Fructele prostiei sau cum s-a dus dracului presa în astea opt decenii

Pe vremuri, John Steinbeck (care era ziarist înainte de a fi scriitor) se urca în mașină și traversa America de-a latul, în căutare de povești răvășitoare despre Marea Criză. Ieșea unul dintre cele mai bune romane scrise vreodată, ”Fructele mâniei”. 

80 de ani mai târziu, doi jurnaliști sportivi (serios, așa le scrie-n cartea de muncă!) s-au urcat într-o mașină și s-au dus să investigheze și apoi să prezinte, cu o ridicolă pretenție de scriitură dibace, tăierea unui porc undeva la țară, cu ocazia unui meci de liga a patra. Dar ce-i atât de special la un meci de Liga IV după care se taie un porc, de merită să bați 300 de kilometri pentru asta, vă veți întreba? Răspunsul este, desigur, NIMIC. Dar un porc ici, unul colo, și existența de jurnalist sportiv al României zilelor noastre este, cât de cât, asigurată. Insuportabila ușurătate a minții este mult mai ușor de suportat când greutatea mațului atârnă mai bine, împingându-le impostorilor presei jumările la vale prin intestine, înspre locul cu care-și mânuiesc metafora.

Foamea e mare în presa de subzistență de la București. Când s-au pornit la drum, nivelul zaharurilor și-al insulinei se prăbușise în corupușoarele mânate de instincte primare ale celor doi ca un Boeing fără aripi care cade buștean nu spre Pământ, ci spre Jupiter, și știm cu toții (sper) cum cad lucrurile pe Jupiter. Când hormonul care dă senzația de foame a fost eliberat și le-a intrat încălțat și înnămolit în creier, începând să joace țonțoroiul prin peisajul apocaliptic, selenar, dinăuntru, cele două conglomerate de carne controlate de la etajul dureros de nelocuit au luat-o razna și-au călcat accelerația pe la Pielești, să nu cumva să rateze șoriciul.

Am face mai multe referiri la textul în cauză dar, oricât de mare ne-ar fi fascinația pentru grotesc, n-am reușit să-l parcurgem integral. Dacă vreți să vă încumetați, vă avertizăm: citirea unor asemenea lături vă poate afecta la modul fizic, nu garantăm pentru nici o piesă de mobilier pe care veți voma, incapabili să vă stăpâniți viscerele răscolite de aceste două penițe venite parcă din cele mai sinistre glume ale cărților lui Ilf și Petrov. V-am atrage atenția doar asupra folosirii abuzive și absolut imbecile a ghilimelelor, semn de punctuație pe care oamenii cu IQ sub 50 îl pun peste tot pe unde li se pare lor c-au fost ironici, amuzanți sau creativi. N-au fost, sigur, dar ei sunt convinși că așa fac oamenii ironici, care folosesc multe cuvinte cu sensuri figurate: pun ghilimele PESTE TOT.

Nici măcar nu credem că sunt ticăloși. De aceea nici nu-i urâm, este doar compătimire (poate puțin amestecată cu inevitabilă scârbă) în rândurile de mai sus. Realitatea este mult mai tristă decât ar fi fost cea în care explicația pentru asemenea coțcăieli pseudojurnalistice era ticăloșia: pur și simplu există oameni atât de proști încât cred că o echipă nou-înființată din liga a patra, fără nume, fără marcă, fără imn și fără istorie poate avea legătură cu Universitatea Craiova doar pentru că așa zice un om care (tragic, dar adevărat) este chiar extraordinar de deștept față de ei, el fiind, altfel, pentru toți ceilalți, măcar semianalfabet. De acolo și fascinația lor aparent inexplicabilă, ai ăstora mult sub nivelul lui. În țara orbilor, împărat e orbul. În țara proștilor, e bo(ovean)ul.

E drept, proștii atât de proști sunt puțini, iar asta e încurajator pentru România luată pe de-a întregul. Universitatea Craiova a fost susținută de un total de 70.000 de oameni în trei meciuri (unul amical, unul cu ultima clasată și unul cu o echipă de puști, la aproape zero grade și când mai toată lumea plecase din oraș), săptămânile acestea. La meciurile echipei proștilor din liga a patra abia se strâng câteva sute, și asta când se împarte friptură. Doar că haznalele presei țin foarte mult (din motive inexplicabile oricui cu un dram de logică) la aceste sute de cretini. Ei bine, cu ei vor rămâne. Bunul-simț și toate poveștile în care binele și civilizația înving le garantează asta.

Cât despre reportajele plătite în osânză despre tăieri de porc, aflați că nouă ne-a părut rău de un singur personaj din acel peisaj tragic care ne-a amintit cumva de ultimele cadre din ”A șaptea pecete” de Ingmar Bergman. O singură apariție a ieșit în evidență ca una demnă și decentă, iar aceea era de fapt, vai!, o disparițe. Ne referim, desigur, la porcul însuși.  Murise de mâna lor, săracul. Ce sfârșit trist pentru un animal curat, prin comparație…

Ilf și Molotov

17 comentarii la articolul Fructele prostiei sau cum s-a dus dracului presa în astea opt decenii

 1. Bogdan spune:

  Foarte adevarat. Dar hai sa incercam sa nu mai bagam in seama. Indiferenta e cea mai tare arma. Hai Stiinta!

 2. Adrian spune:

  Într-adevăr, greu de parcurs textul, dar ceea ce mi-a rămas în minte, în afară de planurile utopice ale bo(ovean)ului, a fost faptul că napuli mâncase 16 sarmale cu o zi înainte 😀. Ceea ce ne susține ideea că foamea e mare.

 3. Vio spune:

  Un biet animal sacrificat de alti porci! Am analizat fotografiile postate de la acea „ceremonie” si nu am gasit deosebiri majore intre bietul animal sacrificat si Mititelu. Singurul lucru care ii deosebesc sunt ochelarii purtati de boovean.

 4. Tarabostes spune:

  Probabil ca este mult mai important cum au alergat unii sa sacrifice un urmaș al lui Ghitisor (porcul dintr-o istorisire a lui Fănuș Neagu) etc decât sa vorbim despre Stiinta…

 5. Vict spune:

  Unde a aparut materialul cu porcul si mititelul ?

 6. valumi spune:

  Ha, ha, ha! Să-i mai conteste cineva pe nietzschiști și pe alvinii tofferiști! 🙂 Las’, că avem și noi porcușorul nostru, polticos și civilizat, măi, ca să vezi! 🙂 E deja la cuptor, cu un MăR în gură! 🙂 Incredibil, parcă ar fi mistrețul cu colți de argint! Că de, noi facem cultura fotbal și viceversa! Pe placul răposatului Stalin, carevasăzică! 🙂 🙂 🙂

 7. Obiectivul spune:

  De ce nu se iau masuri ca booveanul sa nu mai foloseasca stema pe tricouri si initialele clubului???In alta ordine de idei,la Medias va reintra Vagin Gustavo ,febletea lui Mangia,iar U21 va fi R.Popa, daca nu cumva Screciu(alta feblete a italianului)pe post de fundas!Daca ii vor trata pe medieseni de la etajul 9 ,atunci iar se vor trezi loviti in cap de tocul usi de la parter!

 8. Njock spune:

  Trocul e ok, cu mică o mică completare: Astra sa-l cedează si pe Plamen Iliev.

 9. Njock spune:

  Ma refer la știrea din Fanatik.

 10. valumi spune:

  Ha, ha, ha! Când mintea noastră e și surdă, și oarbă, ne rămâne șansa Njock, acela, fotbalistul, cât și acesta de pe aici! 😉 🙂 🙂

 11. Njock spune:

  Tinere ești citit, ești tare…

 12. Obiectivul spune:

  Am vizionat azi meciul West ham- chelsea din cel mai” puternic” campionat ,cu jucatori evaluati la sute de milioane, dar care jucau intr-un ritm obositor, fara atitudine,mai lent decat se joaca in liga 1 betano!!!Si atunci ce sa le ceri alor nostrii ,care sunt evaluati de o suta de mai putin,mai merita sa-i hulim cand nu joaca bine?!

 13. Fan Stiinta dar nu oltean spune:

  Rusineeeee! Acolo unde toate echipele au castigat, noi ne-am impotmolit. Dimitrov-puscarie, Baluta- foarte, foarte, slab, Bancu-slab, iar pe Vagin nici nu pot sa-l caracterizez…

 14. Obiectivul spune:

  Charlie Chaplin al Craiovei, marele smecher,specific decarului romanesc,si copiii de la gradinita stiau unde va bate el penalty!Cu mentalitatea asta nu poti avea pretentii,de-asta cand ajung sa joace afara nu fac fata!Una peste alta ,sunt prosti de servici ai campionatului!

 15. adrian spune:

  Bine, CRETINILOR…..!!!!!!!

  Toti MANGISTII SI VAGINISTII LA SUPT POOOLA LUI Adrian…..

  P.S : LUATI NOTITE DE LA TATAL VOSTRU, imbrcililor…

  CUM E POSIBIL SA FIE UN POOOLIFRICI ITALIAN PLATIT CU 100.000 euro si sa fie un NO NAME in fotbal? Deja ne-am obisnuit ….logica lui MARCELINHO POPESCU OBEZU ORBETU SI OCHELARISTU, deci nu avem pretentii…!!!!

  ROTARE, PROSTULE, PE BANII TAI!!!!!!

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Da -mi ba mie 50.000 ia ti un caiet si ia notite…..

  BA, prostule, tu nu vezi , ba, ca VAGIN nu face nimic, iar Barbut , Bancu si Roman nu au loc de un JALON?

  IN CONCLUZIE, moooieeeee la toti MANGISTII SI VAGINII!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER