Presiune uriașă a istoriei la meciul de debut

În partida foarte dificilă cu Pandurii, fotbaliștii Universității au de jucat și cu un record greu în cârcă: o singură dată a fost învinsă Craiova într-o primă etapă în care a jucat pe teren propriu; s-a întâmplat chiar în primul sezon al Științei în prima ligă, în 1964-1965, cu Steaua. În rest, debuturile de acasă ale Universității au fost, de obicei, fulminante.

27 de campionate a jucat Știința în perioada de glorie dintre 1964 și 1991. 27 de meciuri de debut în care Știința s-a impus, în general, ca o echipă ce pleacă excelent din block-starturi.

11 victorii, 11 egaluri și 5 înfrângeri e linia de clasament a Universității în meciurile de debut dintre 1964 și 1991.

Dintre cele cinci înfrângeri în meciurile de deschidere, trei au venit în chiar primii trei ani de primă ligă, cei în care Universitatea purta numele de Știința Craiova. Cel mai dureros a fost chiar cel de la debutul în divizia A: Știința – Steaua 0-4 în 1964. Au urmat, în 1965, un Rapid – Știința 2-0 și, în 1966, Dinamo – Știința 4-1, dar ultimul într-un campionat excelent, în care Craiova termina pe locul 3. Ca un făcut, așadar, Știința debuta de trei ori la rând cu câte o rivală din București și pierdea de fiecare dată, dar revanșele aveau să urmeze.

Din 1968 până în 1991, Craiova a mai pierdut doar de două ori în meciurile de debut: la Bacău și la Buzău, deși a mai înâlnit între timp Steaua, Rapid sau FC Argeș

Debuturile erau specialitatea lui Ilie Balaci: 4 goluri a înscris Minunea Blondă în meciuri din prima etapă

Debuturile erau specialitatea lui Ilie Balaci: 4 goluri a înscris Minunea Blondă în meciuri din prima etapă

Probabil cel mai plăcut debut a fost cel din sezonul în care Universitatea a câștigat al treilea ei titlu de campioană, în 1980-1981. Veneam, desigur, după al doilea campionat terminat în frunte, în 1979-1980. În acea vară a lui 1980, Craiova era în vârful formei sportive, cu un singur jucător peste 29 de ani, Ciupitu, și cu un Geolgău ajuns deja la o vârstă ”venerabilă” în rolul lui de titular de drept – 19 ani. Valentin Stănescu plecase la Dinamo și în locul lui venise secundul Ion Oblemenco, el însuși având un secund ce avea să fie celebru: pe Constantin Oțet. Cu puțin timp înainte de începerea campionatului, Universitatea jucase un amical tare pe Central, cu stadionul arhiplin, 1-0 cu Atletico Mineiro, gol Balaci. După meci, toată Oltenia se împăunase cu declarația unui fotbalist brazilian care, impresionat de forța Craiovei, spunea: ”Inter își face iluzii dacă speră să treacă de Universitatea”. Sorții fuseseră neiertători, hărăzindu-ne-o pe Internazionale Milano în primul tur al Cupei Campionilor. Din păcate, respectivul fotbalist brazilian avea să se dovedească un profet neinspirat. Dar să mergem la prima etapă, cu FC Argeș, pe un Central gemând de lume. Piteștenii deschid scorul prin Moiceanu, cu o ștachie fără umor în vinclu de la 25 de metri. Până la pauză a egalat Balaci, dar în a doua repriză gluma s-a îngroșat și Radu II a făcut 1-2. Craiova era însă în perioada ei de grație: Geolgău și Crișan au întors rezultatul și au deschis drumul unui nou sezon de excepție, încheiat în fruntea diviziei A.

După prima ei retrogradare, revenită sub o nouă societate (actualmente decedată), sub conducerea marelui cârmaci mititel, FC Universitatea mai subzista cinci campionate în care avea, totuși, debuturi bune, toate pe teren propriu: 0-0 cu Vaslui în 2006-2007, 4-0 cu Farul în 2007-2008, 2-0 cu Poli Iași în 2008-2009, 0-0 cu Dinamo în 2009-2010 și 0-0 cu CFR Cluj în 2010-2011, ultima remiză nu pe Oblemenco, ci în noua casă a Craiovei de la Severin (!?)

Prin urmare, oltenii au fost obișnuiți cu debuturi bune în decursul timpului și, dacă e să se respecte statistica, Universitatea n-ar trebui să piardă vineri, într-un meci așteptat cu sufletul la gură de o Oltenie tot mai unită.

Șerban Comănescu
Andrei Manțog

7 comentarii la articolul Presiune uriașă a istoriei la meciul de debut

 1. cilly spune:

  Nu stiu cat de importante sunt aceste statistici eu nu prea cred in ele si inainte de meciul cu Rapid se spunea ca Jerry Gane a inscris nu stiu cate goluri in Giulesti ca stadionul din Giulesti este cu noroc pentru noi si cand colo am avut un ghinion cum rar mi-a fost dat sa vad cred ca mult mai important este sa fim la meci 10.000-15.000 si sa-i incurajam timp de 90 minute ca baieti sa simta ca joaca pe Oblemenco sa lupte pana la ultima energie ca dupa meci sa ne bucuram impreuna de victorie..Hai Stiinta !

 2. Craioveanul spune:

  Referitor la ce spune cilly nu 10000 de suporteri trebuie sa vina ci 25000 daca vrem sa incurajam aceasta echipa iar ea sa dea totul pentru noi pentru culorile alb albastre!!! Sa I incurajam si ei sa lupte pana la ultima picatura de energie ! Foorztaaa stiintaaa vineri alaturi de suporterii nostrii sa invingem si sa ne bucuram asa cum numai oltenii stiu sa o faca!!!!

 3. djmihai spune:

  Rezultatele sunt corecte dar nu si editiile de campionat . NU exista editia 2011-2012 in istoria clubului. 4-0 cu Farul a fost in 2007-08 , 2-0 cu POli Iasi in 2008-09 samd…0-0 cu CFR Cluj in 2010-11 !

 4. djmihai spune:

  lipseste editia 2006-07 care a inceput cu 0-0 acasa cu FC Vaslui…totalizind 5 editii de LIga 1 cu Ad.MItitelu !

 5. adrian spune:

  Am mai avut vreodata anttenor fara experienta si carte de vizitau la meciul de debut?? Eu sper sa iasa bine,dar nu am prea multe sperante in tactica lui Jerry!!
  Hai Stiinta!!

 6. djmihai spune:

  Zic eu ca problema nu a fost mutarea la Severin , din contra…in atmosfera ostila la meciurile de pe Central continuarea nu-si avea rostul…atmosfera de pe stad din Severin si calitatea gazonului , tribunele net superioare celei de pe CEntral…Sincer , as prefera SEverinul cit timp noul stadion va fii construit in anii urmatori . Unde va juca UCraiova dupa inceperea demolarii …?! probabil pe Extensiv…dar acela treb refacut…
  Ca sa inchei ideea cu Severinul…practic sentinta s ascris dupa revenirea pe Central si toate itzele trase din perioada cind V.Piturca incerca sa puna clubul pe linia de plutire…DEmiterea lui Piturca a fost clar cea mai mare gresaela a lui Mititelu. Trebuia sa vinda citiva jucatori , sa plateasca datoriile samd…

  • adrian spune:

   Mititelu nu a avut si nu are minte, onestitate si viziune ca sa conduca un club de fotbal. Si cu o gogoserie s-ar impiedica!! El este un exemplu ca numai cu profesionisti se poate reusi. Irziceni, Galati, CFR au luat campionate cand au avut la conducere si pe banca tehnica profesionisti, cat s-a putut, la. nivel de Romania. Ci heirupisme si promisiuni boovene nu se poate face treaba. Sper sa. se invete din dezastrul Boovean!! Multe lucruri se fac bine, din pacate sunt si sincope importante, care nu ajuta clubul. Sunt sperante, asta marea realizare, caci Booveanul omorase pana si speranta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER