Fiți cât mai Federer, băieți! (VIDEO MOTIVAȚIONAL)

E o practică uzuală a antrenorilor să le pună elevilor lor filmulețe motivaționale. Funcționează. De obicei, sunt povești lacrimogene despre sport, despre suferință, despre perseverență și despre fair play. Noi vrem să vă propunem altceva. Un filmuleț despre MĂREȚIE. Veți și plânge în timpul lui, poate. Oamenii plâng în multe situații. Când suferă, când îi mișcă ceva profund, când li se întâmplă o mare bucurie… Dar mai e un moment. Uneori, plângem când mințile noastre nu reușesc să cuprindă măreția momentului la care tocmai suntem părtași. Roger Federer este imaginea sportului însuși. Loviturile lui din acest clip sunt cele mai frumoase pe care le veți fi văzut vreodată pe un teren de tenis, de la Rod Laver încoace (deci cele mai frumoase ever, pentru că pe Rod Laver nu prea l-ați văzut). Dar mult mai impresionante decât ele sunt reacțiile oamenilor: ascultați-le! Ascultați țipetele extaziate ale publicului, urletele uimite, standing ovations-urile, ascultați-i pe comentatorii care încearcă imposibilul – să comenteze ceea ce face Federer pe teren, cu noduri mari în gât, ascultați-l pe un mare tenisman, John McEnroe. După înfrângerea lui Federer în finala de la Wimbledon cu Nadal, în 2008, PRIMUL MECI PE IARBĂ PIERDUT DE FEDERER DUPĂ 5 ANI DE VICTORII ÎNLĂNȚUITE, McEnroe s-a dus la vestiare în calitate de reporter Eurosport și a încercat să-i ia un interviu elvețianului. Nu a putut să facă asta. A putut doar să-l îmbrățișeze și să-i spună: ”Mulțumesc, omule! În calitate de fost tenisman, îți mulțumesc foarte mult pentru tot!”. Și chiar așa e. Lumea ar trebui să-i mulțumească lui Federer mai des. Dar hai să vedem clipul, și mai comentăm după.

În mod repetat, îi veți fi auzit pe comentatori spunând aceleași două lucruri: ”Doar Federer putea să dea lovitura asta” și ”Face totul să pară atât de ușor!”. Legat de ultima parte, unul dintre comentatori are un regret ușor de detectat în glas în timp ce spune, după un retur fantastic câștigător al lui Fed: ”A atacat în forță un serviciu perfect, tare și pe linie. Incredibil! Nu cred că oamenii de pe această arenă realizează la ce tocmai au asistat!”.

Într-adevăr, să asiști la ce face Federer, fie că ești sportiv sau un om obișnuit, este nu doar o onoare, ci ar trebui să fie și o motivație. ”Ascultați” liniștea cu care elvețianul face lucruri supranaturale. Nici un raget, nici un screamăt, nici un zbucium, nici măcar o urmă de efort pe față sau în freza mereu la locul ei. Dar, în același timp, câtă bucurie se ”citește” în toate mișcările lui! Cât respect pentru sport și pentru cei care îl urmăresc, câtă excelență. Da, cred că ăsta este cuvântul. EXCELENȚĂ. Folosită ca formulă de respect pentru cetățeni care ocupă funcții de cel mai înalt grad în stat, definiția ”excelenței” este în tot ce a făcut Roger Federer, de-a lungul carierei.

Nimeni nu este atât de talentat ca Federer, dar toți sportivii pot să-și trateze meseria cu același respect, aceeași dedicație, aceeași sinceritate. Pentru că spectatorii (chiar și cei olteni) îți vor ierta mereu lipsa de talent, dar niciodată pe aceea de implicare. Pentru că, dacă nu ai cine știe ce talent, dar ești un tip care face tot ce face cu decență, cu sinceritate și cu pasiune, vei fi iubit ca Federer. Vei fi iubit ca Știința din perioada ei Maximă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER