Hreniuc: ”Aștept cu nerăbdare să debutez la Știința, nu cred că voi uita acea clipă vreodată, în viață”

Raul Hreniuc este unul dintre remarcații lui Emil Săndoi de la echipa a doua. Născut în 1997, Raul a venit la Știința în campania intensă de aducere de tinere talente de pe tot cuprinsul țării, desfășurată acum un an, sub îndrumarea lui Silviu Bogdan. Hreniuc a venit la Craiova alături de colegii săi Jurj și Tomșa, toți trei formați la școala de fotbal Ardealul. Pentru că este fundaș central, post pe care Universitatea are două absențe de lungă durată, este foarte posibil să-l vedem pe tânărul maramureșean la echipa mare, cândva în retur. Sau, dacă nu, măcar în playoff.

hreniuc 1Raul, ești de unde se agață harta în cui. Spune-ne povestea ta. Cum ai început fotbalul și cum ai ajuns la Universitatea Craiova?
Am început fotbalul la 7 ani. În clasa I, la recomandarea unui coleg, am ajuns la piticii lui CS Plimob, unde era antrenor Neluțu Hotea. Am jucat acolo până la 12 ani, când m-au transferat cei de la Școala de Fotbal Ardealul din Cluj, unde am stat tot cinci ani. Apoi am semnat cu Universitatea. Vă dați seama, când a venit oferta de la Craiova a fost sărbătoare la mine în familie. Cine nu și-ar dori să ajungă la un club de o asemenea anvergură?

Ți-e dor de casă? Care sunt diferențele pe care le-ai descoperit între nord și sud? Ce e mai bine, ce e mai rău?
Îmi mai trece dorul de casă pentru că mă duc la Sighetul Marmației de două ori pe an. Sunt diferențe, vă dați seama. Cel mai tare îmi lipsesc tradițiile, datinile de la noi. La Sighet se trăiesc mult mai intens sărbătorile, au ceva aparte. Aici parcă totul se desfășoară mai repede. Dar ce îmi place din sud este accentul, modul în care se vorbește.

Cum este privită Știința în Maramureș, cunoști suporteri ai Craiovei din acea zonă a țării? Tu ce știai despre club înainte să semnezi?
Da, știu de mulți oameni la mine acasă care țin cu Universitatea. Oameni mai bătrâni, în general, care au prins perioda Craiovei Maxima, echipă ce era iubită peste tot în țară. Știam că este un club de mare tradiție în România, cu mulți suporteri, dar care a trecut prin unele probleme în ultimii ani. Dar, având în vedere ceea ce se întâmplă acum la club, cred că am lăsat problemele în urmă și viitorul nu are cum să fie altfel decât tot mai luminos.

Cât de important a fost faptul că ai ajuns odată cu Sergiu Jurj la club, pentru acomodare?
Nu am venit doar cu Sergiu Jurj, ci și cu Tomșa, portarul. Am fost coleg cu ei timp de 12 ani, atât în Sighetul Marmației, cât și la Ardealul. Categoric ne-a fost tuturor mai ușor să ne acomodăm.

Ai vreun pariu cu Sergiu, cine va bifa primul primele minute la echipa mare? Tu cine crezi că va fi?
Nu am făcut niciun pariu, dar sper din tot sufletul că eu voi fi primul care voi îmbrăca într-un meci oficial tricoul Universității Craiova. Sincer vă spun, nu e nicio exagerare, aștept cu atâta nerăbdare clipa asta, nu cred că o voi uita în viața mea.

Acum, cu Acka și Izvoranu accidentați pe o perioadă mai mare de timp, ai avea o șansă bună să apari, mai ales pe final de retur, când vor apărea suspendări. Te simți pregătit să faci acest pas?
Îmi pare rău de jucătorii accidentați, dar acesta este fotbalul, implică și astfel de momente, mai puțin plăcute. Eu voi căuta să profit de șansa mea, să dau totul la antrenamente și să-l determin pe domnul Săndoi să mă utilizeze.

Se spune, în fotbal, că fundașii centrali și portarii trebuie să aibă experiență ca să fie cu adevărat valoroși. Ești de acord cu asta sau ți se pare mai mult o prejudecată?
Cel mai important este să ai calitățile necesare pentru postul pe care evoluezi. Categoric și experiența contează, dar nu aș da niciodată tinerețea pe experiență. O să am timp să fiu și jucătorul experimentat, momentan vreau să mă folosesc de atuurile tinereții.

hreniuc 2Apropo de aceste atuuri, care sunt calitățile care consideri că te pot recomanda pentru un om important în lotul Științei?
În primul rând determinarea, joc la sacrificiu fiecare minge, nu mi-e frică de nimeni și de nimic. Și în al doilea rând consider că forța este o altă calitate a mea, stau bine pe picioare și sunt greu de trecut.

E vreun jucător mai experimentat de care te-ai atașat mai mult în lot? Ce-ți spune, dacă da?
Au fost doar trei antrenamente pe care le-am făcut până acum cu echipa mare. Din postura de nou venit și de junior, să spun așa, mi-e destul de greu să încep eu discuțiile. Băieții sunt super de treabă și îmi mai zic unde să stau în teren, unde să pasez. Cel mai mult am vorbit cu Ivan, că este de vârsta mea și avem mai multe subiecte comune de conversație. Dar e destul timp să-i cunosc pe băieți și să mă integrez în grupul lor.

Dar Emil Săndoi, el ce sfaturi îți dă?
Îmi dă sfaturi în timpul antrenamentelor, la fel ca și ceilalți membri ai staff-ului. Mă încurajează, dar nu am apucat încă să vorbesc față în față cu el, de unul singur. Sunt sigur că, atunci când va veni momentul să conteze pe mine, o să am parte și de acea discuție particulară, pe care mi-o doresc.

Ce atacant ți se pare cel mai greu de marcat din lotul Universității?
Thaer Bawab, fără discuție. E imprevizibil, are o tehnică foarte bună, nu știi niciodată pe ce parte o să te întoarcă și este greu să-i iei mingea de la picior.

Unde te vezi peste 5 ani?
Mi-aș dori să fiu la Liverpool, și îmi pare rău că a plecat Gerrard de-acolo, marele meu vis era să împart vestiarul cu el. Dar poate c-o să-mi fie antrenor peste 5 ani.

Dar peste 5 luni?
În primul 11 al Universității Craiova. Jumătate din vis mi s-a împlinit, mă antrenez cu echipa mare, a mai rămas jumătate: să fiu constant pe foaia de joc, iar din retur între titulari. Știu că pot, rămâne să-i conving de asta și pe antrenori, și pe suporteri.

4 comentarii la articolul Hreniuc: ”Aștept cu nerăbdare să debutez la Știința, nu cred că voi uita acea clipă vreodată, în viață”

 1. m spune:

  Ar fi momentul sa prinda lotul, sa debuteze si sa confirme ca exista calitate in rindul juniorilor. Totodata ar da incredere celorlalti tineri care asteapta sa le vina rindul sa joace la echipa mare.

 2. VB spune:

  Cind este de fapt nascut Hreniuc ? Acest articol spune ca baiatul este nascut in 1997. Pe site-ul oficial al clubului se spune ca anul nasterii este 1995. Pe acest link se mentioneaza tot 1995 : http://us.soccerway.com/players/raul-hreniuc/421875/

  Deci care e anul nasterii pentru Hreniuc ?

 3. spartacus spune:

  Nu înțeleg de ce ați sters comentariul.Va deranjeaza cumva adevarul? Cu nonvalorile aduse o sa fim mediocrii mereu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER