CRONICĂ: Spiritul lui Negoro

”Negrilă, șut… Goooooooool! GOL, GOL, GOL, GOL, GOOOOOOOOOL! GOL, GOL, GOOOOOOOOOOOOL! EXTRAORDINAAAR! EXTRAORDINAAAR! EX-TRA-OR-DI-NAAAAAAAR!”

negoroAșa a început meciul de pe Oblemenco. La două zile de la aniversarea de 60 de ani, Nicolae Negrilă a fost invitat să dea lovitura de începere și în boxele stadionului a răsunat comentariul de la golul fantastic cu care Negrilă ne ducea în semifinale. După 2-3 la Kaiserslautern, Craiova învingea în minutul 82 cu 1-0 pe Central și rescria istoria fotbalului românesc. În acel moment, spectatorii care au fost părtași la acel gol l-au retrăit. Culmea, l-au retrăit și aceia care nu au fost martorii istoriei scrise de Craiova Maxima. Brusc, toată lumea a înțeles cum a fost și, mai ales, cum trebuie să fie. 15.000 de oameni strigă ”Știin-ța!” ca pe vremuri.

Suntem cei mai fraieri dintre români

Pe alocuri, Craiova a dominat Pandurii mai clar și decât pe Rapid. Scorul la ocazii la final avea să fie de 10 la 3, cu multă indulgență pentru gorjeni. Curelea singur a avut cinci șanse mari de gol înainte ca Pandurii să deschidă scorul la o fază foarte norocoasă, una dintre ele (șut din 4-5 metri central în portar) rivalizând chiar cu ocazia incredibilă din Giulești.

Băluță a deschis seria ocaziilor cu un șut dintr-o poziție excelentă, blocat însă de un fundaș gorjean

Băluță a deschis seria ocaziilor cu un șut dintr-o poziție excelentă, blocat însă de un fundaș gorjean

Oltenii mai de la sud, ai noștri, jucară avântat, frumos, pe poartă, la un nivel de care nici nu se apropiau anul trecut. Nu au existat prestații slabe printre jucători. Achim închide mult mai bine banda dreaptă decât Dănănae, Kay și Frăsinescu ireproșabili în centru, Vătăjelu încearcă foarte multe, reușește doar multe; de Madson și Mateiu nu trece nimic; orice minge care ajunge la Băluță e salutată cu urale de public, frecvența alergării și unduirile micuței noastre extreme amintesc de Luțu; pe partea cealaltă, Bancu face munca de jos: recuperează, fuge, apare în combinații, centrează, neobosit. Neobosiți au fost cu toții, de fapt, condiția fizică fiind încă un plus față de ciudatul sezon trecut. Iar, în față, Ferfelea și Curelea arată că joacă de o viață împreună. Zecarul îl servește de cel puțin patru ori ideal pe nouar, dar al doilea nostru căpitan trebuie să-și ducă ghetele la sfințit.

Pleșan intră bine în joc, tackluiește oltenește, neînfricat, la una dintre faze reușind chiar să-l pună pe Madson pe contraatac, dar simpaticul brazilian vrea să fie erou și trage slab de la 30 de metri, în loc să continue cu unul dintre coechipierii demarcați favorabil. Același Pleșan se accidentează, însă, iar la o fază în care împarte vina cu Vătăjelu (pasă foarte moale a fundașului stânga), Anton recuperează de lângă un Pleșan prins pe contre-pied și oaspeții deschid contrar cursului jocul scorul, nu înainte să fie ajutați și de două devieri fericite, una a lui Bancu, din tackling, cealaltă a lui Brac, care scoate inițial fabulos șutul lui Roman.

Revenim împreună

rochaNu e timp de tristeți și resemnare, însă. După atâția și atâția ani, Craiova crede din nou în ea. Și, mai ales, publicul oltean crede în echipă. Deși jucau cu a patra favorită la titlu, leii nou-promovați se aruncă din nou în atac și Nuno Rocha (intrat în locul unui Pleșan în lacrimi, cu glezna cât pepenele) trage prost dintr-o poziție extrem de favorabilă după o fază lucrată de Ferfelea, Curelea și Neacșa. Rătăcitorul Rocha avea să-și ia revanșa, însă: pleacă într-un sprint vijelios pe stânga din care Ungurușan nu înțelege nimic, îl așteaptă inteligent pe Bancu, căruia îi pasează aproape la mișto printre doi adversari, iar centrarea slătineanului devine aproape o formalitate; la capătul ei, Curelea arată că dă cu capul ca Oblemenco pe vremuri cu piciorul și îl țintuiește pe Stanca, în timp ce mingea scutură plasa de la colțul scurt.

1-1 pe teren la final, dar victorie clară la un nivel mult mai important: prin jocul lor entuziast și ofensiv, Jerry & compania și-au asigurat, credem noi, o asistență de cel puțin 10.000 de oameni meci de meci, pe Oblemenco.

Andrei Manțog

3 comentarii la articolul CRONICĂ: Spiritul lui Negoro

 1. adrian spune:

  Desi multi cer fundas central sau atacant, inclusiv Jerry, eu cred ca la mijloc este loc de ameliorat. Plesan vrea mult, dar poate mai putin decat vrea, iar Madson e neadaptat si inca prea durduliu pengru liga 1::)) Mijlocasii laterali sunt fara tupeu, cu mult trac. Ferfelea e singurul care are o minte mai limpede la mijloc. Rocha poate fi o solutie si el. Oricum, lotul trebuie sa fie mai numeros, dubluri pe post nu sunt de ajuns, s-a vazut, dupa doua meciuri, numai din accidentari cartonase sunt 3-4 jucatori indisponibili. Raman la parerea ca Varga trebuia pastrat. Adus la parametrii fizici, e genul de jucator care iti castiga meciuri cheie. Mai trebuiesc 2 fundasi, 2 mijlocasi, 1 atacant si o echipa satelit in liga a 2a, sa poate juca cei neconvocati.

  • Redactia spune:

   Dublurile pe post nu sunt de ajuns? Sa-ntelegem c-ati vrea un lot de 45 de jucatori? :))

   • adrian spune:

    Nu 45, ci 28-30, a se vedea celelalte echipe, a se vedea realitatile pe care le-am intalnit in liga a 2a, cand 5 fundasi centrali nu erau de ajuns la un moment dat.. Daca Plesan si Mateiu aunt accidentati cu Steaua, avem 2 mijlocasi pe centru, Nuno si Madson. Cine sunt rezervele?? Stiu ca suntem la inceput, dar putem invata din experienat recenta, sau de la altii..Vezi ASA cati jucatori are,ca exemplu..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER