Ionuț Luțu: ”Mi-a zis nea Sorin că face Bawab niște stopuri de-a crezut că-i mingea spartă”

Luțu pozându-se cu fularul ediție limitată creație a celor de la craiova-maxima.ro

Luțu pozându-se cu fularul ediție limitată creație a celor de la craiova-maxima.ro

Salut, Hagi, din Craiova te abordăm, că urmează Universitatea – Steaua. Ajungi la ultimul meci pe „Central”?
Salut, tată, uite prin Salonic. Din păcate, nu ajung, am de rezolvat ceva, dar am netul la viteza maximă şi prieteni din ambele tabere care mă vor ţine la curent!

Poate Craiova să elimine Steaua?
Pff…o să fie un meci tare, Craiova e pe val, biletele am auzit ca s-au dat aproape toate. Steaua va avea de tras cu entuziasmul oltenilor, dar au experienţă şi valoare ca să compenseze.

Tu ai jucat la ambele echipe, dar acum eşti implicat la Steaua. Cu cine vei ţine?
Vreau sa fie spectacol, publicul sa aibă ce vedea, că tot e ultimul meci pe „Ion Oblemenco”. Voiam să dau aşa, un răspuns diplomatic, din ăla cu cel mai bun să câştige, dar dacă vrei neapărat să fiu sincer, mi-aş dori să ia Craiova Cupa, că oricum Steaua n-are rival în campionat şi ia titlul.

Pe tine te-a convins acest proiect, CS Universitatea?
Pe de o parte da, dar eu ţineam şi cu echipa lui Mititelu. Am prieteni în ambele „tabere”, deşi n-ar trebui să existe aşa ceva acolo… E bine că există fotbal pentru olteni.

Ce ştii despre CS Universitatea?
Au jucători de calitate, nea Sorin i-a descătuşat şi acum nu se mai opresc. Am un prieten care m-a înnebunit cu Vătajelu și cu Ivan. Eu nu prea îi ştiu, nu i-am urmărit… De Bancu îmi pare rău, mai ales că e de la mine de la Slatina. Sper să îşi revină… Aud iar că Brandan joacă super, pe stilul meu: dribling şi spectacol..

Ai debutat cu Sorin Cârţu la Universitatea. În 1995 te-a adus de la FC Naţional împreună cu Olăroiu şi cu Florin Cârstea…
Aşa este. Nea Sorin mă ştia de la naţionala de tineret. De atunci vedea talentul L-am mai supărat eu pe vremea aia, dar m-a ajutat mult şi a ţinut la mine. Îi datorez multe.

Aţi vorbit de când a revenit la Craiova?
Am vorbit puţin şi mi-a spus că are lot valoros şi acum. De Bawab mi-a spus ca face nişte stopuri de zici că e mingea spartă. Am încredere în nea Sorin, îi doresc sănătate şi mult succes.

„Nu am luat mereu cele mai bune decizii“

Se vorbeşte mult acum de atmosfera din 2002, pentru că a fost ultima victorie în faţa Stelei, acel 3-1. Săndoi antrena Craiova, tu ai fost titular, iar prietenul tău, Olăroiu, era la Steaua.
A fost ceva de vis…de atunci nu s-a mai repetat acea atmosferă pe „Oblemenco”. Simţeam de la începutul săptămânii că vom câştiga. Începusem campionatul cu o energie nebună. Când am intrat pe stadion, înainte de încălzire, ştiam că n-au nicio şansă. Vedeam doar gazonul şi zeci de mii de oameni, ne aplaudau până şi stâlpii de nocturnă, pentru că erau ca nişte ciorchini, cu oameni până mai sus de jumătate. Când am intrat cu autocarul în stadion era multă lume afară care se agita, am aflat apoi că din cauză că era stadionul plin şi nu mai avea unde intra.

Ţi-a rămas în minte, în suflet, o scandare a galeriei Craiovei?
Nu ştiu să-ţi spun acum, dar îmi plăceau toate. La ce gălăgie era la meciurile mari, puteau să mă şi înjure, că tot jucam la maximum.

De ce nu ai ajuns al doilea Hagi?
Trebuia să fiu mai potolit, mai concentrat pe carieră, nu am luat mereu cele mai bune decizii.

Escapadele tale sunt deja arhicunoscute. Mai sunt şi legende sau nici nu le-am auzit pe toate?
Nu sunt legende. S-a mai exagerat cu unele, dar pe cele mai grave nici nu le ştiţi, mai am material de interviuri

Ne mai uimeşti cu câteva?
Da tată. Păi, ştiai că în prima săptămână când am ajuns la Galatasaray, în weekend am ieşit în cel mai scump club din Istanbul? La ora 4 dimineaţa, când am plecat, mă aştepta toată presa din Turcia. Erau atâtea blitzuri de credeam ca se făcuse 12 ziua de la lumina lor. Apoi, în Coreea de Sud, mi-au dat maşină de la club şi trebuia să o aduc la revizie după 15.000 de kilometri. Toţi colegii reveneau cam după 6 luni, eu după 2 săptămâni am fost in service.

La Craiova cum păcăleai vigilenţa secunzilor care trebuiau să te „păzească” în cantonamente?
N-aveam stare, nu-mi plăcea deloc să stau în cantonamente. La Craiova mai plecam noaptea prin oraş şi ascundeam nişte carne de la masa de seară la intrare în cantonament. Când veneam spre dimineaţă, niciun câine nu mă dadea de gol. Apropo, am avut noroc să avem cu noi în cantonament un om extraordinar, pe nea George, a fost mereu alături de noi, jucătorii. Anul ăsta a murit, Dumnezeu să-l odihnească, am fost la înmormântare împreună cu fraţii Costea.

„Singurul fundaș pe care nu l-am putut dribla a fost un coreean, Kim Lee; dar nu mai știu cum îl chema, că eu le ziceam la toți Kim Lee“

Pe ce post te-ai simţit cel mai bine, ai dat cel mai bun randament, ai fost cel mai liber în exprimare?
Am jucat şi în bandă la mijloc şi în atac, şi al doilea vârf, dar cred că numărul 10 mi s-a potrivit. Eram acel coordonator care pasa, dribla, dar intra şi cu mingea în poartă.

Fanilor craioveni le-a rămas în minte un hat-trick al tău de la Bacău. A fost acela cel mai bun meci?
Am câştigat cu 3-2, cu toate golurile mele, dar nu ştiu dacă acela a fost cel mai bun meci al meu, chiar dacă am dat hat-trick. Lobonţ a fost preferatul meu, are şi acum coşmaruri…

Şi, totuşi, penalty-ul de la acel 2-2 cu Rapid, când giuleştenii lui Mircea Lucescu au pierdut titlul la Craiova, i l-ai bătut în braţe. Te numărai printre cei care nu voiau să ia Steaua titlul?
Nu mai ţin minte.

Cea mai mare bucurie din cariera ta care ar fi?
Nu am o performanţă anume, pot spune doar că eram fericit şi când îmi ieşea tot într-un meci, câştigam şi mai era şi stadionul plin.

A fost un fundaş pe care nu l-ai putut dribla deloc?
A fost un coreean, Kim Lee, nu ştiu numele exact, că le ziceam la toţi aşa

Dar cel mai dur adversar?
În Kazakhstan erau numai rupători, se enervau că nu-mi puteau lua mingea. Pe unii îi driblam de nu mai ştiau ce număr aveau pe tricou.

„Mereu m-am simțit bine la Craiova“

Ai fost primul jucător al Craiovei care a avut site propriu. Îl mai actualizezi?
Mi-a plăcut să fiu mereu în pas cu tehnologia, am căutat cele mai noi telefoane, televizoare, laptopuri, dar de site (ionutlutu.ro) nu m-am ocupat eu, ci un prieten. Acum am pe facebook un fan-page oficial care este destul de actualizat, mai ţin legătura cu fanii acolo.

Dar prin intermediul nostru ce le transmiţi suporterilor craioveni?
Le mulţumesc pentru susţinere, mereu m-au iubit, mereu m-am simţit foarte bine la Craiova. Le urez să aibă parte și în continuare de fotbal-spectacol, fiindcă asta le place!

S.O.

Interviul cu Luțu este mult mai lung, îl puteți citi integral în revista Maxima Sport nr. 48, care a apărut azi la toate chioșcurile de ziare din Oltenia

2 comentarii la articolul Ionuț Luțu: ”Mi-a zis nea Sorin că face Bawab niște stopuri de-a crezut că-i mingea spartă”

  1. ipsilante spune:

    Ma intreb adesea unde ar fi ajuns un Lutu, un Sanmartean, un Mutu, de ex, daca ar fi avut seriozitatea unui Chivu? Din pacate, la destui, Dumnezeu le de din belsug, dar nu le baga si-n traista… Iar rezultatul se vede cu ochiul liber…

  2. ssst spune:

    Arlauski , Chipciu , Szukala sint rezerve . Trebuie sa fim prea impiedI cati sa nu batem . Sigur cistigam ! HAI STIINTA !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER