Giuleşti – talismanul Ştiinţei

ganeJerry Gane a debutat ca antrenor cu un succes clar în deplasare în faţa vişiniilor, iar căpitanul Ştiinţei a marcat în Grant unicul său gol la naţională, împotriva naţionalei care a devenit acum câteva zile campioană mondială pentru a patra oară.

Universitatea Craiova este bestia nera pentru Rapid. Giuleştenii au fost „clienţii” noştri dintotdeauna. Sau cam de când Oblemenco le marca 3 goluri în acel fabulos 6-4 de pe „Republicii” în primăvara lui ’73. „Tunarul” venea atunci practic de pe masa de operaţie şi se răzbuna pe echipa care-l refuzase cu câţiva ani în urmă. Derby am avut dintotdeauna cu giuleştenii, atunci când îi prindeam în Liga I, ei fiind într-un periplu continuu între A şi B, dar palmaresul ne este net favorabil. A rămas memorabil refrenul de la începutul anilor ’90, „Geană Neagoe a băgat Rapidu’-n B!”, dar unul dintre meciurile demne de Replay a fost acel 5-3 din toamna lui 1994. Copos demarase investiţiile masive la Rapid, dar cu echipa lui Hizo şi Jean Vlădoiu dădea de pământ trupa lui Gică Craioveanu. Căpitanul a făcut atunci un meci magistral, reuşind o dublă, plus un assist oferit lui „Lentini” Călin. Fostul antrenor al Craiovei, Ovidiu Stângă şi actualul tehnician, Jerry Gane au reuşit şi ei două goluri fabuloase. A urmat pierderea dramatică a titlului în Bănie de către Rapidul lui Mircea Lucescu, în vara lui 1998. Acel 2-2 făcea Steaua campioană, iar Ştiinţa lui Alexanco pierdea cupele europene, fiindcă era învinsă 3 zile mai târziu în finala Cupei, 0-1 pe „23 august”. Rapidiştii au avut două răbufniri de orgoliu, devenind campioni un an mai târziu, tot cu „Il Luce” antrenor, chiar în urma unei victorii contra Craiovei, iar în 2005 alb-albaştrii retrogradau oficial pentru prima dată în istorie, după un eşec în Giuleşti.

Fraţii Costea i-au prilejuit un debut fulminant lui Gane

Numai că tradiţia nu s-a schimbat, iar Giuleştiul a redevenit după doar câţiva ani un talisman pentru Craiova. „Cu Rapid ne-am revenit mereu” spuneau alb-albaştrii despre echipa care obişnuia să-i scoată din orice pasă neagră. Ultimul an în care Craiova a sperat la performanţă a conţinut şi un succes spectaculos în Giuleşti. Nicolo Napoli tocmai fusese destituit de Mititelu după un egal cu Buzăul, iar secundul Jerry Gane rămăsese să termine campionatul. Singurul său succes din cele 3 meciuri pe care le-a avut la dispoziţie a fost contra Rapidului, un 3-0 conturat pe final, în care fraţii Costea şi-au făcut de cap. Ca şi în succesul memorabil din 1994, pe banca gazdelor stătea în 2009 tot Viorel Hizo, şi el un „falit” al Ştiinţei, „Dulăul” retrogradând cu Ceahlăul cu un an în urmă, după un eşec pe „Extensiv” contra Craiovei. „Sunt fericit că am câştigat primul meu meci ca antrenor principal şi chiar în Giuleşti, contra unei echipe puternice” declara atunci Ionel Gane, care, ca şi miercuri probabil, l-a titularizat pe postul de fundaş dreapta pe Ovidiu Dănănae. Jerry nu ştia însă că avea să urmeze dezastrul, iar din ultimele două meciuri rămase, cu Steaua şi Vaslui, nu avea să vină punctul necesar revenirii în cupele europene.

Pleşan şi Lahm marcau în România – Germania 5-1

FOTBAL - ROMANIA - GERMANIA

Alături de Jerry Gane, Mihăiţă Pleşan a fost prezent la conferinţa de presă care a prefaţat meciul cu Rapid, iar căpitanul oltean îşi leagă cel mai frumos moment al carierei sale de arena din Grant. Un succes istoric al naţionalei României, 5-1 într-un amical cu Germania, a fost deschis de un gol  reuşit de Pleşan. Actualul căpitan al Ştiinţei i-a eliminat pe Ramelow şi Jeremies şi de lângă Lahm l-a executat pe Oliver Kahn. „Giuleştiul are ceva aparte, ca stadion, nu pentru că acolo am marcat eu acel gol contra Germaniei, dar este un stadion unde într-adevăr te simţi fotbalist, aşa cum este şi „Ion Oblemenco”. În plus, noi avem o tradiţie pozitivă acolo, am câştigat de multe ori şi ne dorim să nu stricăm palmaresul” spune Pleşan. Ca o curiozitate, ultimul amical al României contra Germaniei, 3-1 pentru nemţi în 2007, a fost arbitrat de italianul Nicola Rizzoli, cel care a condus şi finala Mondialului, adjudecată acum câteva zile de Manschaft în faţa Argentinei. Cel care a ridicat trofeul pe „Maracana”, Philip Lahm, este singurul supravieţuitor al echipei care încasa acel 5-1 pe „Giuleşti”, actualul căpitan al nemţilor reuşind şi golul de onoare al naţionalei condusă atunci de Rudi Voller.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER