Din Prazilia, despre Brazilia

 

Brazilia 2014 a depășit toate așteptările scepticilor. Va continua Mondialul așa cum a început sau își va pierde din suflu în etapele 2 și 3 din faza grupelor? Vom vedea. Până atunci, comentăm ce știm și ne minunăm de medicamentația modernă, care a odihnit miraculos atâtea supervedete după un sezon extenuant. 

Ce a fost?

Nu am așteptat degeaba Mondialele astea. Turneul final din țara care a dus fotbalul la perfecțiune este de departe cel mai spectaculos din istoria recentă, cu o medie de 3,1 goluri înscrise pe meci, în prima etapă a grupelor. Au impresionat, ca de obicei, nemții, învingători la pas, 4-0, cu niște portughezi cam prea lipsiți de fair play pentru câte reclame în care îi încurajează pe jucători la respect face FIFA. A surprins Olanda, cu una dintre cele mai tinere echipe de la acest Mondial și cea mai neexperimentată din istoria proprie, dată victimă sigură chiar de presa olandeză înainte de meciul cu Spania. Cu un meci care se îndrepta spre un 1-0 răpit de exasperanta tiki-taka, Van Persie a dat un gol cum vezi o dată la 50 de ani, mai spectaculos parcă și decât al lui nen’su Van Basten, în finala cu URSS, și a schimbat cursul meciului și al istoriei. Am mai văzut o Columbie încurajată de mai mulți oameni decât Brazilia însăși, un Uruguay dezamăgitor, o Franță ușor impotentă în ciuda statisticilor care-i pun în fruntea Europei la acest capitol, o Argentină economicoasă și o Americă pe care tot un neamț a reușit să o învețe fotbal. Nimic despre Italia, pentru că despre ea o să avem suficient timp să vorbim când vor ajunge, în ciuda tuturor hulitorilor, măcar prin semifinale.

Ce va fi?

Urmează încleștări pe viață și pe moarte în grupele cele mai complicate din turneu, B și D. În B, miercuri la ora 22, Spania trebuie să învingă pe Chile ca să spele rușinea cu portocalele și să prindă o optime cu Brazilia, în condițiile în care un egal nu i-ar ajuta prea mult, având în vedere golaverajul dezastruos cu care au pricopsit-o Robben și Van Persie. La aceeași oră, dar o zi mai târziu, vine duelul animalelor rănite din grupa D: Uruguay și Anglia se vor bate pentru situația neonorantă de a se lupta cu Costa Rica pentru calificarea de pe locul 2, în timp ce Italia va defila către un loc 1 în grupă și o optime lejeră cu Japonia, Coasta de Fildeș sau Grecia. Ultimul șoc al săptămânii și al fazei a doua a grupelor va fi duminică noaptea spre luni, la ora 1, când Cristiano Cocalardo și gașca lui de needucați vor da piept cu învingătoarea Ghanei, SUA, o echipă care a ajuns deja să joace și soccer foarte bine, deși cam în scârbă și cu ceva dispreț pentru acest sport de neînțeles în cultura lor (între noi fie vorba) cam ciudată.

Cât despre fazele finale ale competiției, vom mai avea timp să vorbim. Cel mai probabil, Brazilia va depăși cele mai grele adversare de pe partea ei de tablou, pe Germania și Spania, pentru că arbitrii își cunosc interesul. Cât despre cealaltă jumătate de tablou, acolo lucrurile sunt mai greu de prevăzut. Cred că avem dreptul să sperăm, măcar, la o semifinală Olanda – Belgia.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER