Du-te la școală pentru știință și pentru Știința, puștiule!

mdasonAzi a fost prima zi de școală. Azi, când toată lumea se plângea ba de aglomerația din orașe, ba de prețurile la rechizite, ba de populismele așa-ziselor modele prezente la deschiderile de an, noi ne gândeam la altceva: la cât de important este să dublezi pasiunea pentru fotbal cu aceea pentru școală.

Istoria Universității Craiova (echipa) și-istoria Universității din Craiova (instituția) se confundă până târziu, în anii ’90. E una și aceeași. Până atunci, Universitatea a fost condusă de mai mulți profesori cu har și la catedră, și în birouri, și în iarbă. ”Campioana unei mari iubiri” a fost înființată de studenți și profesori și a fost făcută mare de către aceiași oameni. Știința din iarbă și știința din clase erau una. Nu întâmplător, azi, foștii jucători din anii ’70, ’80 sau ’90 se descurcă la fel de bine cu vorbele pe cum o făceau, pe vremuri, cu mingea.

Anii ’90 au fost o junglă și multe lucruri au fost pierdute atunci. Fără să știm, am pierdut și Știința. Dar tot atunci am pierdut ceva mult mai important: respectul pentru școală și înțelegerea importanței uriașe a acesteia. Nu întâmplător, mulți dintre copiii (ne)duși la școală în anii ’90 sau 2000 sunt aceiași care, azi, sunt manipulați, orbiți, mințiți și umiliți de către indivizi de care nu doar fotbalul s-ar putea lipsi, ci și societatea pe de-a întregul ei. Și Mititelu ori Becali nu sunt singurele exemple în acest sens.

Ne uităm în tribune și suflă vântul. Ne uităm în sălile de clasă și nici acelea nu sunt mult mai populate. Unde e toată lumea? Unde sunt toți copiii? Unde s-au dus vremurile când sportul (educația fizică, în general) era o materie esențială, care ne învăța, alături de celelalte, să ne dezvoltăm o minte sănătoasă într-un corp pe măsură?

Du-te la școală, copile, și abia după ore vino la stadion! Du-te la școală pentru ca mai târziu să nu fii mințit. Du-te la școală pentru ca mai târziu să apreciezi adevărul, frumosul și lucrurile bune din viață. Du-te la școală pentru că noi, cei care vrem să ducem flacăra Științei mai departe, avem mare nevoie de tine. Du-te la școală ca să înțelegi și parabolele descrise de șuturile lui Oblemenco sau Irimescu, și asimptotele din driblingurile care sfidau legile fizicii ale lui Balaci sau Craioveanu, și formarea munților din apărare, dar și istoria așa cum e și așa cum trebuie prețuită.

Fotbalul și viața se învață din cărți și de la oameni care au multe de spus, nu de pe Facebook și din Ediție Specială. Profesorul Corneliu Andrei Stroe a trăit suficient cât să nască și să renască Știința. S-a încăpățânat să nu moară până când Universitatea nu a reapărut, așa cum o știa el. Dar câți o mai știau la fel? Câți mai înțeleg norocul pe care l-am avut și mândria cu care putem astăzi spune: ”NOI SUNTEM UNIVERSITATEA, NOI SUNTEM ȘTIINȚA, LA NOI E FLACĂRA!”? De dragul domnului profesor, copile, du-te la școală. Nu vrem să ne crezi pe cuvânt așa cum nu vrem să crezi pe nimeni pe cuvânt. Vrem să-ți antrenezi mintea suficient încât să-ți poți face propria părere. Du-te la școală și apoi hai la fotbal. La noi, la Craiova, nu se pot una fără cealaltă.

4 comentarii la articolul Du-te la școală pentru știință și pentru Știința, puștiule!

 1. Tarabostes spune:

  In anii `80, nu eram primiți la juniori la antrenamente dacă după o notă de 4 la o materie nu luam cel puțin un 6 la aceeași materie, iar asta o dovedeam cu carnetul de note!
  Școala antrenează și educă elevii pe drumul civilizației.
  Fotbalul educă sufletul, fizicul și spiritul.
  Copiii au nevoie de școală, de educație fizică, dar și de fotbal.
  O Știință cu fotbaliști care să îmbine elemente de civilizație dar și calități sportive nu poate avea decât de cîștigat.
  Pentru asta, pedagogii sunt pe primul plan. La școală și în iarbă.
  Mai există ei oare?

 2. cilly spune:

  Am „punctat” si inceputul acestui an scolar acum pe perioada lui trebuie sa aratam ca suntem inteligenti,ambitiosi sa adunam multe puncte si in iunie sa fim premianti…Hai Stiinta !

 3. Florin spune:

  Foarte bun articol

 4. luca spune:

  🙂 ar fi fost ceva să ne relateze Balaci de începuturile de an școlar de la „Obedeanu”. Părinții de azi (marea majoritate) știu de calvar. Ei, Balaci e pe unde e, școala și ea tot pe acolo, iar fotbalul pe aici. Al nostru. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER