Regele piștelor

craioveanu villarealAm citit interviul băieților de la Maxima cu Nicolae Tilihoi. Deși nu am fost colegi de generație, m-am bucurat să mă regăsesc în descrierea făcută de marele fundaș al Craiovei Maxima spiritul de învingător care exista, odată, la Craiova. Într-adevăr, dacă nu intri pe teren convins că poți și trebuie să câștigi, n-ai realizat nimic. Băieții au pus, pe pagina de Facebook Maxima, și cele două piște ale mele din meciul cu Barcelona de pe Nou Camp, când jucam la Villareal. Era în decembrie 1998, iar eu nu avusesem loc la Campionatul Mondial din SUA, pentru că Vlădoiu și Marian Ivan erau, din câte se pare, mai buni decât mine, în acel moment (no comment). ”Slabă” echipă avea Barcelona pe vremea aia. Jucau Figo, Rivaldo, Guardiola, Kluivert și alți anonimi. Dar eu știam că sunt mai bun decât ei, nici măcar nu conta că majoritatea oamenilor ar fi fost, cu siguranță, de altă părere. Așa că am intrat și am dat două boabe într-o repriză. Îmi amintesc cum au fost ca prin vis, pentru că nu am văzut niciodată înregistrarea. E o chestie de-a mea: nu am putut niciodată să mă uit la meciurile mele. Știu, însă, că prima piștă am marcat-o după ce am driblat cu stângul, cu călcâiul, și șut cu dreptul în plasa laterală, iar a doua șut cu exteriorul în vinclu după ce-am luat-o cu mine de la jumătatea terenului. Îmi amintesc și acum cele 90.000 de batiste albe fluturate după victoria noastră, semn că spectatorii îl voiau deja plecat pe Van Gaal, deși abia trecuse un an de când venise la Barca.

M-au întrebat mulți de unde și până unde spun ”piște” la goluri, de la ce provine termenul. Le spun tuturor că e un termen internațional inventat de Craioveanu. Când eram eu copil, oamenii mai ziceau ”piște” la bani. V-am povestit însă deja că pentru mine nu au contat banii niciodată, așa că eu am atribuit termenul lucrului cel mai important pentru mine: golul. Dacă deschizi dicționarul și cauți, găsești că ”pișta” este ”hrană, mâncare”, respectiv ”desfătare, delectare, încântare”, la sensul figurat. Consider că se potrivesc ambele înțelesuri. Într-adevăr, eu m-am hrănit cu goluri în anii în care am jucat. Și, într-adevăr, trăirea pe care un fotbalist o are la gol este o desfătare, cu adevărat mult superioară orgasmului, ca intensitate. Puteți să spuneți că mă drogam cu goluri, dacă vreți. Nu e glumă, chiar intram într-un fel de sevraj în absența ”dozei”. Îmi amintesc că, cu puțin timp înainte de acel meci cu Barcelona, jucasem cu Ungaria la Budapesta, în preliminariile pentru Europene, și ratasem două ocazii mari. Am făcut doar 1-1, gol Moldovan, și am fost multă vreme supărat. Când un atacant nu dă goluri, intră în depresie. Noroc că mie nu mi se întâmpla foarte des.

Sunt prins cu cele două meciuri de la Madrid zilele astea și n-am avut ocazia să vorbesc cu băieții înainte despre meciul de sâmbătă cu simbolul Cooperativei. Le transmit pe această cale că au ceva de demonstrat în meciul ăsta, în special. Pentru că e un meci cu o echipă care a făcut multe deservicii Universității în istoria ei și pe care oltenilor le-a plăcut mereu să o învingă. Cu această ocazie, Gavrilă Balint poate egala șirul de șapte victorii consecutive ale prietenului Stângă, de la venirea la Craiova. Primiți din Spania un gând bun și o încurajare din suflet: forza Știința!

Gică Craioveanu

(videoul cu golurile de pe Nou Camp ale lui Craioveanu, la minutele 0:42 și 1:12)

5 comentarii la articolul Regele piștelor

 1. MIhai spune:

  La multi ani Gica !!!

 2. mititelu = GUNOI spune:

  Respect etern pentru CEL MAI IUBIT FOTBALIST AL STIINTEI! La Multi Ani Gicane! Sa-ti dea Dumnezeu sanatate maxima si fericire alaturi de familia ta! Iti multumim ca ai existat in viata Stiintei si ca existi in continuare alaturi de Universitatea Craiova!

 3. mititelu = GUNOI spune:

  un fotbalist total! A marcat 2 goluri senzationale, cate un gol cu fiecare picior. Al doilea gol e de povestit nepotilor! Excelent fotbalist!

 4. Raul spune:

  Gica esti mare ! La un meci la Timisoara in Cupa in 95 ,impreuna cu Jery Gane au facut varza apararea gazdelor…..

 5. Adi P spune:

  Gicane, ai fost, esti si vei ramane Regele nostru! Orice poveste despre Universitatea Craiova trebuie sa inceapa cu tine, cu Balaci sau Oblemenco! Forza Stiinta!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER