Nu e doar weekend-ul nostru. E și al lor, al celor mai iubite echipe

Exceptând culorile, Universitatea și Liverpool sunt două echipe similare în multe aspecte: ambele din provincie, ambele din zone sărace dar mustind de talent, ambele cu legende de neuitat în spate (legende create de oameni hâtri și iuți și la vorbă, dar și la mânie) și mai ales ambele ținta unei iubiri atât de înflăcărate încât poate fi oricând declarată nesănătoasă. Nu e deloc exclus ca, peste ani, pe lângă excesul de zahăr, sare, grăsimi sau alcool, să se recomande de către medic și evitarea excesului de pasiune pentru Știința sau Liverpool.

Ei

Că ”prea multă dragoste te poate ucide” o spunea și Queen, de altfel, și a demonstrat-o pe propria-i piele și Bill Shankly, cel care în bună măsură a țesut tot acel misticism care face din Liverpool ceea ce este și Craiova: mai mult decât un simplu club de fotbal. Mort la 68 de ani după o viață exemplară, în care nu pusese gura pe alcool sau țigări și a făcut sport zilnic, Shankly și-a împlinit o profeție. Printre alte vorbe care au ajuns atât de celebre încât mulți le-au pierdut originea și le atribuie lumii, pur și simplu, Shankly spusese: ”când o să mor, voi fi fost cel mai sănătos om din lume!”.

Amestec uimitor de Păunescu cu Amza Pellea, Oblemenco și Cârțu, Shankly a fost omul care a definit cel mai bine fotbalul (”Unii spun că fotbalul este o chestiune de viață și de moarte, dar se înșală; e mai important de-atât”) și apoi a definit-o și pe Liverpool, pe care a transformat-o dintr-o echipă anonimă într-o forță a Marii Britanii și apoi a Europei și a lumii. Antrenor, umorist, poet, filosof și imagine a revoluției intelectuale și sociale a omului de rând (”Nu am avut acces la educație, așa că am fost obligat să-mi folosesc creierul”), Shankly a iubit Liverpool și pe toți oamenii din Liverpool cu sinceritate și nemărginire, iar oamenii i-au răspuns la fel. Într-una dintre numeroasele lui declarații de dragoste față de cei din tribune, Shankly spunea: ”Eu nu sunt decât un alt om din peluză, așa vreau să fiu privit. Gândesc ca ei, iar ei gândesc ca mine. Este ca o căsnicie, doar că între oameni care chiar se iubesc”. Când a murit, la doar 9 luni distanță de celălalt simbol al orașului, John Lennon, durerea pe străzile din Liverpool a fost la fel de mare. Nici măcar o pereche uscată de ochi în toată urbea, pentru că până și marii rivali de la Everton au plâns la fel.

Noi

Dacă la Liverpool putem identifica destul de clar autorul dimensiunii metafizice care învăluie și astăzi echipa de pe râul Mersey, la Craiova am avut mai mulți Shankly. Universitatea de azi e un amestec între ambiția lui Oțet, fenta lui Balaci, versul lui Păunescu, acordurile lui Tudor Gheorghe, sprintul care la fiecare dezlănțuire cutremura ditamai dictatura al lui Crișan, zâmbetul șăgalnic al lui Cârțu, umerii drepți și inima curată a lui Oblemenco, furia rebelă a lui Craioveanu și perfectul simplu mânuit ca arcușul de vioară al unui virtuoz de către Amza. Fără ei n-am fi nici noi, suporterii, fără ei n-ar fi nici marca, nici palmaresul, fără ei n-ar fi fost Știința, fără ei n-ar fi fost vândute deja 33.000 de bilete (numărul real, deci mai sunt locuri, hai și tu!) la meciul de duminică.

Totul se leagă și toți vor fi, mâine, pe drum spre București. La 70 de ani de la nașterea unei echipe care părea una ca oricare alta, la începuturi, și la 25 de la câștigarea ultimului trofeu, în acest weekend, toate aceste șuvoaie creatoare care au renunțat la sine ca să se unească cu fluviul istoriei Științei, precum niște afluenți care acceptă că există ceva mai presus de propria magie, toate vor curge în același sens, în același ritm și în același suflet, către Arena Națională. O generație care era prea mică pentru a înțelege sau chiar nenăscută atunci când Vasc și Craioveanu aduceau ultimul trofeu, în iunie 1993, își va trăi duminică o primă oară: prima oară când va juca pentru un trofeu și, dacă vom fi uniți și ne vom face cu toții treaba, prima oară când va resimți gustul dulce (bănuiesc că e dulce, pentru că nici subsemnatul nu-l prea cunoaște, drept să vă spun) al victoriei supreme.

Ei și noi

Sâmbătă și apoi duminică, cele mai iubite echipe din istoria fotbalului joacă două finale enorme. Cei mai mulți dintre noi îi vor ține pumnii și primeia, în această seară, dar pentru a doua vom plânge cu toții, duminică seara. Că va fi de tristețe sau de inimaginabilă fericire, rămâne de văzut. Cert e că vor fi lacrimi, iar nimic din ce are forța de a ne face să plângem în atâtea feluri nu trebuie îndepărtat din viața noastră, vreodată. De luni, vom iubi Știința la fel fie că va avea șapte Cupe ale României în vitrină, fie că va avea șase. Dar șapte parcă sună mai frumos și șapte vor fi!

10 comentarii la articolul Nu e doar weekend-ul nostru. E și al lor, al celor mai iubite echipe

 1. Cilly spune:

  Articol frumos si eu cred ca Stiinta si Liverpool sunt echipe cu suporteri deosebiti .. ..cred ca in cei multi Shankly olteni l-ai uitat pe Tai-Pan care are la fel de multe vorbe de duh ca si Bill …am sa reamintesc doar cateva care mi-au rămas in memorie ..nea Petrică zicea despre ziaristi ..”Ma tata , voi sunteți ca tiganii mei din Mofleni ,lovesti pe unul si plânge toată satra.”..despre fotbal ..” Si eu m-am uitat la televizor toata viata si n-am învățat sa-l repar, asa si cu fotbalul geaba se uita unii la fotbal” …cand s-a lasat de fotbal la Craiova era antrenor Teasca si in timpul unui antrenament la sânge Tai-Pan-ul ia spus lui Teasca ..” Nea Costică , inginerul Petre Deselnicu a hotărât sa părăsească echipa si se lăsa de fotbal, si a plecat la vestiare . „…:))..exceptional …Nu mai spun ca nea Petrică a fost cu ideea ca Gica Craioveanu sa arunce acea păpușa leu îmbrăcată in tricoul alb-albastru spre galerie …si ca sa revenim la ziua de maine cred ca o sa plecam acasa fericiti si cu a saptea cupa castigata iar de luni o sa iubim si mai mult daca e posibil aceasta echipa ..Hai Stiinta !

 2. Cilly spune:

  Numai de ghinion mi-e frica dupa ce am văzut gafele lui Karius de aseară ..sper ca portarul nostru sa nu greșească si sa fie mai inspirat ..nu prea am putut sa dorm m-am trezit de trei-patru ori ….am emoții si astept cu netabdare sa ajung probabil in jurul orei 19.30 la Arena Nationala ….Hai Stiinta !

 3. Bogdan spune:

  Hai, Doamne ajuta!
  Hai Stiinta!
  Hai baieti, intrati in istorie.

 4. M spune:

  Ras de comentatori si producatori. Niciun prim-plan cu superba peluza alb-albastra. Mizerie. Fooooooorta Stiinta! Cea mai iubita.

 5. Fabius spune:

  Cupa este in Craiova. Toate obiectivele indeplinite. Bravo Craiova !

 6. Daniel Popescu spune:

  Felicitări pt performanta din acest an. Astept cu nerabdare transferurile. Redactia, faceți un articol de felicitare a echipei cum numai voi știți, nu intrați în vacanță!

 7. M spune:

  Mai e putin pana la reunire. Ceva informatii despre transferuri?

 8. M spune:

  Stiti ceva despre Roman si Bic?

 9. Fan Stiinta dar nu oltean spune:

  Se lasa greu Rambe!!! Nu vrea sa semnezeT_T

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER