La 34 de ani de la cel mai frumos an, a sosit săptămâna în care vom scrie un nou an pentru istorie

Acum exact 34 de ani, Adrian Păunescu și Valeriu Penișoară compuneau ”Cântec pentru Oltenia”, strigăt de frondă și de dragoste pe care îl mai înălțăm și acum, înspre cerurile alb-albastre, la mulți ani după cei doi creatori ai lui au murit. Stema cu leul a Universității, cea care stă mândră pe tricouri și azi, fusese creată în aceeași perioadă. Nașterea târzie, la 35 de ani de la înființare, a celor două simboluri ale echipei, imnul și marca, se datora unui meci epocal: Universitatea tocmai învinsese Kaiserslautern, cu golul lui Negrilă din finalul meciului de pe bătrânul Central. Deveniserăm ”campioana unei mari iubiri”, iar primul care a marcat acel caz inexplicabil de coup de foudre care a cuprins o țară întreagă în același timp, înaintea lui Păunescu, a lui Penișoară sau a lui Radu Ionescu, a fost Sebi Domozină. Și el plecat dintre noi de mult timp. Dar cuvintele lui sunt mai vii ca oricând, pentru că ele vor dăinui atâta timp cât Universitatea însăși va continua să facă oameni să înnebunească de fericire. Sperăm noi, pentru totdeauna.

La finalul acelui campionat, pe 6 iulie, Știința învingea Poli Timișoara în finala Cupei României, cu 2-1. 

Păunescu, Penișoară, Domozină și Oblemenco nu mai sunt aici. Prea mulți au murit. Alături de ei, s-a stins și o mare parte a acelei generații de suporteri. Suporteri care au văzut născând și murind un mit, și n-au mai apucat să-l vadă revenit la locul unde fusese așezat de poeții și golgheterii vremii.

Dar cei care mai sunt în viață și urmașii celor care au murit simt că a sosit iarăși timpul. E una dintre săptămânile acelea. E una dintre săptămânile în care Universitatea joacă de două ori acasă, deși meciurile se vor disputa în două orașe situate la 250 km distanță unul de celălalt. Nici unul nu e Craiova. Dar ambele ne așeaptă cu stadioanele pline, cu brațele deschise și cu acea strălucire în ochi a suporterilor. Știința e iar acasă oriunde în sud, pentru că Știința e iar a tuturor suporterilor ei. A celor optimiști și-a celor defetiști; a celor răbdători și-a celor prăpăstioși; a celor noi și-a celor vechi; este a lor, oricum ar fi ei, oricare ar fi ei.

Ferice de acei câțiva care i-au văzut jucând pe Oblemenco și Balaci, iar încă trăiesc să se uite, uneori strâmbând din nas, la Screciu și Markovici. A sosit timpul să le dăm un termen de comparație. A sosit timpul să le arătăm că așteptarea de peste trei decenii nu a fost în zadar.

La Severin și apoi la Pitești ne așteaptă primul pas înspre glorie sau primul pas înspre uitare. Este una dintre acele săptămâni în care se făurește o generație și în care se făurește o echipă. Este una dintre acele săptămâni în care se țes amintirile de peste zeci de ani a sute de mii de suporteri. Este una dintre acele săptămâni în care se nasc fotbaliști uriași și se cuceresc definitiv suporteri. Este una dintre acele săptămâni în care se nasc imnuri, poate chiar steme noi. Este una dintre acele săptămâni în care Universitatea va simți iar în pânze suflul furios al sutelor de mii de fani.

Este una dintre acele săptămâni pe care ori le vom povesti iar și iar, peste mulți ani în viitor, ori ne vom dori s-o uităm complet. Este una dintre acele săptămâni când o echipă bună poate deveni o legendă sau poate redeveni, ca în fiecare an, o dezamăgire.

Craiova joacă miercuri acasă cu Dinamo, la Severin. Biletele se vând deja (aici), iar stadionul va geme de lume și mai ales de dorința de-a ne revedea echipa redevenind legendă. Miercuri la Severin, apoi sâmbătă la Pitești, legenda s-ar putea rescrie. La naiba, nu e nici măcar o săptămână între ele. Patru zile. Atât. Patru zile la finalul cărora vom fi la un pas de o renaștere completă a mitului sau încă tot atât de departe de el. Depinde doar de noi unde ne va găsi ziua de duminică. De noi toți, dar mai ales de suporteri și de jucători. Suporterul și jucătorul – un cuplu atât de frumos al fotbalului, unul pe care Craiova l-a adus la perfecțiune în anii ’80. A sosit timpul ca suporterii și jucătorii Craiovei să fie iarăși cei mai buni împreună. A sosit timpul să ne luăm iarăși destinul în propriile mâini și să ne scrijelim, cu forța dacă trebuie, numele în galeria istoriei. Și da, într-un inexplicabil arc peste timp care repetă marile evenimente ale trecutului la intervale doar de el știute, golgheterul din Corabia va fi pe teren, iar Timișoara este și ea, încă, în competiție.

10 comentarii la articolul La 34 de ani de la cel mai frumos an, a sosit săptămâna în care vom scrie un nou an pentru istorie

 1. Adrian spune:

  Sper sa nu mai joace mazarache!!!!!

  E tot ce imi doresc…..

 2. Obiectivul spune:

  Prin 83’Oblemenco era deja antrenor,fusese inlocuit de Tica Otet,asa ca ,nu el este marcatorul din finala cupei cu Poli Timisoara,dupa cum relatati voi in articol!

 3. ion spune:

  Craiova are de toate,Echipa suporteri si stadion din vara.!

 4. Obiectivul spune:

  Chiar nu se gaseste nimeni sa-l opreasca pe acest nenorocit de boovean care improasca cu noroi zilnic in clubul nostru?!Iar fituicile de kkt preiau imediat besinile brutarului !

 5. Nicu spune:

  Obiectivule, din nou, mititelu joaca la cacialma pentru a induce îndoiala in randul nostru si a ne diviza.
  Rolul nostru este de a ignora toate ieșirile acestui interlop-impostor ale carui limite le-am vazut cu totii.
  Stii cum procedeaza el acum? Ca un tata vitreg care si-a abandonat copilul din cauza faptului ca ii genera cheltuieli, la crestere, blamandu-l permanent si ignorandu-l. Dar, copilul ajunge la maturitate, pe propriile picioare, si isi castiga singur existenta. Insa, „tatal” impostor isi revendica drepturile asupra lui, dorind sa-l exploateze si sa il trimita la produs.
  Dar acest copil nu il mai vrea pentru ca il urăște si simte ca acest impostor autointitulat „tata” este un personaj malefic in viata lui si nu-l mai vrea pentru ca stie ca obiectivul „tatalui” este de a-si trimite copilul „la produs”.

  De fapt, acest „copil” suntem noi, suporterii ADEVARATI, pe care ne-a mințit, ne-a manipulat si ne-a dezinformat permanent, acest autointitulat „finantator” al clubului.
  Unde a fost „reactia” lui „nea Adi” cand nu mai aveam echipa? Studia cumva cum sa genereze procese interminabile, chiar si cu riscul de a nu mai avea echipa NICIODATA?
  Cum vrei da fii patron „pe viata” cata vreme nu mai ai bani si te imprumuti la Piturca pentru a supraviețui…singurul caz in fotbalul românesc in care antrenorul vine cu bani la echipa…Incredibil!!!!

  DRAGI COLEGI, VA ROG SA NU VA LASATI MANIPULAȚI DE ASTFEL DE IMPOSTORI!!!!

  MULȚUMESC!!!!!!

 6. Adrian spune:

  Daca nu facea olguta echipa, numai un cretin poate crede ca aveam acum fotbal in craiova!

  Chiar trebuie sa fii tampit sa crezi ca mititelu ar fi facut echipa!

  El in tot acest timp nu a vrut decat sa ia banii de la federatie si liga!

  Ne-am fi uitat la fc arges si am fi spus : uite, ba, astia o sa aiba echipa in liga 1 in 2 ani…..asa am fi fost….

  Nici nu ar fi dat echipa ca are terenurile alea pe societatea aia, ar fi inceput u craiova sa dispara….si asa, cu toate ca au trecut 4 ani si s-a investit din primul minut in centrul de copii suntem tot departe….

  De ce spun departe?….simplu, 6 infrangeri si un egal cu fcsb, care sunt cei mai buni….

  Prin urmare, Lia Olguta Vasilescu este un luptator cum rar mi-a fost dat sa vad….

  Stadion, echipa, atatea realizari in Craiova….

  Eu sint din bucuresti, dar ce a facut DOAMNA asta este uluitor….

  BRAVO EI!!!!!!!!!

 7. ipsilante spune:

  Stiinta e numai una: C.S.Universitatea Craiova. LOV, Pavel Badea si profesorul Stroe sunt cei care au reusit miracolul readucerii la viata a Campioanei Unei Mari Iubiri. Impostorul din Booveni si latraii lui din media, locala si centrala, care-i tin isonul, vor obosi, se vor atenua cu timpul si, in final, vor disparea. Stiinta va REZISTA si va EXISTA! Ca le place sau nu unora, Adrian are 100% dreptate. Renasterea Stiintei si noul stadion se datoreaza, in proportie covarsitoare, Olgutei. Asta e! Ii multumim! Daca nu ar fi facut sport poate ca nu s-ar fi implicat atat. Cat despre boovean si balivernele lui, eu il ignor. Sa batem Dinamo! Asta este prioritatea nr.1. Deci, TOTI LA SEVERIN! FORZA STIINTA!

  • florin spune:

   bine zis …bilete nu puteti lua de la magazin este in renovare …de la extensiv sau omv …eu am luat de la omv calea bucuresti …ne vedem la severin …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER