Craioveanul care câștigă bani din jucat FIFA

Craioveanul Ovidiu Pătrașcu are 25 de ani și joacă fotbal pe calculator de opt ani. La începutul acestei luni, „Ovvy”, așa cum este cunoscut în lumea virtuală, a participat la Campionatul Mondial de FIFA din Brazilia (FIFA Interactive World Cup). Chiar dacă nu a depășit faza grupelor, Ovidiu rămâne unul dintre cei mai buni jucători de FIFA din lume. Este de 12 ori campion al României, de 3 ori campion internațional și de 4 ori vicecampion mondial. Ovidiu a fost jucător profesionist de fotbal la Universitatea Craiova.


poza1Cum a fost în Brazilia?

Brazilia are și părți frumoase, are și părți urâte. După ce am ieșit din aeroport, nu am rămas cu o impresie bună. La noi este bogăție față de ce este la ei, sunt acele bărăci de săraci. În schimb, centrul din Rio de Janeiro este superb. Atmosfera a fost una foarte frumoasă, demnă de un turneu final.

Înainte de începerea turneului din Brazilia (FIFA Interactive World Cup) erai cotat printre favoriți. Totuși, ai terminat pe locul 3 în grupă și nu te-ai calificat în fazele eliminatorii. Ce s-a întâmplat?
Am început greu, am pierdut un meci cu 2-1, după care am câștigat două meciuri cu 1-0, am obținut 6 puncte, și am făcut un egal. De obicei cu 7 puncte dintr-o cupă de cinci ești 99% calificat. În ultimul meci au jucat doi francezi între ei, nu știu cum a fost permis acest lucru, și unul dintre ei i-a dat meciul celuilalt cu 3-0, să se califice în fața mea la golaveraj. Toate meciurile din grupă s-au terminat la egalitate sau cu victorie la un gol diferență, adică a fost o grupă foarte strânsă. Numai ultimul meci dintre francezi s-a terminat la 3 goluri diferență. Astfel, eu cu cel care a câștigat am terminat la egalitate de puncte și, din păcate, nu s-a luat în considerare meciul direct în care îl bătusem.

Povestește-ne cum te-ai calificat la FIFA Interactive World Cup.
Sunt cam 2.000.000 de jucători care intră și joacă cel puțin un meci. Însă, vă dați seama, dintre aceștia poate doar 200.000 vor cu adevărat să se califice, dar este un număr foarte mare. Este dificil, o lună din viață ți se cam duce. Trebuie să joci foarte mult în fiecare zi ca să te califici. Dar dacă te califici este ca o vacanță, te duci în Dubai, Rio sau Madrid. Am primit și un bilet la un meci de la Mondial. Se merită.

La ce meci ai fost?
Franța – Germania. S-a jucat la prânz, a fost cald și nivelul fotbalului a fost unul mediu. Atmosfera de pe Maracana, însă, a fost superbă. Majoritatea oamenilor erau brazilieni și mai mult era încurajată Brazilia.

Câte meciuri ai jucat ca să te califici la turneul din Brazilia?
Într-o lună am jucat 800 de meciuri. Am avut 5 egaluri și 5 înfrângeri, restul de 790 de meciuri au fost victorii. Destul de dificil, dar nu-ți imagina că au fost 800 de meciuri jucate de la început până la sfârșit. De obicei, aveam 2 sau 3-0 după 10 minute și ieșeau din joc. Cam jumătate dintre meciuri s-au jucat așa.

poza2Știm că, împreună cu ceilalți participanți, ai jucat fotbal pe plaja Copacabana. Cum a fost?
Foarte cald. Este ca și cum ai juca la noi pe litoral, dar este altceva pentru că joci pe Copacabana și vezi muntele, oceanul și te gândești că au jucat atâția fotbaliști acolo. O experiență frumoasă.

Ai dat vreun gol?
În fiecare an jucăm fotbal și primul gol îl dau eu, apoi mai stau puțin și mai dau încă unul. Însă, nu mai am rezistența pe care o aveam când jucam fotbal și mă retrag după vreo 10 minute.

„Nu merită să te angajezi în România, mai bine câștigi din FIFA”

Când ai început să joci fotbal pe calculator?
Am început când jucam fotbal în realitate la echipa Craiovei, cam prin 2005-2006, la vreo 16-17 ani. În cantonamente, când aveam timp, jucam pe PlayStation cu băieții și așa a început totul.

Dar meciurile cu miză când le-ai început?
Am avut o perioadă de opt luni în care am fost accidentat și am început să joc FIFA și pe internet. Mereu îi băteam pe cei cu care jucam și așa am zis să încerc să particip la turneele naționale. Am câștigat primul turneu la care m-am dus și m-am calificat la turneul mondial.

Povestește-ne cel mai frumos moment legat de FIFA.
(râde) Legat de FIFA? Am multe. Unul dintre ele ar fi cel din 2006, când am participat la primul meu turneu internațional și am ieșit vicecampion mondial. Altele în 2008, când am ieșit campion mondial online și în 2012, când am ieșit campion european.

poza3Se câștigă bine din FIFA?
Dacă ești printre cei mai buni jucători din lume, se câștigă. Nu se merită să te angajezi în România, mai bine câștigi din FIFA. Ține și de marketing, trebuie să te promovezi.

Cum se împacă timpul petrecut cu prietena ta cu cel în care te joci pe calculator?
Pentru mine FIFA înseamnă un job, este ca și cum aș fi angajat. Cum și ea are serviciu, așa am și eu. Terminăm la 5 după-amiaza amândoi.

Joci și pe PlayStation, și pe calculator. Ce platformă preferi?
Sunt turnee pe toate platformele și sunt obligat să joc pe toate. Este dificil să joci pe calculator și după să treci pe consolă, dar dacă vrei să reușești trebuie să te adaptezi pe fiecare. O să rămân mereu un fan al calculatorului pentru că nu se blochează niciodată.

Ce reacție ai când pierzi, ai spart multe tastaturi până acum?
În 7-8 ani, o singură dată am trântit un gamepad de pământ și s-a spart. La urma urmei, e doar un joc, poți să pierzi sau să câștigi. Nimeni nu câștigă întotdeauna.

Ești superstițios?
Da, cred în karma. Dacă faci ceva rău, ți se va întâmpla și ție. Mai ales în joc, dacă nu ești corect, o să ți se întoarcă.

„Când o să joc cu România o să-l pun pe Vătăjelu în bandă sau poate chiar în atac”

Despre perioada în care ai jucat fotbal la Craiova ce ne poți spune?
Am jucat până la 17-18 ani și apoi m-am accidentat și n-am putut să joc opt luni. Acea perioadă a coincis cu cea în care am început să joc FIFA și n-am mai putut să revin pe teren. Am prins gustul jocului și am zis să continui cu ceva la care sunt cu adevărat foarte bun. Poate ajungeam un jucător de Divizia A în țară, dar cu siguranță nu ajungeam printre cei mai buni, așa cum sunt acum la FIFA, să fiu ca Ronaldo sau Messi.

Când ai fost la Craiova, Adrian Mititelu era patron. Ție îți dădea banii?
Referitor la bani, n-am avut probleme cu el. Acum nu știu cum sunt părerile, dar, chiar dacă era încăpățânat, a vrut mereu să facă echipă. Însă, dacă ești încăpățânat și nu ești deschis la colaborări cu alți acționari nu poți să reușești.

Universitatea este din nou în prima divizie. Cum vezi această revenire?
Este bine că avem din nou echipă în oraș și că nu moare fotbalul. Chiar dacă nu toată lumea susține echipa, în viitor sunt sigur că o vor îndrăgi cu toții.

Ai observat că Bogdan Vătăjelu are cea mai bună viteză dintre fotbaliștii români din FIFA?
(râde) Vă spun sincer că nu m-am uitat, dar mă bucur că avem un jucător în națională cu viteza aceasta. Când o să joc cu România o să-l pun pe Vătăjelu în bandă sau poate chiar în atac.

„Probabil că acest joc, în maxim 10 ani, va fi adăugat la olimpiadă”

Ai pus pe facebook o poză cu doi bătrâni care jucau FIFA. Așa te vezi când o să îmbătrânești?
La fel cum se întâlnesc acum bătrâneii la rummy sau șah, așa cred că se vor întâlni, peste zeci de ani, să joace o FIFA, FIFA 2050 poate.

Unde crezi că se va ajunge cu FIFA, ținând cont că deja se fac campionate europene și mondiale?
Probabil că acest joc, în maxim 10 ani, va fi adăugat la olimpiadă. Multor persoane, care se află în afara acestui domeniu, li se pare că totul este tras de păr, nu înțeleg despre ce e vorba.

Ai un mesaj pentru cititorii noștri care joacă FIFA?
Trebuie să ai mereu încredere în tine. Mie, la început, prietenii îmi reproșau că de ce mă duc la campionate naționale și, totuși, am crezut în mine și am reușit. Am și tutoriale pe YouTube, iar acolo este locul ideal unde pot învăța. Sunt convins că se vor scrie cărți despre ceea ce se face acum și despre persoanele care fac performanță în FIFA.

Denis Șchiopu

Un comentariu la articolul Craioveanul care câștigă bani din jucat FIFA

  1. Vlad spune:

    acele bărăci de săraci = favelas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER