Revoluția tactică a lui Mulțescu: un singur închizător, cinci atacanți

Trecute-s vremurile când pe teren puteau apărea concomitent, pentru Universitatea, și Zlatinski, și Madson, și Mateiu. Mulțescu a început sezonul cu doi închizători (dintre care chiar antrenorul sublinia că vrea ca unul să fie de creație, adică un Deep Lying Playmaker, de obicei Zlatinski), dar la meciul cu Iași a entuziasmat renunțând tocmai la acel închizător mai defensiv (Madson sau Mateiu) și rămânând cu playmaker-ul Zlatinski în spatele unui ”cvintet” extra-ofensiv (Ivan, Băluță, Rocha, Măzărache, Rambe).

Avantajele unui singur închizător: verticalizare, agresivitate, presiune, creează panică în orice apărare, se pliază pe lotul Craiovei

Strategia cu un singur mijlocaș în fața fundașilor în loc de doi este categoric una care încurajează fotbalul spectacol la care conducerea tot visează încă de vreo doi ani, dar pe care nici un antrenor din ultimii trei ani nu a reușit să-l implementeze satisfăcător.

În primul rând, un singur ”închizător” e echivalent cu mult mai puține pase în lateral (obișnuitele schimburi ”cuminți” de pase dintre cei doi închizători din deja clasicele 4-4-2 și 4-2-3-1) și o verticalizare aproape obsesivă a jocului. Practic, atunci când avea mingea, cu Iași, Zlatinski putea pasa doar în față (și chiar a făcut-o cu mare succes de câteva ori), opțiunile de recepție fiind mult mai numeroase prin introducerea celor 5 jucători de atac. Într-un fel, bulgarul a semănat cu un ”quarterback” redutabil din fotbalul american, care își lansează viteziștii de pe benzi, momentul în care a dat o pasă genială de 40 de metri pentru Ivan, la faza la care acesta a scăpat singur și a scos un penalty, fiind definitoriu. De altfel, în această strategie, unicul închizător (și în același timp playmaker) devine cel mai important jucător al echipei (exact ca și quarterback-ul). Zlatinski n-o avea el banderola (deși mulți fani cred c-ar merita-o), dar pe teren devine tot mai mult liderul de care aveam nevoie, fapt încurajat și de Mulțescu.

Un alt avantaj al acestei formule este acela că lotul Craiovei pare să includă suficienți jucători de atac (în special în benzi) capabili să-i dea bătăi de cap lui Mulțescu atunci când vine vorba să facă selecția: Ivan, Băluță, Rocha, Măzărache, Bancu, Surugiu, Manea, Burlacu, Buzan, iar din iarnă Drăghici, sunt toți jucători care pot apărea aproximativ oriunde în linia de patru din spatele vârfului și din fața playmaker-ului.

În fine, cei cinci jucători de atac pot pune o presiune sufocantă pe defensiva adversă, așa cum Mulțescu a făcut și la Giurgiu, și acasă cu Iași. Echipele care folosesc această strategie (Bayern în perioada Guardiola și, mai nou, Manchester City, chiar în partida de ieri cu FCSB, sau Wenger la Arsenal) sunt recunoscute pentru agresivitatea cu care împing presingul sus în jumătatea adversă, în preajma careului de 16 deseori, dar și pentru haosul pe care îl pot crea atunci când intră în posesie, într-un astfel de atac ”în haită”, în special când unul dintre fundașii laterali urcă în flanc, precum în această imagine, unde Gibbs poate fi oricând ofensivul Vătăjelu.

arsenal asezare

 

Cu FCSB, Manchester City-ul lui Pep a arătat foarte mult ca Universitatea lui Gig: Sterling a fost Ivan, De Bruyne – Rocha, Silva – Băluță, Nolito – Măzărache, iar Aguero pe post de Rambe. Cu mențiunea că playmaker-ul nostru, Zlatinski, ni se pare mai bun decât al lor, Fernandinho 😛

city

Dezavantajele 4-1-4-1: foarte riscantă, necesită o condiție fizică impecabilă, nu avem încă un vârf de atac care să corespundă cerințelor

4-1-4-1 poate fi folsită acasă sau împotriva unor echipe pe care intenționezi să le domini în deplasare (de pildă am putea-o vedea repetată la Timișoara). Când ai însă echipe inteligente și valoroase în față (din fericire, la noi în campionat ar putea fi doar două cazuri momentan – Dinamo și FCSB), strategia ultra-ofensivă se poate întoarce împotriva ta, deoarece adversarii vor avea multe spații la dispoziție, odată ce-au trecut de linia de patru care încearcă să le sufoce apărarea. Cu Iași, de pildă, asta nu s-a întâmplat aproape niciodată, în ciuda faptului că echipa lui Napoli e considerată una ”de contre”. Singurele două ocazii ale ieșenilor au venit în urma unei retrageri deliberate a Craiovei. Ceea ce ne aduce la al doilea punct negativ.

Și cu Astra, și parțial cu Iași, Craiova a părut să se sufoce după o perioadă mai susținută de presing agresiv în jumătatea adversă. E adevărat că nici o echipă din lume nu poate duce un ritm foarte alert pe toată durata unui meci și mici căderi de ritm sunt firești, dar la fel de adevărat e și că nivelul fizic al jucătorilor Științei a părut unul care se poate perfecționa, în viitor.

În fine, această așezare este aproape obligatoriu pusă în practică atunci când ai un vârf puternic, genul pivot, care poate să intre în combinații scurte (majoritatea cu spatele la poartă) cu cei patru colegi ai săi care vin din spate. Rambe nu arată în acest moment că ar putea fi jucătorul care să țină în spate apărarea adversă și să creeze spațiile necesare pentru coechipieri, cu atât mai puțin acela care să ofere devieri dibace și subtile. Nu este exclus însă să învețe să fie vârful de care avem nevoie (în fond e de puțin timp la echipă și e pe undeva normal ca jocul său să scârțâie la început), așa că răbdarea este încă o dată, în acest caz, o virtute pe care am face bine s-o căutăm, în setul nostru personal de valori. Până atunci, Rocha a arătat că se poate oricând achita de respectivele sarcini, ca să nu mai zicem că Ivan pare să învețe tot mai bine cum să-și folosească corpul de sportiv perfect pe care îl are, deci și el ar putea deveni oricând o soluție pentru postul de vârf împins.

Urmează un meci cu Timișoara unde ne așteptăm să controlăm din nou partida, așa cum o face orice echipă mare. Hai Universitatea, hai Craiova!

22 comentarii la articolul Revoluția tactică a lui Mulțescu: un singur închizător, cinci atacanți

 1. Tarabostes spune:

  …nu numai sa controlam partida, ci sa și câștigăm!

 2. costello spune:

  De ce Draghici,nu a fost retinut in lot iar la iarna se intoarce de la Valcea,dupa cum ati spus?Un articol foarte pertinent,felicitari.

  • Tarabostes spune:

   …din cauza ca nu a fost în postura de jucător liber de contract, iar Știința nu poate transfera jucatori pana când nu expira sancțiunea primita în speță Dananae.

 3. Dan spune:

  Până își va reveni Rambe,sau până va fi adus un vârf valoros,cred că ar trebui folosit Ivan vârf,cu Băluță și Bancu extreme.Cred că până la meciul cu FCSB vom avea numai victorii,avem un culoar favorabi,jocul este în creștere și domnul Mulțescu chiar știe ce face,profesionist adevărat,cred că este la aceiași valoare cu Andone,restul fiind circari prin campionatul nostru,inclusiv „marele” Reghe!

 4. Daniel Popescu spune:

  Din cate stiu, lui Zlatinski ii expira contractul la anul. Si lui Rocha si lui Acka. Le prelungim si noi sederea in Banie?

 5. luca spune:

  🙂 bancuri ale redacției 🙂 desigur, pertinente 😉 ceea ce nu se vede din scheme sunt mintea, inspirația, pregătirea fizică și pofta de a evolua pentru Universitatea a jucătorilor. În rest, sistemul de joc rămâne orișiunde 0-0-0-0-0, la latitudinea antrenorilor. Ce sistem de joc a folosit naționala de mânji a Olandei în preliminariile ratate ale ultimului CE? De ce sistemurile de joc diferă de la o partidă la alta? Tot ce a fost va mai fi și tot ce va mai fi a mai fost. Sistemul de joc nu poate deveni o statuie, pentru că depinde de foarte mulți factori în mișcare… 🙂

 6. Tarabostes spune:

  Am mai „scapat” de un fotbalist: Jurj a fost împrumutat un an la Verona…

 7. Dan spune:

  Eu chiar nu înțeleg acest înprumut,noi având nevoie ca de aer de un vârf de careu și cred că acest copil era cu mult peste Rambe!

  • Redactia spune:

   Dar unde naiba l-ati vazut voi, de ziceti ca era asa bun si noi nu stim? Si, din nou, de ce vi se pare ca va pricepeti mai bine decat Multescu si Marcel Popescu?

   • Dan spune:

    Italienii ăia sunt proști de vror un copil de 18 ani,cu un fizic impresionant,fiind selecționat și pe la națională și având destul de multe circumstanțe pentru a deveni un fotbalist bun pentru campionatul nostru,!Nu spuneați și voi că mai bine să promovăm copii noștri,decât sa vedem jucători cărora le va trebui foarte mult timp pentru a deveni și ei fotbaliști,gen Rambe?De ce să nu avem răbdare cu copii noștri și sa așteptăm să formăm străinii?

 8. florin spune:

  asta cu 4-1 4-1 este cum spune luca 0000-0-0000-0…hai sa fim seriosi ce dracu …in timpul unui meci liniile se schimba in functie de reactia adversarului si ce vrei tu de la un meci …egal victorie sau infrangere …lasati-l pe multescu sa faca ce vrea el dar sa castige …el dicteaza el plateste …

  • Bogdan spune:

   Lasa vrajeala si spune-mi direct..cu cat batem pe Timisoara? Glumesc, cu toate ca Timisoara e ciuca batailor, ai nostrii trebuie sa fie concentrati si sa nu se creada invingatori. Trebuie sa dea si sufletul din ei si poate reusim sa il mai vedem la lucru si pe „Desdemon” acela din liga a 3-a din Italia.. Hai Stiinta

 9. florin spune:

  o victorie la timisoara si un egal dinamo -steaua ne duce pe primul loc…deci victorie…adica un gol mai mult ca adversarul…

  • mdm spune:

   Corect ! Doamne-Ajuta ! Pana la urma nu ne intereseaza ce fac ei,cel mai important este ca ai nostri sa trateze cu MAXIMA SERIOZITATE meciul cu Poli si sa vina cu 3 puncte. FORZA STIINTA !!!

 10. Dan spune:

  Luni vom fi pe primul loc.Hai Știința!

  • Bogdan spune:

   Ai o bere de la mine! DOAMNE AJUTA! Sa mai vad eu o data Craiova mea iubita pe primul loc si pot sa mor linistit! HAI STIINTA!!

  • mdm spune:

   Acum depinde numai de noi ! Steaua si Dinamo si-au facut „datoria” adica egal, acum sa vedem daca suntem destul de seriosi sa nu-i tratam de sus pe timisoreni si sa luam cele 3 puncte. Ar fi o victorie pentru ultimii 15-20 ani in care nu am mai vazut Stiinta pe primul loc dupa 5 etape !!! Stiu ca e doar inceput de campionat , dar tare frumos ar fi acolo sus, sus de tot ! FORZA STIINTA !!!!!!

 11. Dan spune:

  Fundașul central despre ca sa vorbit ca va veni la noi,este cumva Brãghiceanu,copilul de 19 ani care a venit în probe de la Ardealu?Este un lucru bun că se cautà talente în țară,jucători tineri,care pot fi învățați ce înseamnă Universitatea Craiova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER