Cătălin Burlacu: “Vrem să le oferim craiovenilor şi spectacol şi performanţă”

burlacu iarDupă o carieră în care trofeele au abundat, Cătălin Burlacu a găsit o nouă provocare în Bănie, unde se încearcă formarea unei echipe puternice, care aibă un cuvânt greu de spus în Liga Naţională

– Mulţi din lumea baschetului au fost surprinşi să te vadă la Craiova, un oraş fără mare tradiţie în baschet, bugetul clubului nu este la cel mai înalt nivel, iar echipa nu a intrat în play-off anul trecut…

– Aşa este, nu am fost uşor de convins, fiindcă îmi aleg cu grijă paşii pe acest final de carieră, nu vreau să stric ce am strâns cu atâta muncă, o carieră de care sunt mândru. Cred că aproape două luni am negociat cu Craiova şi nu regret că am semnat, ba chiar sunt foarte bucuros, în ciuda faptului că au mai fost alte cinci echipe din Liga Naţională care m-au dorit, vă daţi seama că erau unele de top, cu pretenţii.

– Este o ultimă provocare pentru tine?

– Pot spune că sunt foarte bucuros că am ales Craiova. Am 38 de ani şi după fiecare sezon voi vedea ce îmi pot propune, nu m-am gândit când mă voi retrage, voi simţi când nu voi mai putea juca la nivel înalt. Deocamdată, sunt 100 % implicat în proiectul de la Craiova, aştept să începem pregătirile şi să formăm o echipă solidă. Craiova are un suflu sportiv aparte. Dincolo de tradiţie, de dragostea oamenilor pentru sport, s-a investit mult în infrastructură. Este o sală modernă şi va fi şi un stadion nou,  astfel de condiţii te obligă la performanţă. Sper să oferim craiovenilor nu doar spectacol, fiindcă de acest lucru au avut parte şi până acum, ci şi succese şi performanţă.

– La negocieri ţi s-a promis şi formarea unei eburlacu2chipe puternice în Bănie?

– Cred că a contat mult strategia de aici, planul bine făcut, dar şi susţinerea municipalităţii, care doreşte performanţă. A venit un antrenor cu mare experienţă, iar formarea noii echipe a fost gândită în amănunt, de la coordonatorul de joc la pivot, post cu post, şi chiar întregul lot este unul echilibrat. Au rămas Micic şi Bozovic, care au dat randament anul trecut la Craiova, am venit ei şi Vlad Negoiţescu de la Ploieşti şi Zlatko Jovanovic, un coordonator de joc foarte bun, plus Bozo Djurasovic, cel care a jucat la Steaua. Şi vor mai veni şi alţi jucători buni şi spectaculoşi, vă asigur, vom avea o echipă puternică.

– În meciurile din Polivalentă ai avut parte totuşi de o primire destul de ostilă…

– Nu contează. Nu mi-am propus să fiu un jucător iubit în alte săli şi au fost destule care mi-au fost ostile. Mă motivează acest lucru, pentru că asta înseamnă că am fost bun pentru echipa mea, nu am făcut decât să joc baschet, nu au fost alte motive de antipatie. Sunt sigur că mă voi împrieteni rapid cu fanii olteni. Craiova este pe placul meu, fiindcă îşi susţine frenetic echipa şi jucătorii simt că trebuie să dea totul pentru fanii care nu acceptă jumătăţi de măsură la capitolul dăruire.

– Eşti un jucător obişnuit să câştige titlul, ce obiectiv va avea Craiova în sezonul următor?

– Obiectivul nostru este play-off-ul, iar de acolo vom vedea ce va fi. Este o strategie potrivită, graduală, care ne permite să avem şi linişte pentru a forma o echipă puternică, fiindcă suntem mai mulţi jucători noi. Lumea şi presa trebuie să ne aştepte, să aibă puţină răbdare, fiindcă, indiferent de numele aduse, vorbim totuşi de o echipă nouă. După ce vom intra în play-off, orice este posibil.

– Cum vezi următoarea ediţie a Ligii Naţionale?

– Va fi un campionat special, atipic, din mai multe motive. În primul rând a dispărut cea mai dominantă echipă din România care a existat după revoluţie, Asesoft Ploieşti. Apoi, în acest sezon vom avea doar 12 echipe şi un sistem competiţional nou. Spectacolul va creşte. După sezonul normal, primele 6 echipe vor juca între ele pentru stabilirea locurilor de pe care încep play-off-ul, iar următoarele 6 echipe vor juca pentru a se decide ultimele două formaţii necesare pentru sferturile de finală, cele de pe locurile 7 şi 8. De asemenea, din acest an există obligativitatea folosirii unui jucător român în permanenţă în Liga Naţională şi chiar 2 jucători autohtoni în Cupa României. Veţi vedea că va fi un echilibru între echipe, oricine poate bate pe oricine. În lupta pentru trofee va conta foarte mult chimia echipei din care faci parte, modul cum antrenorul se va face înţeles de către jucători.

– Se observă un interes tot mai mare de la un sezon la altul pentru campionatul de baschet, atât din partea fanilor, dar şi al mass-media…

– Eu cred că Liga Naţională este mai puternică de la an la an, am experienţa să recunosc acest salt şi pot confirma acest lucru şi oameni de baschet din afară, acest upgrade este evident. Baschetul înseamnă spectacol peste tot, dar în România se oferă şi stabilitate, în primul rând financiară, pe care o găseşti mai greu în alte părţi, dar şi un concept mai solid, care îţi permite să evoluezi. S-au dezvoltat şi şcoli de baschet, iar la cel mai înalt nivel sunt străini care şi-au creat cariere în România, au preferat să rămână mulţi ani aici, fiindcă au siguranţă şi joacă la un nivel bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER