Cele mai frumoase trei primăveri din istoria Științei. Va intra și primăvara lui 2018 în top?

 • text apărut în programul de meci distribuit de club la partida cu Astra 

Considerată de presă și specialiști favorită la câștigarea Cupei și una dintre cele trei formații care se luptă pentru titlu în acest playoff, Universitatea Craiova este singura echipă cu șanse reale la event în actualul sezon. Au trecut 27 de ani de la ultima performanță de acest gen, iar asemănările cu sezonul 1990-1991 sunt izbitoare și dătătoare de speranță: și în acel sezon Craiova a eliminat pe Dinamo în sferturile Cupei, iar în semifinale au fost prezente tot două echipe din Ardeal (Unirea Alba Iulia și Inter Sibiu atunci, Gaz Metan Mediaș și FC Hermannstadt acum) și una din Moldova (FC Bacău atunci, una dintre Iași și Botoșani acum). Pentru ca toată coicidența să fie și mai bizară, în 1991 Steaua a fost eliminată în sferturile Cupei de o echipă ardeleană din liga secundă: Unirea Alba Iulia. Luna aceasta, FCSB a fost eliminată în sferturi de formația de ligă a doua FC Hermannstadt (Sibiu).

Dar care au fost cele mai frumoase trei primăveri din istoria Științei de până acum, cele cărora primăvara lui 2018 le poate arunca mănușa?

Locul 3: primăvara lui 1964, prima promovare

După șase ani de luptă surdă în divizia B, în 1963, Știința Craiova l-a adus înapoi pe antrenorul care reușise promovarea din C în B în sezonul 1957-1958, pe Nicolae Oțeleanu. Revenirea pe banca viitoarei Universitatea a celui alintat ”nea Lache” a schimbat fața Craiovei. Deși se afla doar pe locul 8 la încheierea turului ligii secunde a sezonului 1963-1964, Știința Craiova avea o primăvară fulminantă, în care a urcat 7 locuri în clasament.

De la stânga la dreapta: Ștefan Coidum, Nicolae Oțeleanu, Constantin Oțet. Toți trei antrenori ai Științei în diferite perioade din istoria ei.

De la stânga la dreapta: Ștefan Coidum, Nicolae Oțeleanu, Constantin Oțet. Toți trei antrenori ai Științei în diferite perioade din istoria ei.

Promovarea s-a jucat până în ultima etapă, când, pe un stadion Tineretului plin ochi, Știința învingea Metalul Târgoviște cu 3-0 și, profitând și de înfrângerea Câmpinei la Pașcani, ajungea în premieră pe prima scenă a fotbalului românesc. Legendarul suporter al Științei Mitu Tuță, prezent pe stadion la acel meci, își amintește: ”A fost un meci incredibil. Stadionul era arhiplin, dar pe lângă stadion mai erau oameni urcați și în copacii de lângă, pe garduri, pe tribuna oficială. La final a fost o bucurie de nedescris, s-a petrecut multe zile în Craiova după acea partidă.” Eroul celor două promovări ale Științei, Nicolae Oțeleanu, avea să se stingă din viață doar 6 ani mai târziu, pe 5 mai 1970.

Locul 2: primăvara lui 1991, câștigătoare pe toate fronturile în primul an de libertate

A fost primul sezon întreg de după Revoluție, primul sezon de libertate în fotbal și în țară în general. Și ce câștigătoare mai frumoasă și mai meritorie putea avea acest an crucial în istoria țării și a fotbalului, decât echipa care luptase deja zeci de ani cu un sistem care de atâtea ori i-a amenințat succesele, ba chiar însăși existența?

La finalul acelei primăveri, Universitatea câștiga pentru a doua oară în istorie cupa și campionatul în același an. Titlul l-am obținut la golaveraj, grație unui atac fulminant: 74 de goluri a marcat Știința în 34 de etape. Pentru ca primul sezon fotbalistic din noua calitate de oameni liberi să fie și mai simbolic, Craiova a reușit în același an să obțină și titlurile naționale la tineret și juniori, fiind astfel campioană pe toate fronturile.

Locul 1: primăvara lui 1983, nașterea legendei

Cu trei campionate și trei cupe deja la activ, Craiova Maxima era la turație maximă în primăvara lui 1983, una memorabilă din mai multe puncte de vedere. În acel martie de acum 35 de ani, s-au întâmplat cel puțin trei evenimente cruciale, care au schimbat pentru totdeauna povestea Universității. Primul a fost crearea noii steme a clubului, cea cu leul, atât de iubită de suporterii noștri și astăzi, de către arhitectul Radu Ionescu și subinginerul Petre Dragu. Al doilea a fost apariția noului imn, scris de Adrian Păunescu și pus pe muzică de Valeriu Penișoară, ”Cântec pentru Oltenia”. În fine, al treilea motiv de bucurie a fost chiar meciul care l-a făcut pe marele poet al Olteniei să compună acel imn: victoria cu Kaiserslautern din sferturile de finală ale Cupei UEFA, după un 2-3 în turul din Germania și un 1-0 pe ”Central” care ne aduce și astăzi în urechi comentariul lui Sebi Domozină de la golul izbăvitor al lui Nicolae Negrilă, din minutul 82.

Pe lângă Cupa câștigată în finala cu Timișoara, acel final de primăvară a consemnat și două înfrângeri: Craiova pierdea titlul în fața lui Dinamo, despărțită de doar 3 puncte în clasament, și era eliminată de Benfica, după bara lui Crișan, acea bară blestemată (prea joasă, zice-se) pe care atâția suporteri cu argint în păr o mai visează încă. În ciuda acestora, însă, o victorie mult mai mare se va fi repurtat în acel sezon: nașterea unui mit care înconjoară și astăzi, plin de sevă și semnificații, existența celei mai frumoase echipe din fotbalul românesc.

13 comentarii la articolul Cele mai frumoase trei primăveri din istoria Științei. Va intra și primăvara lui 2018 în top?

 1. Tarabostes spune:

  Cât timp avem șanse să ne luptăm pentru ele.
  Însă mie tot de echipa din `83 îmi este dor.
  Îmi amintesc de un meci când s-a centrat o minge în careul Științei pe 6 m, iar Negrilă a pus un stop pe piept de parcă a oprit mingea cu mâna, ca să o prindă Lung. Eleganța în execuții nu o au fundașii actuali. Nu am uitat șuturile năprasnice ale lui Irimescu, jocul de cap al lui Cămătaru, slalomurile lui Crișan, sau fentele făcute de Ungureanu după ce le învăța de la Minunea Blondă.

 2. iaka spune:

  …da, va intra. Vom castiga cupa + stadion nou + recapatarea identitatii. Cu putina ambitie poate si titlul…

 3. Daniel Popescu spune:

  Cred ca e mai bine ca am cazut cu Botosani. Daca ajungeam cu ei in finala, totul se decidea pe un teren neutru, intr-un singur meci. Asa, avem 2 meciuri si vom fi mai buni ca ei per total,desi ideal era sa jucam al doilea meci acasa. Sa vina Cupa in Banie!

  • Tarabostes spune:

   Nu contează cu cine jucăm – trebuie să fim mai buni decât ceilalți în cele 3 meciuri din cupă!

 4. Fan Stiinta dar nu oltean spune:

  FRUSTRANT!!!Sa ai penalty si om in plus si sa nu castigi e greu de digerat. Totusi echipa a luptat bine si este bine ca nu am pierdut. Baluta trebuie tras rapid pe linie moarta ca este varza. Si Bancu a facut un meci slabut azi…Cupa Romaniei si un loc 3 ar fi o performanta buna. Hai Stiinta!!!

 5. Bogdan spune:

  Putin iti propui..si mai putin castigi. Nivelul e de locul 3. Trebuie sa fim realisti. Asta e. E un loc onorabil, iar daca il incununam cu o cupa e foarte bine. Hai Stiinta.

 6. Fan Stiinta dar nu oltean spune:

  Baluta a pierdut „nationala”. L-a distrus ciobanul cu oferta pentru el. S-a crezut zeu dar fara munca, modestie si altruism este doar un cacacios mic si infumurat.

 7. Fan Stiinta dar nu oltean spune:

  Felicitari lui Bancu si lui Mitrita care au facut un meci foarte bun cu Israel!!!

 8. Cosmin spune:

  Ce se mai aude copii cu nea Ady am vazut o stire ca l-au scos afara din casa si sunt o multine care vor un os de acolo adica….finantele, bancile, dna_ul etc este adevarat??? Redactia voi stiti ceva .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER