Ionel Jairzinho Gane: ”Cu mine, Craiova nu va practica niciodată un fotbal la ciupeală”

Ionel Gane a fost numit de Gică Craioveanu ”ultimul mare atacant al Craiovei”. A fost chiar și mai mare în Elveția, unde a marcat 68 de goluri, reușind chiar să înscrie de cinci ori într-un singur meci, la St. Gallen. Ca antrenor, s-a remarcat pe unde a fost prin stilul ofensiv, dar la Craiova are pentru prima oară șansa să ia o echipă de la începutul campionatului, după rezultate mai slabe cu Severin și Corona Brașov, ambele echipe preluate în situații foarte dificile. Modest și autoironic pe alocuri, Jerry recunoaște că nu este antrenorul cu nume pe care-l așteptau suporterii, dar este foarte nerăbdător să le demonstreze acestora că s-au înșelat prin jocul pe care-l va practica echipa.

De la Jairzinho la Jersinio, Tersinio și Jerry

gane 1De unde vine Jerry?
De la Jairzinho, care de fapt e numele meu. Pe mine nu mă cheamă Tersinio, ci Jersinio. M-am născut în ’71, iar în ’70 Brazilia a ieșit campioană mondială cu o echipă formidabilă. Și atunci tata, care era mare fan Brazilia, mi-a zis Jairzinho, după fotbalistul lui brazilian preferat, dar l-a scris Jersinio, cum îl pronunța el. Iar când mi-am făcut buletinul la 14 ani cei de acolo au greșit prima literă, neînțelegând numele, și mi-au pus T, așa că am rămas Tersinio. Dar înainte eram știut în cartier ca Jersy sau Jerry, pentru că prietenii din copilărie încercau să mi-l scurteze, ca să mă strige mai ușor.

Ai preluat pasiunea tatălui tău, ții tot cu Brazilia?
Da, absolut. Dintotdeauna am ținut, pentru că îmi place creativitatea și stilul lor înclinat mereu către spectacol.

De altfel, asta și încerci să impui la echipele pe la care ești. Am un prieten, microbist împătimit, care se uită la toate meciurile de Liga I și mi-a zis că i se pare că alegerea ta i se pare foarte inspirată, pentru că a văzut că echipele tale au jucat mereu un fotbal plăcut.
Mă bucur să aud asta și să știi că nu este singurul care o spune. Am fost și voi rămâne adeptul fotbalului ofensiv, poate și pentru că sunt atacant și îmi place golul. Filosofia mea despre fotbal este că e un joc de bărbați, curajos și plin de elan, nu unul de așteptare sau în care să joci la ciupeală. Vreau ca echipa mea să intre pe teren și să forțeze golul din primele minute.

[în interviul complet care va apărea miercuri în Maxima Sport veți putea citi părerea lui Gane despre fiecare dintre noii veniți și cum intenționează să-i includă pe aceștia în sistemul tactic pe care-l va folosi]

Ai un sistem tactic preferat sau te pliezi în funcție de jucătorii pe care îi ai la dispoziție?
Îmi plac 4-3-3 și 4-4-2. Evident, în acest moment caut să-mi cunosc cât mai bine jucătorii, discut cu fiecare în parte, îi întreb pe ce post se simt cel mai bine, apoi voi încerca să-i pun în valoare pe poziția pe care o preferă. Prin urmare, degeaba prefer eu un sistem dacă jucătorii îmi spun că nu se simt bine în acea formulă și nu dau randament maxim.

4-3-3-ul cu un închizător și doi mijlocași centrali folosit de Stângă și Balint nu i-a prea mulțumit pe suporteri, cei doi mijlocași ofensivi nu-l ajutau suficient pe Curelea, la fel și extremele, care stăteau prea mult lipite de tușă, așa că atacantul era mai tot timpul izolat și cu spatele la poartă.
Într-adevăr, în acest sistem extremele au un rol foarte important, pentru că eu le văd ca pe atacanți, nu ca pe mijlocași laterali. Ambele extreme trebuie să vină foarte mult spre careu, să apară mereu la finalizare, iar în acest sistem sunt foarte importanți și fundașii laterali, care trebuie să urce mult în bandă, în spațiile deschise de demarcarea extremelor.

Brazilienii cum sunt?
Să începem cu Madson, pe care îl știam de la Vaslui, unde era un jucător de bază. Este un recuperator foarte bun, dar și un simț bun al fazei ofensive, a dat destule goluri. Despre Jean Chera, jucătorul de 20 de ani, nu mi-am făcut încă o părere. L-am avut doar la un antrenament și nu este relevant, doar ce a venit în Brazilia, probabil l-a afectat și schimbarea de fus orar. Cu siguranță este un jucător foarte talentat, dar are un minus în ceea ce privește continuitatea, în ultimii doi ani a fost mai mult plimbat decât a jucat. Ca să-și demonstreze talentul va trebui să muncească foarte mult, iar noi vom încerca să îi asigurăm liniștea pe care la alte echipe nu a găsit-o. Mă voi decide în privința lui Chera după turneul din Slovenia.

Ivan?
Pe Ivan l-am cunoscut astăzi personal, pentru că după finala campionatului național de juniori i-am dat vacanță o săptămână. A venit cu o mică entorsă, dar e în regulă, se pregătește separat și aleargă normal. L-am văzut pe Andrei în câteva meciuri și cred că poate deveni un atacant de rasă, cred că voi lucra foarte bine cu el, pentru că și eu am fost atacant și știu ce să cer unui jucător care joacă pe un astfel de post. Am lucrat cu mulți jucători care au explodat ca atacanți.

”Căpitanii trebuie să înțeleagă că odată cu banderola Universității poartă o responsabilitate imensă”

Căpitanul l-ai decis?
Primul va fi cu siguranță Pleșan, un jucător important pentru noi. Rămâne să mă decid în cantonament în privința celorlalți doi. O să stau mult să chibzuiesc, pentru că la mine căpitanii sunt foarte importanți. Căpitanul trebuie să fie un lider adevărat, un jucător care pe teren pune primul capul în contră și trage grupul după el. Când porți banderola de căpitan la Universitatea Craiova trebuie să fii foarte conștient de responsabilitatea pe care o ai.

Ce relație ai cu jucătorii, ești mai permisiv sau le interzici unele chestii?
Sunt adeptul regulilor și al disciplinei. Țin la anumite principii pe care eu o să le comunic jucătorilor în această perioadă. Totodată, însă, sunt un om dispus la comunicare și care îi va înțelege pe băieți. În general, le cer să fie echilibrați în tot ceea ce fac, ”echilibru” este cuvântul cheie. Apoi trebuie să înțeleagă că grupul e cel mai important. Fotbalul este un joc de echipă și eu nu voi pune niciodată un jucător mai presus decât echipa.

O să dai șanse și tinerilor, poate unora dintre juniorii care au jucat finala?
Tot timpul. O să fiu foarte atent mereu la jocurile școală, o să comunic permanent cu departamentul de la copii și juniori și o să le dau șansa să apară în lotul mare, probabil într-un sistem de rotație. Momentan ne organizăm atent la acest nivel și punem foarte mult accent pe scouting.

„Să rămânem cu picioarele pe pământ, o clasare în prima jumătate de clasament în primul an ar fi excelentă”

În ultimul cantonament s-a pus problema că jucăm prea puține amicale, tu cum privești acest lucru?
Nu sunt adeptul amicalelor prea dese. Cred că cinci jocuri în 14 zile sunt suficiente, mai multe ar aduce oboseală și fizică, și mentală. Am fi vrut să facem și un amical în fața propriilor suporteri pentru prezentarea lotului, dar din păcate calendarul nu ne permite așa ceva. Pe 16 vom juca în Cupa Ligii, iar dacă trecem mai departe, pe 19 iulie vom juca deja în optimile de finală.

Obiectivul clubului a rămas o clasare în prima jumătate?
Da, este ceea ce am stabilit împreună cu conducerea. Va fi un campionat foarte greu, în care vor cădea șase echipe, iar noi trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ. Avem un grup destul de nou și care are nevoie de o perioadă de omogenizare, nu ne va fi ușor la acest nivel. Cred că abia în al doilea an de primă ligă ne putem propune în mod realist o clasare pe loc de cupă europeană.

”Recunosc, dacă ar fi venit un antrenor cu nume probabil era primit mai bine, dar până la urmă tot la proba jocului se ajunge”

gane maximaAi fost contestat de o parte a suporterilor. Cum ai resimțit criticile?
Nu mi-a fost ușor cu înțepăturile, dar nu cred că există alt mod de a le demonstra că s-au înșelat decât arătându-le cum joacă echipa. Cu vorbe n-o să-i conving, asta e clar, dar am mare încredere că, dacă le vom oferi oltenilor un joc frumos, ei sunt exact genul de spectatori care vor ști s-o aprecieze. Eu nici ca jucător n-am fost numai aplaudat, dimpotrivă, dacă ar fi fost să țin cont de toate înjurăturile luate la ratări, trebuia să mă fi lăsat de fotbal. Dar pe mine lucrurile astea mă ambiționează. Pun multă pasiune în ceea ce fac și, atâta timp cât fac ceea ce-mi place, nu mă sperie nimic pe lumea asta.

Suntem și foarte pretențioși, ca olteni, spuneam noi că și Mourinho ar fi fost înjurat de câțiva, dacă venea.
Nu, nu dau vina pe suporteri aici. Recunosc cu sinceritate că dacă ar fi venit un antrenor cu nume probabil că ar fi fost primit mai bine, dar până la urmă tot la proba definitivă a jocului echipei se ajungea, iar eu am încredere în mine și în băieți din acest punct de vedere. Se tot repetă că am retrogradat cu două echipe, dar nu se spune conjunctura în care am preluat acele echipe. Pe ambele le-am luat în mijlocul campionatului, cu multe puncte de recuperat și cu multe probleme financiare. Jucătorii erau neplătiți de luni de zile iar noi abia strângeam bani să facem deplasările, nu e deloc ușor să joci fotbal în condițiile astea, dar, în ciuda acestor aspecte, evoluțiile echipelor mele au fost unele care au plăcut ochiului. Eu cred că ăsta e un aspect important, mai ales pentru olteni.

Te văd foarte entuziasmat.
Chiar sunt! E un moment foarte important pentru mine și vreau să profit de el. Pentru prima oară am șansa să construiesc o echipă, să plec de la zero și cu niște date foarte favorabile din punct de vedere financiar și al stabilității. Sunt nerăbdător să intru în pâine, vorba aia.

Andrei Manțog

14 comentarii la articolul Ionel Jairzinho Gane: ”Cu mine, Craiova nu va practica niciodată un fotbal la ciupeală”

 1. ipsilante spune:

  Cand esti la inceput de drum intr-o profesie nu dai cu barda, ca bolovanul, in nici o directie! El a facut-o tocmai cu Craiova. Soarta te trimite uneori, exact acolo unde ai pacatuit. Putina diplomatie, mai ales ca antrenor, este obligatorie. Daca s-a iubit cu mititelu, e problema lui, o poate face in continuare. E democratie. Dar, fara un palmares ca antrenor, numai cu esecuri, o declaratie aroganta, jignitoare, la adreasa altora, crezind ca esti Dumnezeul adevarului si dreptatii (desi NU esti!) poate fi extrem de nociva. Mai mult, desi o consider o exprimare oribila, cind te-ai intors sa lingi acolo unde ai scuipat, fara nici macar sa-ti ceri scuze fata de clubul si suporterii pe care i-ai jignit, nu te mai numesti Jerry Gane ci Jegu Gane! Neam prost, educatie subtire, bun simt deficitar… Asta ai aratat pana acum, Gane! Poti sa faci sa joace Stiinta ca Brazilia, desi nu cred, atitudinea, de tip „mititelu”, etalata de tine, te marcheaza mult prea pregnant, pentru a fi iertat, pe deplin, de public. Nu uita, cei care te-au angajat sint 2-3-4 persoane. Suporterii sint multi! Ti se rupe TIE de ei, dar intr-un razboi deschis cu ei, NU AI NICI O SANSA! Pentru noi, Stiinta are ACUM ca antrenor, pe unul care NU a recunoscut-o, a denigrat-o si ne-a jignit cu AROGANTA, declarandu-si, sus si tare, iubirea fata de „Adrian” si adunatura lui falimentara!
  NU TE VREM GANE, nici daca ai fi bun ca Mourigno! Ai fost fals si ai mintit si la prezentare. Desi nu veneai de pe Marte, ci de la Brasov, ai declarat ca nu ai stiut ce se intimpla la Craiova, desi cunosteai bine situatia! Alta minciuna, alta jignire la adresa noastra! Ne-ai mai luat inca o data de idioti! Un simplu, imi pare rau, regret ce am declarat, era suficient! Si tu, ca si mititelu, minti cum respiri! Vom fi cu ochii pe tine! FORZA STIINTA! (Nu cea a lui mititelu si Jegu Gane!)

  • drag spune:

   de fiecare data cand citesc comentariile dumneavoastra,parca-mi citesc gandurile.mai bine puneau un antrenor necunoscut,dar oltean,care recunoaste ADEVARATA ECHIPA!desi nu am fost de acord cu aducerea lui balint,parca mai bine cu el,decat cu asta…credit ii acordam,pentru ca este importanta STIINTA,dar el,chiar daca va avea rezultate,nu va fi iubit.poate altii,dar eu unul nu o sa-l am la inima niciodata.cate greseli mai fac cei din conducere?il lasam pe ganea acasa,cand noi avem doar 3 atacanti in lot?cum este posibil.am pierdut un junior(culmea pentru dinamo),acum suntem pe cale sa mai pierdem unul…ce filozofie au cei din conducere,ca nu seamana deloc cu ceea ce a facut marele STROE(si nu am vazut ce a facut-pt ca nu eram nascut,dar am citit,si am ramas uimit de cat de mult s-a luptat acest om pentru un club mare).Domnilor de la MaximaSport,chiar asa nu puteti sa le transmiteti patronilor gandurile noastre?chiar atat de greu este,sa tinem niste copii? Domnule IPSILANTE,sper sa am ocazia sa va cunosc,pentru ca din ceea ce scrieti imi face impresia ca ne stim de o viata.

   • ipsilante spune:

    Multumesc pentru cuvintele frumoase. Probabil ca multi iubitori de fotbal craiovean, gandesc ca noi si isi doresc o echipa de fotbal puternica si un club, Universitatea Craiova, performant. Din pacate, dupa un inceput promitator sub conducerea lui Pavel Badea si a prof. Stroe, ceea ce se deruleaza acum incepe sa semene si sa ne reaminteasca de „cosmarul mititelu”! Sa speram ca finantatorilor le va veni gandul cel bun, pana nu este prea tarziu! FORZA STIINTA!

 2. Alex_craiova spune:

  IPSILANTE, sper sa mai fie inca 20-30.000 de suporteri ai CSU asa ca tine! Ai dreptate in tot ce spui dar hai sa ii dam o sansa si lui Gane, oricum in principiu nu ne trebuie decat 4-5 meciuri sa vedem cum se prezinta echipa! Daca e slab o sa ii ceara suporterii demisia si nu are incotro! Fortza FC(oriunde ai fi tu)! Fortza CSU( sper sa intram in Liga 1)! Fortza Craiova!

  • drag spune:

   cred ca mai bine spus ar fi doar FORZA CRAIOVA!indiferent de sport!respect!

  • ipsilante spune:

   Prietene, noi fanii Stiintei, ne spunem parerile, gandurile, incurajam echipa dar deciziile, in principiu, le iau cei care finanteaza. Cu tot protestul nostru, Gane si-a primit sansa… Depinde doar de el, ce va face cu ea. Din nefericire, atit restructurarea lotului cat si noile achizitii facute pina acum sint de neinteles. O adevarata enigma! Ramine sa vedem ce se mai intampla! FORZA STIINTA!

 3. adrian spune:

  Nu inteleg de ce se fac experimente cu antrenori fara rezultate in anul promovarii, in anul incare retrogradeaza 6 echipe. Jerry nu va prinde sacoul, din pacate pentru echipa, rezultatele nu vor fi pe masura.. Echipa nu este omogena’ iar el nu vrea amicale?! Normal, orice meci ii va expune incompetenta!! Mai mult a distrus si lotul!! Elimina jucatori buni adusi de Stanga, pusi pe linie moarta de Codoban-Balint, precum Tomic, Kitanovski, Varga, Ganea, ca sa aduca petarde gen Berceanu(rezerva rezervei la Bistrita), Achim, Kay, Nuno Rocha, pe care Codoban ia comisioane.. COMUNICATI CU PATRONII: FELIX, JERRY SI CODOBAN ISI BAT JOCDE BANII LOR SI DE SUPORTERI!!! Jerry nu eliminaa nici Clinceniul, iar in primele 6 etape, pana il dau afara,nu face mai mult de 2 puncte!!!
  Stiinta a renascut frumos, are Primaria si Universitatea alaturi, are suporterii alaturi,are sponsori seriosi, DAR NU ARE ANTRENOR SI CONDUCERE ADMINISTRATIVA!! Salvati Stiinta!!

 4. florin spune:

  degeaba ne zbatem noi suporterii adevarati,ca oricum nu citeste nimeni ce scrie aici din conducere…tot ce stiu ei fac,nu tin cont de noi,desi la inceput au zis k este echipa orasului,a suporterilor…atunci de ce nu tin cont si de parerile noastre…de ce nu fac o liga a suporterilor si la fiecare transfer sa ne ceara parerea sa hotaram impreuna?sunt multe de spus…

 5. vasile moldovan spune:

  jegu de tigan la lasat acasa pe cel mai talentat jucator cristian ganea ca sa faca loc rezervele lui de pui de curve

  • vasile moldovan spune:

   jegu de tigan la lasat acasa pe cel mai talentat jucator cristian ganea ca sa faca loc rezervele lui de pui de curve

 6. adrian spune:

  Doonsorii si. Primaria trebuie informati ca s-a inceput distrugerea clubului in beneficiul unor impresari si al Booveanului.. Instalarea lui Gane e inceputul sfarsitului.. Asta nu face 2 puncte in orimele6 etape!!! Juniorii sunt pierduti gratuit, jucatori buni sunt alungati (Izvoranu, Ganea, Tomic, Kitanovski, Varga), ca si fie adusi circari, gen piticul Chera, Gigantul Berceanu, indivizi fara legatura cu fotbalul..

 7. pt gane spune:

  domnu gane… cred ca numele tau este asta din cauza ca „mama ta si tata tau este tigan”… imi pare rau dar se vede si pe fata ta!!!

 8. pt ganea spune:

  domnu gane… cred ca numele tau este asta din cauza ca „mama ta si tata tau este tigan”… imi pare rau dar se vede si pe fata ta!!!

 9. pt ganea spune:

  din pacate ai adus jucatori pentru comisioane..!!! iar cei care au dus greul campionatului si inclusiv promovarea au fost alungati de la echipa.. de tiganu asta urat si impresar…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER