Dacă nu Știința în Europa, atunci cine?

România are dreptul să trimită patru echipe în cupele europene, în acest sezon. Desigur, prezența românească în Europa trebuie să fie una cu care să ne putem mândri și care să aducă un plus atât țării, cât și competițiilor în sine. Și acum să le luăm pe rând.

FCSB are probleme grave de identitate. După modelul Craiovei din toamna lui 2013, fosta Steaua pare că a prezentat, anul acesta, două jumătăți de echipe. Practic, a început campionatul o echipă și îl termină alta. Fanii adevărați au anunțat deja că nu mai susțin formația cu care (credeau că) plecaseră la drum, jucătorii de valoare se înghesuie să plece și viitorul e sumbru;

ASA Târgu Mureș are probleme de justiție care vizează trecutul apropiat al formației, probleme care periclitează nu doar prezența în cupele europene, ci chiar pe aceea în prima divizie. Nu doar amintirile îi bântuiesc pe mureșeni, ci și prezentul: greșelile de arbitraj făcute numai în favoarea ASA-ului creează clubului o imagine extrem de nefavorabilă, cumva similară cu cea pe care o avea Oțelul în anul în care a luat campionatul.

Conduși de un semiinterlop doar un pic mai deștept și mai bogat decât Mititelu, Petrolul se află în criză profundă. Nu doar financiară, ci și de imagine. Deși a reușit să redevină un brand, posibilitatea ca cineva să investească la Ploiești e extrem de redusă. Motivul? Același care îi împiedică pe investitori să bage bani în cele mai multe dintre echipele românești: o contabilitate catastrofală și o pasiune aproape bolnăvicioasă pentru banii la negru.

Dacă Mureșul amintește de Oțelul, atunci fără îndoială Astra aduce aminte de Vaslui. Un investitor lipsit de viziune care a cheltuit o grămadă de bani într-un oraș mort, unde fotbalul e ultima preocupare a puținilor cetățeni. Cu jucători neplătiți de 3-4 luni și patronul la închisoare, Astra se află în pragul dispariției din fotbal.

Gaură de bani și de profesionalism, cu antrenori schimbați, apoi repuși, și o reorganizare urât mirositoare, Dinamo nu se simte nici ea mai bine.

Viitorul trece printr-o perioadă bună sub comanda lui Hagi, dar nu scapă de ștampila de ”echipă a blatiștilor”. În plus, e un club fără identitate, plecat de la Constanța la Voluntari, dar doar ca să-și joace meciurile în pribegie la Chiajna. Hagi însuși a recunoscut că la meciurile echipei sale de acasă vin aceiași 6 spectatori. În Europa, câți ar veni? Poate 12?

Trebuie să ajungem hăăăt, pe locul 8, ca să găsim un prim club relativ decent, cu care poate nu ne-am face de râs în Europa. Botoșaniul are un investitor destul de serios, dar și acolo miroase a o problemă pe care Craiova n-o are: aparent, și primăria se implică pentru a da bani la echipă.

Mare dezamăgire a sezonului, Pandurii vine dintr-un oraș care are probleme mult mai stringente decât sportul.

Apoi urmează un pluton de echipe care nu ne spun nimic și probabil s-ar face de rușine în Europa League (pentru că nu sunt deloc departe să joace, la ce probleme există în susul clasamentului): Iașiul cu un reviriment pe picioare de lut, Chiajna e visul umed al unui primar excentric de la țară, FC Brașov e probabil cea mai rea firmă unde poți lucra, pe teritoriul României, U Cluj e în moarte clinică și jucătorii se plâng la TV că nu-și primesc salariile, deși e reorganizare, Mediașul nici nu mai speră la prima ligă, Ceahlăul a încăput pe mâinile unor escroci mai mari decât cei care s-au perindat pe la Rapid, la Rapid însăși a reînceput circul, iar CFR Cluj și Oțelul se află, probabil, nu doar la ultimul sezon în prima ligă, ci și la ultimul în fotbalul românesc. Chiar! Cum ar fi ca anul ăsta prima care va avea dreptul să ne reprezinte în Europa să fie o retrogradată? Sau, și mai bine, o proaspăt desființată?

Am numit, așadar, 17 echipe din 18 și, cu voia dumneavoastră, doar Botoșaniul am simți că ne-ar reprezenta cu decență în Europa, dintre acestea.

universitatea-craiova-csu-craiovaȘi mai este, desigur, a 18-a. În ciuda aversiunii presei și-a suporterilor slab alfabetizați, Universitatea Craiova reprezintă gura de aer proaspăt din campionatul românesc: salariile se plătesc la zi, dările la stat la fel, patronii nu apar în presă și visează la un brand pe care să-l înscrie la bursă, suporterii vin în număr mare și cu așteptări la fel de mari la meciuri, fotbaliștii alcătuiesc un grup unit și se mândresc că joacă la un club atât de mare, cuplul de antrenori a făcut deja înconjurul mapamondului nu doar cu duetul lor inedit, ci și cu seria de 19 meciuri fără înfrângere, iar investiția în tineri și-n viitor în general trădează seriozitatea și stabilitatea proiectului.

E drept, Craiova nu îndeplinește acel unic criteriu cu cei trei ani de la afiliere. Îndrăznim să credem că, față de problemele pe care le au celelalte echipe din prima ligă, micul inconvenient cu afilierea este insignifiant. Mai mult, având în vedere că TAS-ul tinde să favorizeze meritul sportiv și profesionalismul ne duce cu gândul că recursul Craiovei are șanse mari de reușită. În fond, de ce n-ar avea? Universitatea Craiova este, poate, în al doilea său an în noua sa formă de organizare, dar în ceea ce privește profesionalismul, stabilitatea, performanțele și ambițiile, suntem mai sus decât am fost vreodată, în ultimii 20 de ani. Și, dacă anul ăsta nu se poate, anul viitor cu siguranță se va putea. Faceți loc, așadar, pigmeilor măcinați de probleme și cu grija zilei de mâine! Știința mărșăluiește cu pași apăsați spre vârf și nimeni nu o poate opri. Cu meticulozitate și încredere în forțele noastre, vom răzbi chiar și de-ar fi ca toată țara să se pună împotriva noastră. În fond, n-ar fi prima dată.

G.C.

2 comentarii la articolul Dacă nu Știința în Europa, atunci cine?

  1. suporter alb albastru spune:

    Incertitudinea dreptului de-a juca in EL a fost principalul motiv pentru care in pauza de iarna nu s-au adus jucatori pe posturile deficitare. Erau salarii si sume mari de cheltuit, iar daca nu vrem sa patim ca Vaslui, Urziceni, CFR si mai nou Astra trebuie investiti banii cu mare grija si atunci cand trebuie in saracia asta de fotbal romanesc,care este plin de echipe falite sau fara traditie,dar in schimb plin de pretentii din partea presei si a spectatorilor.

  2. al batran spune:

    Frumoasa analiza facuta! As vrea sa mai adog ca daca la parlamentul european avem *ajutoare de nadejde* la raportul de MuCaVa care ne tine in haturi de ani buni,la UEFA s-a gasit *lamuritorul* D(C)uru (da celasi care a trimis Rapid in B).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER