Omul care transformă copii talentați în adulți, fotbaliști și olteni: ”Știința U-17 este cea mai spectaculoasă echipă de juniori din țară”

Știința – Dinamo în finală, pe 2 iunie, episodul 1

Când nu doarme și nu e la meciuri, viața lui Silviu Bogdan se desfășoară la volan și la telefon. Când ne-am văzut cu el, la Buftea, unde tocmai urmărise un meci al Naționalei u-16, era și la volan, și la telefon. Am mers pe malul lacului în căutarea unui loc unde să stăm de vorbă și am văzut un indicator către restaurantul ”De vis”. ”Aici mergem”, am zis, râzând de potrivirea cu prenumele antrenorului de la echipa mare, proaspăt anunțat (Devis Mangia).

Deși își găsea cu greu cuvintele de oboseală, în ciuda celor patru cafele băute deja, l-am ținut pe managerul centrului de copii și juniori al Științei mai bine de o oră să ne spună povestea echipei de juniori U-17. A ieșit mai mult decât povestea unei echipe. A ieșit povestea unei pasiuni și a unui vis.

Care este visul?

”Să văd echipa de seniori a Craiovei cu 7-8 jucători de bază produși de club”. E convins de ce spune, chiar adaugă că nu are nici o îndoială că va trăi să vadă asta. Născut în Craiova, Silviu Bogdan și-a făcut un țel din a produce nu doar fotbaliști, ci și olteni. A adus copii talentați din toate colțurile țării: de pildă, doi dintre fotbaliștii de la Universitatea U-17 sunt din Sighetu Marmației, iar doi de la peste 600 km distanță, din Brăila. Unul chiar adus de la Constanța, ”furat” lui Hagi de sub nas.

De altfel, la club sunt mai bine de 40 de juniori aduși la Craiova din toată țara, unii chiar de la 11-12 ani. E amuzant că unii suporteri se gândesc doar la transferuri pentru echipa de seniori și cam atât, când vorbesc despre investiții sau deplâng lipsa lor. Puțini realizează că investiție, și încă una importantă, înseamnă și să le oferi acestor copii școală, cazare la un hotel de trei stele din Craiova, mâncare la nivelul seniorilor și chiar diete specializate, făcute de doctorul Stamatescu, de la echipa mare. Zilele astea, clubul chiar discută cu un specialist italian care ar putea să personalizeze dieta în funcție de anumite analize și date fizice pentru fiecare dintre juniorii Științei. În total, vorbim de 250 de copii la toate grupele de vârstă.

Care este pasiunea?

Să rupi un copil de familie la vârste atât de fragede e un proces dificil, iar să știi să-l transformi în fotbalist e și mai și. Dar cel mai complicat este să-i faci să fie nu doar fotbaliști, ci și olteni. Întreg procesul pare o muncă de Sisif, dar Silviu Bogdan trăiește pentru această pasiune. Înainte de finala cu Dinamo, de exemplu, va merge la Ovidiu, unde copiii de 2005 vor juca împotriva rivalilor de la Viitorul. ”Vrem să-i ducem cu autocarul echipei mari, că tot nu e folosit acum. Să vadă și ei cum e, să simtă de mici că sunt la Universitatea”, spune. E doar una dintre numeroasele metode prin care șeful de la juniori încearcă să le arate copiilor veniți din alte zone ale țării ce înseamnă să fii oltean.

”Le suntem și mamă și tată”, spune despre juniorii veniți din afara Craiovei și astfel înțelegem și începutul articolului, în care spuneam că Silviu e mereu ori în mașină, ori la telefon. Se duce cu ei peste tot, cu cei cu care nu poate fi vorbește la telefon, iar deseori e pe telefoane chiar cu părinții naturali. Pubertatea este o perioadă greu de gestionat până și în interiorul familiilor. Silviu Bogdan și echipa de la copii și juniori trebuie s-o facă la distanță de casă și să țină cont de toate dificultățile pe care le implică transformarea unui adolescent în adult. Se întâmplă ca unii dintre ei să-ți mai și scape din mână. Plecarea în Olanda a fundașului dreapta Olteanu, de pildă, jucătorul Universității, a însemnat o luptă juridică de luni de zile între club și olandezi. Clubul chiar a câștigat recent ultimul proces și speră ca Olteanu să revină la Craiova. ”Nu ne gândim să fie suspendat și să nu mai joace, Doamne ferește, dar trebuie să înțeleagă și familia, și clubul din Olanda, că el este jucătorul Universității”. Au mai existat astfel de cazuri, iar Silviu se luptă pentru readucerea în alb-albastru a fiecărui rebel care-și ia lumea în cap. Deseori chiar reușește. Alexandru Gârbiță, de pildă, fiul rătăcitor din Filiași readus la Craiova acum o lună după ce plecase pe meleaguri străine, a marcat unul dintre golurile Științei de la Arad, din egalul care ne-a adus calificarea în finală.

Sistemul de joc de la juniori, curajul ”oltenesc” al conducerii și gânduri despre noul antrenor de la seniori

Competițiile la juniori sunt pe structura veche a Ligii Secunde: două serii, Vest și Est, iar locurile 1 și 2 din fiecare joacă semifinalele în cruce. Interesant este că Universitatea este în seria de est, la insistențele conducerii, fapt ce indică ambițiile mari ale clubului, pentru că în est sunt și marile rivale: Viitorul și Dinamo. ”Vrem să avem meciuri puternice, să ne batem cu cei mai buni”, spune managerul de la copii și juniori, mândru că Universitatea a scos din semifinale Viitorul în drumul ei către finală din acest an (ai noștri și Dinamo au jucat semifinalele cu UTA, respectiv Ardealul Cluj). De altfel, este prima oară de la înființarea echipei lui Hagi când aceasta ratează semifinalele la această grupă de vârstă, asta deși Hagi nu a chemat la lotul mare nici un copil născut în 2000 sau 2001, adică de la juniorii U-17, unde a ratat primele două locuri în seria Est. Acesta este semnul că Universitatea ajunge deja din urmă un proiect mult mai ambițios, care pentru Bogdan reprezintă un model încă de la început.

Am abordat și chestiunea noului antrenor. Silviu Bogdan încă nu a avut o discuție cu el, dar este convins că Devis Mangia a urmărit deja mai multe meciuri ale echipelor de juniori, nu doar ale echipei mari. El crede că Mangia va avea succes la Craiova. ”Este foarte important și de apreciat la el că are ABC-ul antrenorului, a pornit de jos, a antrenat 10 ani la copii și juniori, a devenit vicecampion european cu Italia U-21, și abia apoi a făcut pasul către echipele de seniori”, spune omul care cât de curând îi va propune jucători lui Mangia pentru prima echipă. Câți anume? Nu se știe, cert este că se așteaptă și câteva transferuri puternice în lotul de seniori, iar dinspre conducere primim asigurări că în nici un caz nu vrem să ne transformăm într-un nou Viitorul, ci se așteaptă piese grele pentru primul 11 și doar cei mai valoroși juniori vor avea șansa să-și demonstreze valoarea la echipa mare. Dar la fel de cert este că Screciu, de pildă, nu va fi folosit în finala de săptămâna viitoare cu Dinamo, deși Vladimir își dorește foarte mult să joace. ”Am avut o discuție cu doctorul și îl vom ține în tribune, pentru că a acumulat oboseală, uzură, și este foarte important să fie apt și odihnit când echipa mare începe cantonamentul”, ne-a explicat Bogdan.

De altfel, juniorii B ai Universității au ajuns în finala cu Dinamo deși sunt decimați, după modelul echipei mari. Dar despre drumul către finală al juniorilor și o prezentare a fiecăruia în parte, în episodul următor.

Pentru moment, vă reamintim doar că finala cu Dinamo se dispută pe 2 iunie, pe stadionul din Colentina (foarte aproape de stadionul Dinamo). De altfel, galeria dinamovistă a anunțat deja că va fi prezentă la meci și sperăm ca și ai noștri să facă la fel. Având în vedere că stadionul din cartierul bucureștean Colentina nu este prevăzut cu nocturnă, este de așteptat ca finala să fie programată undeva în jurul orei 18.

23 comentarii la articolul Omul care transformă copii talentați în adulți, fotbaliști și olteni: ”Știința U-17 este cea mai spectaculoasă echipă de juniori din țară”

 1. Vict spune:

  Felicitari pentru articol ! Felicitari domnului Bogdan, staffului centrului de juniori si actionarilor Universitatii Craiova pentru munca si investitiile masive din sectorul juvenil. Nici un investitor din ultimii 25 de ani nu a mai investit asa de mult in copii si juniori, asa cum sa intimplat dupa renastere. Va apreciez mult si va doresc mult succes.

  P.S. Sper sa nu mai pierdem copiii Olteniei catre Viitorul – Mitrita, Baluta cel tinar (fundas), Baluta mijlocasul (repatriat intre timp) etc.

 2. valumi spune:

  🙂 E „tare” asta, vorba lui Smiley: „De unde vii la ora asta”

 3. valumi spune:

  🙂 vict ești bine venit în marea „”sfârșeală” „iumor”… Dar n-ai nicio șansă cu DOINA TUDOR!

  • valumi spune:

   @Cilly 🙂 În fine, Teodoru. Și tu mi-ai dat „șah la rege”, da’ ies eu de acolo cu Ioana Roman…

 4. Tuna spune:

  Succes in activitate va doresc.

 5. Cilly spune:

  @valumi ..m-ai închis cu Doina Tudor …chiar nu știam cine e .:))..de Doina eu știam Doina Cornea si Doina Badea am crezut ne reamintesti frumoasa ei melodie Cine vine noaptea târziu ..uita-l pe Smiley .:)).. Hai Stiinta !

 6. ipsilante spune:

  Este de apreciat, atentia pe care conducerea Universitatii o acorda echipelor de juniori, la toate categoriile de varsta. Oltenia a fost din totdeauna un izvor important de talente care, in ultimii ani, in lipsa unui club care sa-i descopere, pregateasca si sa-i puna in valoare, migrau spre alte zone. D-ul Silviu Bogdan ca si toti ceilalti care se ocupa de descoperirea si pregatirea acestor talente, posibili, viitori fotbalisti ai Stiintei, merita nu numai felicitari dar si multumirile noastre. Stiinta este organizata ca un club modern care, in viitor, nu va duce lipsa de fotbalisti autohtoni talentati. Doua observatii. As vrea sa cred ca nu s-a renuntat definitiv la serviciile fostilor „maximi” in activitatea de scouting. Recomandarile lor privind un talent sau altul, din Olenia sau din tara, au greutate si un procent ridicat de certitudine. A doua chestiune: oricat de multi juniori talentati, gata de lansare, ar exista, la un moment dat, ei pot creste valoric si mental, doar intr-o echipa care cuprinde si fotbalisti maturi, valorosi, cu experienta. De vreo doi ani incoace, „fotbalistii maturi” adusi au fost de slaba calitate, semn ca cei responsabili, ori nu se pricep, ori nu au cu ce. Asteptam cu interes noul sezon si speram sa avem, in sfarsit, un lot COMPLET, bine acoperit pe posturi, omogen, si mai valoros decat in acest sezon. FORZA STIINTA!

 7. Njock spune:

  Nicolas Gorobsov,Eric,Petre,Marius Constantin transferați de urgență + lotul actual = de vis

  • juventin spune:

   decat gorobsov si petre. eric are mereu pb cu greutatea ,iar marius constantin e prea aproape de pensie.

   • Dan spune:

    Din România singurii jucători care ar trebui aduși și cred că s-ar putea sunt:Gorobsov,Săpunaru, Petre.Încă 2,3 de afară de ce nu din Italia și ne vom prezenta foarte bine sezonul următor.Pe lângă cei enumerați în presa cu toate că Barthe daca nu are probleme medicale grave consider ca ar fi trebuit să îl păstreze,abia aștept sa văd lista cu următorii jucători care nu au ce căuta la Universitatea: Măzărache, Popov, Fajic, Mingote,Bucurică.Lui Jazvic ar trebui să i se mai acorde o șansă este un jucător cu fizic bun și viteză și aș vrea să îl văd după pregătire cum se comportă,totuși la ASa și CFR juca destul de bine.

 8. florin spune:

  ptr amuzament si distractie urmariti nea adi a lui mititelu cu ultimele declaratii …paranoia in floare …dupa verdictul din 31 05 o sa vedeti finalul unui nebun …in streang sau la spitalul care da gratuit pijamaua sub forma unei camasi cu manecile legate …

 9. Bogdan spune:

  Redactia, daca cumva stiti, am inteles ca 4 jucatori (mingote barthe bucurica si fajic) sunt pe lista de transferuri, dar lui popov si lui jazvi sper ca nu li se prelungeste contractul, nu? Merci!

  • florin spune:

   ce ai bre cu popov ?…ptr linistea ta da nu i s-a prelungit …dar totusi …fundas dreapta fundas central mijlocas la inchidere…popov a fost bun la toate …nu stiu ce meci a trantit popov …in rest te salut si te respect …te astept la bere la inaugurarea noului stadion …toate cele bune …

   • Bogdan spune:

    Florineeeeeeeeee..nu am nimic special cu Popov, fratioare, doar ca..e depasit. Daca inima mai vrea..picioarele nu mai pot!

 10. Juventin spune:

  La UTA mi-a atras atentia Albert Stahl, un mijlocas dreapta de 17 ani cu o viteza de reactie si o tehnica foarte buna. Redactia se aude?

 11. Andy spune:

  Se vorbeste de 5 transferuri pe care le cere macaroana.Unul dintre ele este Andrey Galabinov,un jucator promitator pentru Liga 1 dupa parerea mea.Se pare ca lista lui Mangia pentru postul de atacant numara 12 persoane,Galabinov fiind unul dintre ei.
  https://www.transfermarkt.com/andrey-galabinov/profil/spieler/67639

  • Tei spune:

   Arată chiar prea bine în comparație cu ce am avut până acum. La noi e încă golgheter un albanez venit din liga a 4 italiană…așa că ăsta n-are cum să nu defileze pe aici. Dar se strâng mulți bulgari…e riscant…dacă se supără vreunul și pun ăștia de o coaliție riscăm să rămânem cu buza umflată ca-n trecut.

  • Juventin spune:

   Unde scrie?

 12. valumi spune:

  🙂 Un singur articol de pe acest site îl mai egalează pe acesta: acela cu 3 iulie… Nu mai sunați la 112 (redacția, patronatul, manageriatul), veți primi doar amenzi, inclusiv cu macaroane, cu liste, cu s.a.m.d.

 13. valumi spune:

  🙂 PS Apropo, Screciu fu odihnit ca să alerge cu coada între picioare la o națională… „Speranțele” noastre vin de la Sportivu din Tg. Jiu și Pedagogicu din Tr. Severin. C-o fi viceversa, mai are vreo importanță? Acu’, concluzia e clară: recrutăm dintre „copiii străzii”, că altfel se nasc conflicte majore între „părinți” și „copii”. Lucru valabil și pentru „copiii străzii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER