, în spatele lui Sabău, Adrian Popescu a preluat, cursă de 30 de metri, centrare pe jos şi Ciurea, din cădere, i-a luat faţa lui Klein, a intrat cu totul în poartă, gol! Asta a fost!”

Simplu, nu? Ştreng a prelungit meciul 8 minute, dar Gică Popescu a fost imperial. Ciurea a mai prins o bombă, dar Stelea a boxat incredibil!

Peste ani, şi Gică Popescu, într-un taxi, la Madrid, avea să rememoreze scena, la telefon, chiar cu Stelea! Eram acolo, aşa că ştiu. A fost meciul oamenilor însă. Acum, după 22 de ani, încă aud strigătul lor disperat, superb, uluitor, crunt: „Ştiinţa! Ştiinţa!” „Prudenţă, multă prudenţă”, scria Stelian Trandafirescu în „Sportul”, a doua zi, din partea băieţilor lui Cârţu. Îi zic. Zâmbeşte. Cârțu: „La sfârşit, i-am zis lui Lucescu: “Profesore, văd că nu mai fluieră ăsta, speră să egalaţi… Opreşte un pic, să le dau apă la ai mei şi mai jucăm unul de la început.”

A fost 5 noiembrie 1989. Oamenii s-au dus cu greu acasă. 19 ani mai târziu, în exact acea dată, tatăl meu, care a fost cel mai mare suflet de lângă acea echipă, a murit. Peste alţi doi ani, în exact acea dată, Adrian Păunescu a murit. Între timp, aproape pe furiş, a murit şi Craiova. Strigătul acelei zile, din ’89, ar putea însă s-o învie vreodată. De fapt, cred că aşa va şi fi! Eu încă îl aud: Ştiin-ţa! Ştiin-ţa! >>  (MARIUS MITRAN)

Pe 5 ianuarie 2015, Marius Mitran rememora, la Replay, acest text și acele zile. Zilele care, la Craiova – Dianamo, au anunțat revoluția. Aveți emisiunea completă mai jos. Noi vă lăsăm cu un gând, înaintea meciului cu Dinamo, gândul nostru, dar și al lui Cârțu: istoria se repetă, a venit, iarăși, vremea Craiovei!

2 comentarii la articolul Cârțu în ’89: ”Bă, băiatule, tu vezi ce-i aici?! Gata, s-a dus cu ăștia, cu Steaua, cu Dinamo… Vine vremea Craiovei iar!”

  1. vic spune:

    M-a intristat vestea ca nu putem evolua în Europa, dar in acelasi timp, m-a ambitionat si mai tare! Asa ar trebui sa gandeasca si patroni echipei. Nu este o problema, si asa nu aveam stadion si decat sa jucam din 3 in 3 zile in deplasare, afectand campionatul, mai bine nu. ATENTIE, acum a fost o situatie speciala, DAR CA SA DEMONSTREZE SUPORTERILOR CĂ VOR PERFORMANTA LA ECHIPA, ASTEPT DE LE PATRONI ADUCEREA DE JUCATORI VALOROSI.
    Mie nu mi-a placut in iarna campania de achizitii dar am considerat-o ca stiau ca nu putem evolua in Europa.
    Acum pot demonstara ca sunt puternici sau sunt doar de fatada!

  2. Biziche Marin spune:

    Pina in 1989 cu Dinamo a jucat adevarata Universitatea Craiova nu CS U Craiova o echipa de fotbal care a sa infintat in 2013 cu numele vechiului club

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER