Nutriționistul Științei: ”Le-am făcut listă cu ce să mănânce, dar nu fac poliție cu ei”

olandeziCu super all-inclusive-ul din Antalya, am avut o curiozitate: se pot abține fotbaliștii de la a-și umple farfuriile cu bunătăți nesănătoase sau sunt strict controlați în acest sens? Pentru a ne explica modul în care este supravegheată alimentația fotbaliștilor, am avut o discuție cu nutriționistul Dennis Meier. Olandezul ne-a explicat că el nu are rolul de polițist la echipă și nu stă să verifice ce-și pune fiecare jucător în farfurie: „Sunt fotbaliști profesioniști, ei decid dacă vor să facă performanță sau nu. Dacă nu corespund, își pun singuri piedică.” Dennis le-a făcut, în schimb, câte o listă personalizată de alimentație corectă (o dietă bazată pe carbohidrați, minerale și grăsimi ”bune”). Apoi, săptămânal, Ebbens și Meier efectuează un control fizic amănunțit care relevă fluctuațiile în greutate și eventualele acumulări de grăsimi; pe baza acestui control, specialiștii olandezi știu cine a fost prea pofticios la masă și cine a fost atent cu silueta.

Dennis Meier: ”Cele mai rele pentru un fotbalist, și de altfel pentru oameni în general, sunt prăjelile și zahărul rapid. Le spun mereu jucătorilor că mai bine mănâncă un ou fiert în loc de unul prăjit și mai bine beau lapte în loc de suc.” Sucul, ciocolata și dulciurile în general sunt cele catalogate de Meier drept ”zaharuri rapide”: ele produc o explozie de energie pe termen scurt, dar, după circa un sfert de oră, organismul suferă o cădere bruscă, dând jucătorului o stare anemică accentuată. Acest tip de zahăr poate fi benefic pentru aruncătorii de suliță sau de disc și, în general, pentru sportivii care au nevoie de energie în reprize scurte. La fotbal, recomandate sunt așa-zisele mâncăruri cu efect de zaharuri lente: laptele și pastele, în combinațiile cu băuturile izotonice (cele energizante nu sunt deloc recomandate pentru efort).

Meier e nerăbdător să înceapă lucrul cu grupele de juniori și spune că vârsta optimă pentru educarea sportivă a unui puști este de 6-7 ani. ”În România nu se predă ABC-ul fotbalului, începând cu tehnica de bază – preluare / pasă cu latul – și terminând cu ceva la fel de important – alimentația corectă”, crede belgianul.

Întrebat cum i se pare Universitatea față de celelalte echipe cu care a lucrat, Dennis Meier spune că, la nivel fizic și tactic, Craiova ar fi, la pregătirea actuală, o echipă de mijlocul clasamentului în prima ligă din Olanda.

– în Maxima de miercuri citiți ce spune Meier despre belgianul Vandelannoite, câte kilograme trebuie să dea jos și cum se explică faptul că a avut printre cei mai buni parametri la antrenamente –

Un comentariu la articolul Nutriționistul Științei: ”Le-am făcut listă cu ce să mănânce, dar nu fac poliție cu ei”

 1. Citeva sugestii pentru Maxima Sport si CS Universitatea Craiova spune:

  Domnilor, parerea mea este ca proiectul CS Universitatea Craiova a avut de suferit mult in ultimele 7-8 luni din cauza ca discursul media a fost controlat aproape in totalitate de Mititelu si acolitii sai. Exista o regula dura de media in campaniile politice americane : „Defineste-l pe oponentul tau pentru opinia publica inainte de a se defini singur (= construieste rapid imaginea oponentului tau pe care o doresti propagata in mass media)”. Gasca lui Mititelu asta a facut in ultimele 7-8 luni – sa construiasca o imagine falsa in media despre proiectul CS : „clona”, „echipa primariei” etc.

  Pentru ca multi dintre cei cu virste intre 15 si 30 de ani au cunoscut doar SRL-ul lui Mititelu drept echipa Craiovei, trebuie depus un efort mare de comunicare pentru a contrabalansa ofensiva mediatica a mititelului.

  Exista citeva adevaruri simple care trebuie repetate pina la saturatie pe toate canalele media : print, web, radio, TV – majoritatea opiniei publice nu cunoaste aceste lucruri. Nu-i abandonati pe cei inca sedusi de paranoia mititelului – oferiti-le adevarul :

  1. FC Universitatea Craiova, sectia de fotbal desprinsa de CS, a fost radiata ca persoana juridica in 2002. Actuala firma a lui Mititelu, Fotbal Club U Craiova SA, nu are nici o legatura cu acea sectie de fotbal disparuta intre timp.

  2. Mititelu nu mai are contract pe stadion de citiva ani. In plus, omul are 500.000 de Euro in datorii la primarie, pentru chiria stadionului. Acestea sint motivele pentru care firma lui a fost evacuata.

  3. Actuala firma a lui Mititelu se numeste Fotbal Club U Craiova SA, este infiintata in 2002, si nu poate sa poarte numele legal „Universitatea”. Nu exista nici un act de la Universitatea din Craiova sau Ministerul Educatiei precum ca firma lui Mititelu are ceva in comun cu istorica Universitatea Craiova.

  4. Mititelu are stema cu „leul gras” – inregistrata la OSIM de persoana privata George Ilinca in 1999. Faptul ca Ilinca a inregistrat acel desen – o clona urita a stemei Craiovei din anii 80 – nu inseamna ca George Ilinca detine Universitatea Craiova (stiti bine ca liga 1 nu se mai numeste Divizia A pentru ca un afacerist a inregistrat la OSIM denumirea „Divizia A”. A detine o denumire la OSIM nu inseamna a detine clubul/societatea respectiva).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER