Dacă retrogradează, cluburile de tradiție să-și continue tradiția în ligile inferioare!

”Să vă văd ce o să faceți în Liga I fără Rapid”, spunea un Săpunaru cătrănit aseară, la doar câteva minute după ce intrase pe teren special ca să-i dea un cap în gură lui Bawab (e drept că, pentru a respecta adevărul istoric, cei doi s-au și împăcat ulterior, pe tunelul de la vestiare, îmbrățișându-se). Îți dai seama, Cristinele, o să ne rupem hainele de pe noi de ciudă că nu mai are cine să ne scuipe și să ne bată pe stadion!

Auzim tot mai des teoria asta a lui Săpunaru, și de la suporterii sau jucătorii altor echipe ”de tradiție”: că nu e firesc ca echipele ”de tradiție” să retrogradeze, de parcă echipele alea cu o oarecare istorie ar trebui să pornească în campionat cu un bonus de puncte, ca nu cumva, Doamne ferește, să fie alea fără tradiție mai bune decât ea. Oamenii din anturajul acestor echipe ”de tradiție” înjură echipele comunale care au intrat în prima divizie, de parcă le-ar împiedica cineva pe echipele de tradiție să le bată pe alea din comune și să-și ia locul care spun că li se cuvine. Sau, mai grav, ca și când tradiția nu ar mai fi tradiție dacă ești prost la fotbal și retrogradezi. Dar mergeți, bre, și fiți tradiționali în Liga II! Vestea bună este că echipele alea de sat pe care le tot înjurați n-o să mai joace cu voi, pentru că alea s-au dovedit mai valoroase decât voi, cu tradiția voastră cu tot, și au promovat. Așa că sunteți liberi să jucați derby-uri de mare tradiție în liga a doua, între voi. Dacă aveți așa mare tradiție și stârniți atâta interes, să vedeți ce-o să se mai bată televiziunile pe drepturile TV din seria I a ligii secunde, de pildă!

Curva_Nord_di_CataniaÎn toată Europa, ”tradiția” nu face așa mare caz când este pusă-n fața prezentului pe care nu-l mai cinstește. De două ori câștigătoare a Cupei Campionilor, Nottingham Forrest împlinește acuș 17 ani de când n-a mai pupat prima divizie în Anglia. Finaliștii de Cupă a Campionilor și Cupă a Cupelor de la Leeds United sunt ceva mai norocoși: ei n-au mai luat contact cu fotbalul de primă ligă de vreo 11 sezoane. Dacă extindem discuția ”doar” la câștigătoare de campionate sau pur și simplu echipe vechi, cu rezonanță, avem tradiții care continuă să se păstreze: de-o eternitate în Serie B, Bari joacă cu cel puțin 40.000 de suporteri la fiecare meci acasă, la fel nume mari ca Lecce, Brescia, Catania sau Salernitana. În Germania, legendarul club Dinamo Drezda se zbate în mediocritatea celei de-a treia ligi și cu toate astea umple constant stadionul, așa cum o fac și alte cluburi de renume ajunse prost, ca Dusseldorf, Kaiserslautern sau Leipzig. În Franța, Metz, Lens, Sedan sau Strasbourg au văzut toate cum gloriile altor decenii au apus, dar continuă să existe fără să se plângă. Și mai avem astfel de exemple într-o grămadă de alte țări.

Numai la noi retrogradarea este percepută ca o moarte. Numai la noi există echipe care nu se pot imagina în altă divizie decât prima. E drept, tot numai la noi este și foarte posibil ca echipele care retrogradează, lipsite fiind de singurul lor venit – drepturile tv -, să dea faliment, sub greutatea datoriilor și-a presiunilor externe. Dar dacă o banală retrogradare în divizia secundă îți poate pune în pericol însăși existența, atunci înseamnă că nu ai fost o echipă de tradiție de la bun început și că doar te mințeai singur.

Stai liniștit, domnu’ Săpunaru, că nu va suferi nimeni după Rapid, chiar din contră! Până una-alta, cu Rapid picată și echipele din Cluj și ele pe urma ei, cele câteva echipe de tradiție rămase în prima ligă se vor bate bucuroase la titlu în compania unor adversari mai slabi, cum insinuați voi c-ar fi (deși oamenii au demonstrat pe teren că sunt mai buni decât voi), ca Voluntari, Chiajna, Viitorul sau Botoșani. Voi veți avea ocazia să vă probați devotamentul pentru club în situații mai grele. Ce poate fi mai frumos, dragi rapidiști, clujeni sau mititei, decât să mergeți cu zecile și chiar cu sutele la sat, unde în caz de înfrângere vă veți putea cel puțin consola cu grătarul de după meci? Dacă nici vițelul la proțap nu mai e tradițional, atunci nu mai e nimic!

2 comentarii la articolul Dacă retrogradează, cluburile de tradiție să-și continue tradiția în ligile inferioare!

  1. ipsilante spune:

    Ce spui este corect, dar… Sincer, mu ma bucur nici 10% daca Stiinta bate un Botosani sau un Viitorul, ca atunci cind invingem Rapid sau Dinamo!
    Asta nu presupune insa ca aceste echipe sa fie tinute „artificial”, cu „mascariciuri”, in Liga I. Fiecare retrogradare sau promovare trebuie decisa pe teren, indiferent de nume, istorie, notorietate sau performante. Asa AR TREBUI sa fie! Ca acest lucru, in Romanica, este ceva foarte… cetos, este alta poveste.
    Toti, noi suporterii, speram ca un campionat sa se dispute INTEGRAL pe teren, nu in alta parte. In realitate, asa o fi? Adevarul il cam cunoastem. Mai ales finalurile, stim foarte bine ca, peste ani ca si acum, au adus partide si rezultate „ciudate”, care s-au „brodit” avantajind, in general, echipele „traditionale”. Sa speram ca anul asta nici la virf, nici la coada, nu se vor petrece „miracole”. Ar fi un semnal optimist de „sanatate”. FORZA STIINTA!

  2. AlexCraiova1982 spune:

    Muie la tigani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER